Az International Data Corporation (IDC) adatai alapján az Apple iPhone-szállításai közel 10%-kal csökkentek világszerte 2024 első negyedévében, amit nagyrészt a rivális kínai gyártók szállításainak gyors növekedése okozott.

Az IDC jelentése szerint az Apple szállítása 9,6%-kal 50,1 millió darabra csökkent az első negyedévben, szemben az előző év azonos negyedévében mért 55,4 millió darabbal. A jelentésben szereplő öt legnagyobb okostelefon-márka közül az Apple tapasztalta a legjelentősebb éves visszaesést.

A Samsung visszaszerezte piacvezető pozícióját, amelyet az előző évben elvesztett az Apple-től, 20,8%-os piaci részesedéssel, mintegy 60,1 millió darabos kiszállítással, ami nagyjából megegyezik a tavalyival. Ugyanebben az időszakban, 2023-ban a piaci részesedése 22,5% volt.

Ezzel szemben az Apple, miután tavaly először megelőzte a Samsungot, és ezzel első alkalommal lett a vezető okostelefon-gyártó, piaci részesedése 20,7%-ról 17,3%-ra csökkent.

Bár az IDC várakozásai szerint ez a két vállalat meg fogja tartani a piac felső szegmensét, a Huawei feltámadása, valamint a Xiaomi, a Transsion, az OPPO/OnePlus és a vivo figyelemre méltó térnyerése valószínűleg mindkét OEM-gyártót arra készteti, hogy a bővítés és a diverzifikáció területeit keresse

- mondta Ryan Reith, az IDC Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers csoport alelnöke.

Az Apple nehezen tudta fenntartani az érdeklődést zászlóshajó okostelefon-családja iránt Kínában, mióta a vállalat szeptemberben kiadta iPhone 15 sorozatát, ami alig néhány héttel azután történt, hogy a Huawei bemutatta rendkívül népszerű Mate 60 sorozatát. Az iPhone-ok iránti érdeklődésre a Peking által támogatott, az energiatermelés, a tengeri kikötőépítés, a bányászat, a gyártás, az oktatás és a befektetési piacok területén működő rengeteg állami vállalat irodáinak kitiltása is hatással volt.

 

Az almás telefonok térnyerése egy olyan időszakban következett be, amikor az első negyedévben a globális okostelefon-szállítások éves szinten 7,8%-kal 289,4 millió darabra emelkedtek. Az IDC szerint ez volt a harmadik egymást követő negyedév, amikor a szállítások növekedtek a világpiacon.