Ha az Apple világán kívül is követed a technológiai fejlődést, észrevehetted, hogy a Qualcomm mostanában nagy figyelmet kap. Ez azért van, mert a vállalat a közelgő Snapdragon X Plus és Elite chipjeit népszerűsíti, amelyek csak idén nyáron kerülnek PC-s laptopokba. A marketing részeként a Qualcomm a chipek teljesítményét az Intelhez hasonlítja (természetesen), de az Apple legújabb M3 chipjét is kiemeli.

A Qualcomm szerint  a Snapdragon X Elite chipje 28 százalékkal, a Snapdragon X Plus chip pedig 10 százalékkal gyorsabb, mint az Apple M3-as chipje egy MacBook Pro-ban a Geekbench tesztek során. Ezek azonban a Qualcomm által szolgáltatott számok, és az M3 összehasonlításából kimaradt egy fontos pont, az energiafogyasztás (a memóriáról és az árról nem is beszélve). Az Apple nagyon büszke arra, hogy a chipjei csúcsteljesítményt nyújtanak, miközben hatékonyak.

A SemiAccurate weboldal szerint azonban  „a számok, amelyeket a sajtónak mutat a Qualcomm, nem érhetők el az általuk javasolt beállításokkal”.

Mindenesetre miért érdekli egyáltalán az Apple-felhasználókat, hogy mit tudnak ezek az új Qualcomm chipek?

Nos, ez az érdeklődés azt mutatja, hogy az Apple mennyire fontos a piacon, és a PC-s laptopok igencsak versenyképes világában a gyártók igyekszenek ott vásárlókat találni, ahol csak tudnak. Az Apple még a jelentősen alulméretezett piaci részesedése ellenére is jelentősen megtudja zavarni az állóvizet a Mac-kel, és a PC-gyártók mindent megtesznek, hogy meggyőzzék a PC-vásárlókat arról, hogy az általuk forgalmazott készülékek ugyanolyan jók, vagy "jobbak".

Hogy az X Plus és az X Elite valóban felülmúlja-e az M3-at, azt majd megláthatjuk, amikor a bemutató után összevetik a tényleges teljesítményt a tesztekben. Valószínűleg néhány benchmarkban összevethetők lesznek a chippek, kis fenntartással. Fontos azonban kiemelni, hogy az Apple M4 még idén várható, így ez az összehasonlítás végül is okafogyottá válhat, és így a Qualcomm erőlködése az M3 chippel szemben is kérdéseket vethet fel.