A MacRumorsnak nyilatkozó források szerint az iPadOS 18 megkapja az iPad legjobban várt funkcióját: egy számológép alkalmazást. Ez várhatóan a június 10-i WWDC-n tartandó iPadOS 18 leleplezés része lesz.

Az Apple tervei a Calculator alkalmazással kapcsolatban az utóbbi időben már többször is felröppentek. Az AppleInsider a múlt héten arról számolt be, hogy a vállalat a macOS 15-ben jelentős átalakítást tervez a Számológép appban, többek között iOS-ihlette újratervezéssel, új előzményszalag-funkcióval, a Jegyzetek alkalmazás új Matematikai jegyzetek funkciójának támogatásával. Az új iPadOS 18 Számológép valószínűleg megegyezik a macOS 15-öshöz pletykált új számológéppel, így feltételezzük, hogy hasonló funkciókkal fog rendelkezni. Mivel az M-sorozatú Mac-ek képesek iPad-alkalmazások futtatására, logikus, hogy az Apple csupán egy új Számológépet fejleszt az iPadOS 18-hoz, és azt hozza át a macOS 15-re.

Az új iPad Calculator az iPadOS 18 kompatibilitási listáján szereplő összes iPadhez elérhető lesz. Bár ez a lista még nem elérhető, egy februári MacRumors-jelentés szerint az iPadOS 17 kompatibilitási listán szereplő iPadek az iPadOS 18 rendszerrel is működni fognak, kivéve az A10 vagy A10X Fusion chippel rendelkező iPadeket. Ezek az iPadek 2017 és 2019 között jelentek meg.

A számológép nem volt része az iPad 2011-es eredeti kiadásának, így az elmúlt 14 évben a felhasználóknak olyan harmadik féltől származó számológépekre kellett hagyatkozniuk, mint a PCalc (9,99 $), a Calzy (4,99 $) vagy a Calcbot 2 (ingyenes alkalmazáson belüli vásárlásokkal). Nem valószínű, hogy az új iPad Calculator felér majd ezeknek a harmadik féltől származó alkalmazásoknak a funkciókészletével, de azoknak a felhasználóknak, akiknek viszonylag alapvető matematikai funkciókat kell elvégezniük, hasznos eszköz lesz. 

Az Apple május 7-én tartja „Let Loose” rendezvényét, ahol várhatóan új iPad Air és Pro modelleket, valamint valószínűleg egy új Apple Pencilt is bemutat. Az iPad Air és iPad Pro pletykákról már írtunk Facebook oldalunkon, de a számológép appal kapcsolatos hivatalos megerősítésre még egy hónapot kell várnunk, akkor kerül ugyanis megrendezésre a WWDC.