almalé és kungfu Rólunk

Apple: ne aludj a készüléken, a hálózati adapteren vagy a vezeték nélküli töltőn

Mi az utolsó dolog, amit minden este megteszel, mielőtt a fejed a párnára hajtod?

Nos, sokunk számára az okostelefonunk töltőre csatlakoztatása. Senki sem szeret arra ébredni, hogy az okostelefonja reggelre 2%-ra merült, mikor perceken belül el kell indulnia a munkahelyre, iskolába.

Most az Apple támogatási oldala arra figyelmezteti az iPhone-felhasználókat, hogy ne töltsék a telefonjukat éjszaka a párna vagy a takaró alatt.

Az Apple az iPhone-felhasználóknak szóló figyelmeztetést adott ki az iPhone éjszakai töltésével kapcsolatban, egyenesen a „Fontos biztonsági információk az iPhone-hoz” című támogatási oldalon.

A támogatási oldalon az Apple figyelmeztet: „...ne aludjon a készüléken, a hálózati adapteren vagy a vezeték nélküli töltőn, illetve ne tegye őket takaró, párna vagy a teste alá, amikor az áramforráshoz van csatlakoztatva. Tartsa az iPhone-t, a hálózati adaptert és bármely vezeték nélküli töltőt jól szellőző helyen, amikor használatban van vagy töltődik."

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért kellett ezt az Applenek így szájbarágósan leírnia, hiszen ki az, aki a töltődő telefonján alszik? Nos sajnos előfordult már, hogy tűz ütött ki, mert egy iPhone töltés közben a takaró vagy a párna alatt volt, így az Apple azt gondolta, jobb ezt tisztázni a kedves felhasználókkal, ezzel is elkerülve az ebből keletkező problémákat.

Ti kedves olvasók, szoktatok a töltőre dugott telefonon aludni? Csak az igazat!

 Az új Snapdragon X chipek gyorsabbak, mint egy M3, de vajon elhihetjük-e ezt?

Ha az Apple világán kívül is követed a technológiai fejlődést, észrevehetted, hogy a Qualcomm mostanában nagy figyelmet kap. Ez azért van, mert a vállalat a közelgő Snapdragon X Plus és Elite chipjeit népszerűsíti, amelyek csak idén nyáron kerülnek PC-s laptopokba. A marketing részeként a Qualcomm a chipek teljesítményét az Intelhez hasonlítja (természetesen), de az Apple legújabb M3 chipjét is kiemeli.

A Qualcomm szerint  a Snapdragon X Elite chipje 28 százalékkal, a Snapdragon X Plus chip pedig 10 százalékkal gyorsabb, mint az Apple M3-as chipje egy MacBook Pro-ban a Geekbench tesztek során. Ezek azonban a Qualcomm által szolgáltatott számok, és az M3 összehasonlításából kimaradt egy fontos pont, az energiafogyasztás (a memóriáról és az árról nem is beszélve). Az Apple nagyon büszke arra, hogy a chipjei csúcsteljesítményt nyújtanak, miközben hatékonyak.

A SemiAccurate weboldal szerint azonban  „a számok, amelyeket a sajtónak mutat a Qualcomm, nem érhetők el az általuk javasolt beállításokkal”.

Mindenesetre miért érdekli egyáltalán az Apple-felhasználókat, hogy mit tudnak ezek az új Qualcomm chipek?

Nos, ez az érdeklődés azt mutatja, hogy az Apple mennyire fontos a piacon, és a PC-s laptopok igencsak versenyképes világában a gyártók igyekszenek ott vásárlókat találni, ahol csak tudnak. Az Apple még a jelentősen alulméretezett piaci részesedése ellenére is jelentősen megtudja zavarni az állóvizet a Mac-kel, és a PC-gyártók mindent megtesznek, hogy meggyőzzék a PC-vásárlókat arról, hogy az általuk forgalmazott készülékek ugyanolyan jók, vagy "jobbak".

Hogy az X Plus és az X Elite valóban felülmúlja-e az M3-at, azt majd megláthatjuk, amikor a bemutató után összevetik a tényleges teljesítményt a tesztekben. Valószínűleg néhány benchmarkban összevethetők lesznek a chippek, kis fenntartással. Fontos azonban kiemelni, hogy az Apple M4 még idén várható, így ez az összehasonlítás végül is okafogyottá válhat, és így a Qualcomm erőlködése az M3 chippel szemben is kérdéseket vethet fel.

 

 Végre az iPadOS is megkaphatja a Számológép app-ot

A MacRumorsnak nyilatkozó források szerint az iPadOS 18 megkapja az iPad legjobban várt funkcióját: egy számológép alkalmazást. Ez várhatóan a június 10-i WWDC-n tartandó iPadOS 18 leleplezés része lesz.

Az Apple tervei a Calculator alkalmazással kapcsolatban az utóbbi időben már többször is felröppentek. Az AppleInsider a múlt héten arról számolt be, hogy a vállalat a macOS 15-ben jelentős átalakítást tervez a Számológép appban, többek között iOS-ihlette újratervezéssel, új előzményszalag-funkcióval, a Jegyzetek alkalmazás új Matematikai jegyzetek funkciójának támogatásával. Az új iPadOS 18 Számológép valószínűleg megegyezik a macOS 15-öshöz pletykált új számológéppel, így feltételezzük, hogy hasonló funkciókkal fog rendelkezni. Mivel az M-sorozatú Mac-ek képesek iPad-alkalmazások futtatására, logikus, hogy az Apple csupán egy új Számológépet fejleszt az iPadOS 18-hoz, és azt hozza át a macOS 15-re.

Az új iPad Calculator az iPadOS 18 kompatibilitási listáján szereplő összes iPadhez elérhető lesz. Bár ez a lista még nem elérhető, egy februári MacRumors-jelentés szerint az iPadOS 17 kompatibilitási listán szereplő iPadek az iPadOS 18 rendszerrel is működni fognak, kivéve az A10 vagy A10X Fusion chippel rendelkező iPadeket. Ezek az iPadek 2017 és 2019 között jelentek meg.

A számológép nem volt része az iPad 2011-es eredeti kiadásának, így az elmúlt 14 évben a felhasználóknak olyan harmadik féltől származó számológépekre kellett hagyatkozniuk, mint a PCalc (9,99 $), a Calzy (4,99 $) vagy a Calcbot 2 (ingyenes alkalmazáson belüli vásárlásokkal). Nem valószínű, hogy az új iPad Calculator felér majd ezeknek a harmadik féltől származó alkalmazásoknak a funkciókészletével, de azoknak a felhasználóknak, akiknek viszonylag alapvető matematikai funkciókat kell elvégezniük, hasznos eszköz lesz. 

Az Apple május 7-én tartja „Let Loose” rendezvényét, ahol várhatóan új iPad Air és Pro modelleket, valamint valószínűleg egy új Apple Pencilt is bemutat. Az iPad Air és iPad Pro pletykákról már írtunk Facebook oldalunkon, de a számológép appal kapcsolatos hivatalos megerősítésre még egy hónapot kell várnunk, akkor kerül ugyanis megrendezésre a WWDC.3 éve jelentette be az Apple a 24 hüvelykes iMac-et

Az Apple 2021.április 20-án mutatta be az új 24 hüvelykes iMacet, majdnem kilenc évvel az előző iMac újratervezése után. Ez a 21,5 hüvelykes és a 27 hüvelykes Intel iMaceket is felváltotta, és újbóli elköteleződést jelentett a régóta ismert asztali termékcsalád mellett.

6dde752ab98b178005149c07268543f7.jpg

A várva várt újratervezés elődeihez képest sokkal vékonyabb és kompaktabb testet kínál, amely az 1990-es évek végén megjelent eredeti iMac-eket idéző élénk színek sokaságában kapható. A 24 hüvelykes 4,5K Retina kijelző 11,3 millió képponttal és 1 milliárd szín támogatásával büszkélkedhet.

 Az új modell nemcsak a frissített dizájn miatt volt figyelemre méltó, hanem azért is, mert ez volt az első olyan iMac, amely Apple-szilíciumot tartalmazott, és egyike volt az utolsó Mac-eknek, amelyek átálltak az Intelről. Az Apple állítása szerint az M1 chip akár 85%-kal gyorsabb CPU-teljesítményt és akár kétszer gyorsabb GPU-teljesítményt nyújtott a korábbi 21,5 hüvelykes iMac modellekhez képest. Az új iMac emellett 1080p FaceTime HD kamerát, stúdióminőségű mikrofonokat és hat hangszórós hangrendszert, valamint Touch ID-val ellátott, színben passzoló Magic Keyboardot is kínált.

Az Apple 2023 novemberében frissítette a 24 hüvelykes iMacet M3 chippel, Wi-Fi 6E-vel és Bluetooth 5.3-mal. A pletykák szerint egy nagyobb képernyős iMac, amely iMac Pro néven pozícionálható, 2025-ben kerül piacra. 2023 júniusában Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa azt mondta, hogy a csúcskategóriás iMac egy-két évnyire van a megjelenéstől, mivel a készülékkel kapcsolatos munkálatok még a korai szakaszban vannak.Hogyan működik valójában az AirTag Tracking?

Az AirTag az Apple egyik legjobb találmánya, de kevesen ismerik fel, mennyire úttörőek ezek az eszközök. Elég kicsik ahhoz, hogy kulcstartóként vagy poggyászcímkeként használhatók legyenek, miközben meglepően nagy számítógépes teljesítményt tudhatnak magukénak. Most megtudhatod, hogy ezek a kis eszközök hogyan képesek nyomon követni a dolgaidat anélkül, hogy a közeledben lennének.

Milyen típusú kapcsolatot használ az AirTag?

Az AirTagek Bluetooth technológiát használnak a közelben lévő Apple-eszközökhöz való csatlakozáshoz. Így kapcsolódnak az eszközök a kezdeti beállításhoz és a folyamatos nyomon követéshez is, de az AirTagek az NFC-kapcsolatot is kihasználják, hogy segítsenek megtalálni az elveszett tárgyat, ugyanis az NFC lehetővé teszi, hogy üzenetet továbbítson egy kompatibilis NFC-készülékkel rendelkező másik személynek. Ez az üzenet bárkinek megjelenik, aki megérinti az AirTag-et, miután az "Elveszett módba" került.

Hogyan működnek az AirTagek?

Az AirTag egyszerűen egy apró számítógép, amelyet egy óra akkumulátora táplál, és amely egy Apple készülékhez csatlakozik a helymeghatározáshoz. Az AirTag az Apple U1 processzorára támaszkodik, amely elenyésző mennyiségű energiát fogyaszt, és lehetővé teszi, hogy az eszköz mindig bekapcsolva legyen. A készülék belsejében egy kis hangszóró is található, amelynek segítségével segíthet megtalálni az eltűnt AirTag-et.

Az AirTag-ekben az a csodálatos, hogy bármelyik közeli Apple-eszközhöz tudnak csatlakozni anélkül, hogy azt bárki észrevenné. Az AirTag lényegében egy idegen telefonon keresztül jelenti a helyzetét, ami lehetővé teszi, hogy a helyzete megjelenjen a Find My alkalmazásban.

Az Apple nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az egész folyamat anonim és biztonságos legyen a titkosítás révén, azonban még egy trükköt tartogat a tarsolyában, mégpedig a megtalált AirTag beolvasásának lehetőségét. Bárki, aki Android vagy Apple telefonnal rendelkezik, megérintheti a talált AirTag-et, hogy kapcsolatba lépjen a tulajdonossal.

Milyen távolságban működik az AirTag?

Mivel az AirTagek a Bluetooth technológiára épülnek, a nyomon követéshez 10 méteren belül kell lenniük egy Apple-eszközhöz képest. Természetesen a kezdeti beállítás során sokkal közelebb kell lennie a zökkenőmentes kapcsolat biztosítása érdekében. Az AirTag addig nyújt valós idejű frissítéseket, amíg egy Apple-eszköz hatótávolságon belül van.

Amint megszakad a kapcsolat, a Find My alkalmazás megmutatja az utolsó ismert tartózkodási helyet. Ha például futás közben elejted a kulcsaidat, az AirTag valószínűleg nem fog megjelenni, mivel senki sincs a közelben. Az AirTaget azonban "Elveszett módba" állíthatod, amely értesítést küld, amint legközelebb valaki egy Apple-eszközzel elhalad mellette, és megpingeli a helyét.

Működik az AirTag internet nélkül?

Az AirTagek nem csatlakoznak közvetlenül az internethez WiFi-n keresztül, viszont egy Apple-eszközre támaszkodnak, amelynek csatlakoznia kell az internethez. Az AirTag Bluetooth-on keresztül csatlakozik egy közeli Apple-eszközhöz, az Apple-eszköz pedig az internetes jelét használja az AirTag helyének automatikus frissítéséhez a Find My alkalmazásban.

Mások is láthatják az AirTagemet?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mások hozzáférhetnek-e az AirTag helyéhez. Senki sem láthatja vagy követheti az AirTaged. Az AirTagek rendelkeznek egy olyan funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy egy becsületes megtaláló megérintse a megtalált AirTaget, és egy előre meghatározott üzenetet kapjon. E funkció kihasználásához a tulajdonosnak először be kell kapcsolnia az "Elveszett módot", majd be kell írnia egy üzenetet a megtalálónak.

Az AirTagek újratölthető akkumulátorral rendelkeznek?

Az AirTag azon kevés Apple-eszközök egyike, amelyek nem használnak újratölthető akkumulátort. Ehelyett CR2032-es érmeelem van benne, amely általában órákban és más kis elektronikai eszközökben található. A jó hír az, hogy ezek az elemek akár két évig is bírják, és cseréjük mindössze pár száz forintba kerül. A telefonod egy push-értesítést jelenít meg, amikor az akkumulátor lemerül és cserére szorul.

Mit jelent az "AirTag észlelve az Ön közelében" kifejezés?

Nem ritka, hogy az iPhone-tulajdonosok akkor is kapnak egy "AirTag észlelve az Ön közelében" üzenetet, ha nem rendelkeznek AirTaggel. Ez az üzenet egyszerűen arra figyelmeztet, hogy egy AirTag van a közelükben, és követheti a mozgásukat. A címzettet tájékoztatja arról, hogy valaki AirTag-et helyezhetett az autójába vagy a csomagjába, és megpróbálja nyomon követni a tartózkodási helyét.

Bár jó, hogy az Apple létrehozta ezt a figyelmeztető rendszert, az üzenet általában abból ered, hogy valaki olyan ember közelében van, akinek AirTagje van. Például a szállodai szobában melletted lakó személynek van egy a poggyászában, vagy valakinek, aki ugyanazon a megbeszélésen vesz részt, mint te, van egy a kulcsain.

 

Működik az AirTag Tracking Androiddal?

Az AirTagek nem működnek az Android-eszközökkel. Még az iCloud webhelye sem támogatja az AirTag-követést, mint más eszközök esetében, ráadásul a nyomkövetők beállításához Apple készülékre van szükség. Az Android-tulajdonosok fontolóra vehetnek egy harmadik féltől származó nyomkövető megoldást, például a Tile-t.

Remek kis eszköz tehát az AirTag, javasoljuk mindenkinek, aki hajlamos szét hagyni a dolgait, vagy egyszerűen csak szeretné tudni, hogy eszközei mindig vele vannak.
süti beállítások módosítása