Az Európai Unió szabályozói elfogadták az Apple kötelezettségvállalásait, amelyek alapján a vállalat megnyitja az NFC (Near Field Communication) technológiáját a versenytársak számára is. Ez a lépés jelentős változást hozhat a digitális fizetések és az érintésmentes technológiák piacán, mivel eddig az Apple kizárólag saját Apple Pay szolgáltatásának biztosította az NFC hozzáférést.

apple_pay_c08w264834sy_og.png

Az Apple bejelentése szerint a vállalat ingyenesen nyitja meg fizetési rendszerét más szolgáltatók számára. Az Apple lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy harmadik féltől származó pénztárcaalkalmazást állítsanak be alapértelmezettként az Apple Wallet helyett. Emellett a versenytársak teljes hozzáférést kapnak a kulcsfontosságú iOS funkciókhoz, mint például a dupla kattintás a pénztárcaalkalmazások indításához, valamint a Face ID, Touch ID és jelszavak azonosításhoz.

Az Apple-nak július 25-ig van ideje a változtatások végrehajtására. A vállalat kockáztatja a bírságot, ha megszegi a megállapodást, amely 10 évig kötelező érvényű marad. Az Európai Bizottság 2022-ben vádolta meg az Apple-t a versenyjog megsértésével, azzal érvelve, hogy az Apple megakadályozta a versenytársakat az NFC technológia elérésében, hogy az Apple Pay-t részesítse előnyben. A vádakra válaszul az Apple januárban vállalta az Európai Bizottság felé, hogy megnyitja az iPhone NFC hozzáférését, lehetővé téve a versenytársak számára saját érintés nélküli fizetési megoldások létrehozását az Apple Pay és az Apple Wallet korlátain kívül.

A megállapodás értelmében az Apple elkerüli az EU potenciális bírságát, amely a vállalat globális éves bevételének akár 10%-a is lehetett volna. Tekintve, hogy az Apple 2023-ban jelentett bevétele 383 milliárd dollár volt, a bírság hozzávetőlegesen 40 milliárd dollárt is elérhetett volna.