Az EU digitális piaci törvénye rémálomnak bizonyul az Apple számára. A harmadik féltől származó alkalmazás boltok engedélyezése mellett az Apple-nek egy böngészőválasztó képernyőt is be kellett építenie az iOS-be, hasonlóan ahhoz, amit a Microsoftnak kellett tennie a Windows esetében egy évtizeddel ezelőtt. De úgy tűnik, hogy ezzel még nincs vége a változtatásoknak.

gsmarena_001-2.jpg

John Gruber, a Daring Fireball munkatársa felfigyelt Margrethe Vestager megjegyzéseire, aki az Európai Bizottság "Európa a digitális korban" kezdeményezését vezeti. Ezek szerint az Apple-nek nem csak azt kell megadnia, hogy mely alkalmazásokat telepíthetjük és használhatjuk - hanem azt is, hogy mely alkalmazásokat távolíthatjuk el.

Vestager különösen a Fotók alkalmazást emelte ki, de számos ilyen alkalmazás van, amelyek jelenleg mélyen beépültek az iOS-be. Talán túlságosan is mélyen.

Mint az mindenkinek nyilvánvaló, az iOS lehetővé teszi, hogy akár a teljes galériádat, akár csak egyes fotókat és videókat ossz meg egy másik alkalmazással (ez magában foglalja a helyben tárolt és az iCloudba feltöltött fájlokat is). Ezt kivenni az iOS-ből, és hagyni, hogy harmadik féltől származó alkalmazások helyettesítsék a funkciót, elég nagy kihívás lehet.

Másrészt a DMA azt is megköveteli, hogy az Apple adjon teljes hozzáférést az iOS API-jaihoz és funkcióihoz - beleértve a mobilfizetést, az alkalmazások telepítését és (úgy tűnik) mindent, amihez a Fotók hozzáfér.

Ez nagyjából ugyanaz a helyzet, mint amiben a Microsoft a 2000-es évek elején találta magát. Az Internet Explorer a Windows alapvető összetevője volt, így a felhasználók nem tudták eltávolítani. Az Igazságügyi Minisztérium ezt sérelmezte, és pert indított a vállalat ellen. A Microsoft megegyezett, és nyitottabbá tette a Windowst a harmadik féltől származó szoftverek számára. 

Vestager a következőket mondta:

Ez a döntés a DMA azon célkitűzésével kapcsolatos, hogy a zárt ökoszisztémákat megnyissa, hogy minden szinten lehetővé tegye a versenyt. A DMA 6. cikkének (3) bekezdése értelmében a kapuőrök kötelesek lehetővé tenni az alkalmazások egyszerű eltávolítását és az alapértelmezett beállítások egyszerű módosítását. Emellett választási képernyőt is meg kell jeleníteniük. Úgy tűnik, hogy az Apple megfelelési modellje nem felel meg e kötelezettség célkitűzéseinek. Különösen aggasztónak tartjuk, hogy a webböngésző választási képernyőjének jelenlegi kialakítása megfosztja a végfelhasználókat attól a lehetőségtől, hogy teljes körűen tájékozott döntést hozzanak. Példa: nem fokozzák a felhasználók elkötelezettségét az összes rendelkezésre álló lehetőséggel kapcsolatban. Az Apple emellett elmulasztotta több alkalmazás törlésének lehetőségét biztosítani (ezek egyike lenne a Fotók), és megakadályozza, hogy a végfelhasználók megváltoztathassák az alapértelmezett státuszukat (például felhős szinkronizáció), ahogyan azt a DMA előírja.

Bármennyire is óvatos az Apple, ezekkel a lépésekkel egyre inkább ingatag és sebezhetőbb lesz az iOS, és elég érthetetlen, hogy mi a végső célja az EU-nak. Aki ennyire a nyitottságra vágyik, az eddig is nagy valószínűséggel az Androidot választotta. Nektek mi a véleményetek az EU lépéseiről, milyen irányba fogja ez vinni az iOS fejlesztését az EU-s felhasználók számára? Örültök, hogy megnyílt a lehetőség más alkalmazásboltokból is appokat telepíteni, vagy kockázatosnak látjátok?