Az AirTag az Apple egyik legjobb találmánya, de kevesen ismerik fel, mennyire úttörőek ezek az eszközök. Elég kicsik ahhoz, hogy kulcstartóként vagy poggyászcímkeként használhatók legyenek, miközben meglepően nagy számítógépes teljesítményt tudhatnak magukénak. Most megtudhatod, hogy ezek a kis eszközök hogyan képesek nyomon követni a dolgaidat anélkül, hogy a közeledben lennének.

Milyen típusú kapcsolatot használ az AirTag?

Az AirTagek Bluetooth technológiát használnak a közelben lévő Apple-eszközökhöz való csatlakozáshoz. Így kapcsolódnak az eszközök a kezdeti beállításhoz és a folyamatos nyomon követéshez is, de az AirTagek az NFC-kapcsolatot is kihasználják, hogy segítsenek megtalálni az elveszett tárgyat, ugyanis az NFC lehetővé teszi, hogy üzenetet továbbítson egy kompatibilis NFC-készülékkel rendelkező másik személynek. Ez az üzenet bárkinek megjelenik, aki megérinti az AirTag-et, miután az "Elveszett módba" került.

Hogyan működnek az AirTagek?

Az AirTag egyszerűen egy apró számítógép, amelyet egy óra akkumulátora táplál, és amely egy Apple készülékhez csatlakozik a helymeghatározáshoz. Az AirTag az Apple U1 processzorára támaszkodik, amely elenyésző mennyiségű energiát fogyaszt, és lehetővé teszi, hogy az eszköz mindig bekapcsolva legyen. A készülék belsejében egy kis hangszóró is található, amelynek segítségével segíthet megtalálni az eltűnt AirTag-et.

Az AirTag-ekben az a csodálatos, hogy bármelyik közeli Apple-eszközhöz tudnak csatlakozni anélkül, hogy azt bárki észrevenné. Az AirTag lényegében egy idegen telefonon keresztül jelenti a helyzetét, ami lehetővé teszi, hogy a helyzete megjelenjen a Find My alkalmazásban.

Az Apple nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az egész folyamat anonim és biztonságos legyen a titkosítás révén, azonban még egy trükköt tartogat a tarsolyában, mégpedig a megtalált AirTag beolvasásának lehetőségét. Bárki, aki Android vagy Apple telefonnal rendelkezik, megérintheti a talált AirTag-et, hogy kapcsolatba lépjen a tulajdonossal.

Milyen távolságban működik az AirTag?

Mivel az AirTagek a Bluetooth technológiára épülnek, a nyomon követéshez 10 méteren belül kell lenniük egy Apple-eszközhöz képest. Természetesen a kezdeti beállítás során sokkal közelebb kell lennie a zökkenőmentes kapcsolat biztosítása érdekében. Az AirTag addig nyújt valós idejű frissítéseket, amíg egy Apple-eszköz hatótávolságon belül van.

Amint megszakad a kapcsolat, a Find My alkalmazás megmutatja az utolsó ismert tartózkodási helyet. Ha például futás közben elejted a kulcsaidat, az AirTag valószínűleg nem fog megjelenni, mivel senki sincs a közelben. Az AirTaget azonban "Elveszett módba" állíthatod, amely értesítést küld, amint legközelebb valaki egy Apple-eszközzel elhalad mellette, és megpingeli a helyét.

Működik az AirTag internet nélkül?

Az AirTagek nem csatlakoznak közvetlenül az internethez WiFi-n keresztül, viszont egy Apple-eszközre támaszkodnak, amelynek csatlakoznia kell az internethez. Az AirTag Bluetooth-on keresztül csatlakozik egy közeli Apple-eszközhöz, az Apple-eszköz pedig az internetes jelét használja az AirTag helyének automatikus frissítéséhez a Find My alkalmazásban.

Mások is láthatják az AirTagemet?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mások hozzáférhetnek-e az AirTag helyéhez. Senki sem láthatja vagy követheti az AirTaged. Az AirTagek rendelkeznek egy olyan funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy egy becsületes megtaláló megérintse a megtalált AirTaget, és egy előre meghatározott üzenetet kapjon. E funkció kihasználásához a tulajdonosnak először be kell kapcsolnia az "Elveszett módot", majd be kell írnia egy üzenetet a megtalálónak.

Az AirTagek újratölthető akkumulátorral rendelkeznek?

Az AirTag azon kevés Apple-eszközök egyike, amelyek nem használnak újratölthető akkumulátort. Ehelyett CR2032-es érmeelem van benne, amely általában órákban és más kis elektronikai eszközökben található. A jó hír az, hogy ezek az elemek akár két évig is bírják, és cseréjük mindössze pár száz forintba kerül. A telefonod egy push-értesítést jelenít meg, amikor az akkumulátor lemerül és cserére szorul.

Mit jelent az "AirTag észlelve az Ön közelében" kifejezés?

Nem ritka, hogy az iPhone-tulajdonosok akkor is kapnak egy "AirTag észlelve az Ön közelében" üzenetet, ha nem rendelkeznek AirTaggel. Ez az üzenet egyszerűen arra figyelmeztet, hogy egy AirTag van a közelükben, és követheti a mozgásukat. A címzettet tájékoztatja arról, hogy valaki AirTag-et helyezhetett az autójába vagy a csomagjába, és megpróbálja nyomon követni a tartózkodási helyét.

Bár jó, hogy az Apple létrehozta ezt a figyelmeztető rendszert, az üzenet általában abból ered, hogy valaki olyan ember közelében van, akinek AirTagje van. Például a szállodai szobában melletted lakó személynek van egy a poggyászában, vagy valakinek, aki ugyanazon a megbeszélésen vesz részt, mint te, van egy a kulcsain.

 

Működik az AirTag Tracking Androiddal?

Az AirTagek nem működnek az Android-eszközökkel. Még az iCloud webhelye sem támogatja az AirTag-követést, mint más eszközök esetében, ráadásul a nyomkövetők beállításához Apple készülékre van szükség. Az Android-tulajdonosok fontolóra vehetnek egy harmadik féltől származó nyomkövető megoldást, például a Tile-t.

Remek kis eszköz tehát az AirTag, javasoljuk mindenkinek, aki hajlamos szét hagyni a dolgait, vagy egyszerűen csak szeretné tudni, hogy eszközei mindig vele vannak.