almalé és kungfu Rólunk

Év végére két meglepetésterméket várnak az Apple-től, mi van, ha a kettő ugyanaz?

Az Apple beszállítói láncából induló pletykák alapján 2020 negyedik negyedévében érkezik még egy iPad Pro. Aminek, valljuk be, semmi értelme, hiszen épp most frissítették a palettát. Azonban az is igaz, hogy nem miniLED-es kijelzőt kaptak a megjelent tabletek, noha fenntartják az értesüléseket a szakértők, miszerint az Apple igenis rendelt ilyen paneleket, méretes mobileszközökbe.

ke_pernyo_foto_2020-03-18_13_43_18.png

A másik pletyka, amiről korábban írtam, hogy az Apple még idén megjelenteti az ARM-os Mac-eket, de csak jövőre jön az ARM-os MacBook, az egyetlen - mára kiiktatott - Mac, aminél lenne értelme az ARM-ra áttérésnek, tekintve a fizikai adottságait.

Mi van, ha a kettő ugyanaz? Ha az ARM-os Mac pletyka és az miniLED-es iPad Pro ugyanaz? És csupán az adja a félreértést, hogy a cucc se nem Mac, se nem iPad Pro?

Az Apple a kurzor bevezetésével iOS-re, az iPadek megnyitásával külső meghajtós fájlkezelésre, a multitasking fejlesztésével egyetlen lépésre van attól, hogy bevezesse az ablakos iOS-t, vagy az érintős macOS-t, attól függ, honnan nézzük. Amennyiben a WWDC-n bemutatnának egy hibrid rendszert, amihez hibrid OS-t fejlesztettek, akkor karácsonyra lenne időszerű egy olyan hardver kiadása, ami már a megfelelő szoftverellátottságot is hozni bírja. Lévén hogy fél évig fejleszthetnek rá a cégek.

Ha minden oké, és a pilot termék jól működik, lehet bevezetni az ARM-alapú MacBookot jövő év első felében, és ha az is működik, a hibrid rendszer elterjedhet lassan, évek alatt. Ha meg nem működik, fájdalommentesen leállítható a folyamat bárhol, anélkül, hogy vissza kellene vonni bármit.

Otthoni Mac-es munkavégzéshez itt találjátok a tippeket és ajánlatokat. Március 31-ig élnek a kuponkódok, amiket ide kattintva láthattok. Az Aqua Webáruház Az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.



Az új MacBook Air és iPad Pro megjósolja, milyen lesz az új MacBook Pro

Az, hogy az Apple megemelte duplájára a MacBook Air-ek alap háttértárát - meg egyébként az iPad Próékét is -, azzal a folyamat nem állt meg. A cég 256 gigás SSD-kkel adja olcsóbban, 999 dollárért az Air-t, amit most már processzorral is lehet szépen finomhangolni. Elég két mag, alacsony órajelen? Legyen inkább négy mag, alacsony órajelen? Legyen picit magasabb órajel, Core i7-es? A MacBook Air gyönyörűen létrehozott egy lépcsős, logikus elrendezést, ahol a legolcsóbbtól a legdrágább gépig is mindegyiknek megvan a saját optimális vevőköre. Egyvalami hiányzik: egy közepes órajel. A támogatás a tényleg számításigényes feladatoknak.

És szépen megvan a váltás is: a kimaxolt Core i7-tel, 256 giga SSD-vel és 8 giga RAM-mal most pont annyit kell itthon fizetni egy Air-ért, mint egy alap MacBook Próért. Ott a váltópont.

Jelenleg azonban egy alap MacBook Próban csak 128 giga SSD van, szintén 8 giga RAM, és egy 1,4 Ghz-es, négymagos Core i5. Nyolcadik generációs. Vagyis egy 509.990 forintos Air jelenleg jobb választás, mint egy Pro.

Az világos, hogy a Prók háttértárát is duplázzák majd, így gyakorlatilag eggyel “balra csúszik” a Pro paletta, kiesik a bal oldali, a jobb oldali átveszi az árát. Magyarországon megnő az alapár, a gyenge forint miatt. Vajon ez elég lesz?

ke_pernyo_foto_2020-03-20_14_01_04_1.png

Vajon a Touch Bar, meg egy valamivel erősebb, de csak négymagos, és hasonlóan alacsony órajelű proci megéri a kategóriaváltást? Wide color (P3) is van, így már oké? Egyébként igen, oké. De az Apple még egy fontos eszközzel megemeli a Pro széria ázsióját, hogy aki már eljuk a félmilliós váltóárig, az ne gondolkozzon sokat: a wifi 6 is minden bizonnyal jön a Prókba. Az új Air-ben nincs ilyen, márpedig ez erős érv lesz a Próknál arra, hogy ha egy négy-öt évig használható vasat akarsz, akkor ilyeneken épp most ne spórolj.

Tehát az árak alapján várunk egy belépő MacBook Prót, amiben 10. generációs, a mostani 1,4 gigahertz közötti négymagos lesz, plusz 256 gigás SSD, wifi 6, és akár egy fejlettebb kijelző panel. A sorban a következő MacBook Prónak viszont már egy magasabb órajelű, négymagos, tizedik generációs proci dukál majd a logika szerint, 600 ezer forint körül. Alighanem az lesz a sweet spot.



Hogyan válasszak magamnak MacBook Airt?

Kétszer volt tökéletes a MacBook Air saját története során: 2008-ban és most. Az Apple kivette a megbízhatatlan billentyűzetet, megemelte az alapmodell háttértárát, majd lecsökkentette az árat.

Van azonban egy fontos részlet az új gépekkel kapcsolatban, amibe az egyszeri vásárló gyorsan bele fog futni. Tudniillik milyen procival kérjem?

A válasz erre eddig leginkább az volt, hogy amivel adják. Ritka eset volt, hogy egy Air-vásárlónak nem felelt meg az alap Core i5-ös, hiszen akinek kraft kell, annak Pro kell, és az i5-ösön is lehet 1080-as videókat vágni simán. A hétköznapi munkára nem volt kérdés, hogy elég-e.

ke_pernyo_foto_2020-03-18_13_22_32.png

Most megváltozott a helyzet. Az Apple háromféle procit ajánl: egy kétmagos 1,1 Ghz-es Core i3-at, egy négymagos, 1,1 Ghz-es Core i5-öst és egy négymagos 1,2 Ghz-es Core i7-est. Joggal tesszük fel a kérdést, hogy vajon a mostani Core i3-as, ami tizedik generációs, vajon erősebb, gyengébb vagy ugyanolyan, mint a korábbi modellben lévő, nyolcadik generációs, kétmagos, de 1,6 Ghz-es Core i5-ös?

A válasz az, hogy egyelőre nem tudom, de meglepne, ha túlságosan eltérnének egymástól teljesítményben. Ha mégis, akkor a Core i3 a gyengébb, hiszen azonos magszám mellett sokkal alacsonyabb az órajel, ami teljesítménycentrikus folyamatoknál visszaüthet. Ha a laptopot úgy használjuk, mint Mári nézni a V16-os motort, lassan 2000-es fordulatig húzatva, akkor meg nem lesz különbség.

De a Core i3-as mégiscsak… olyan, amivel az olcsó laptopokat adják akciózás idején.

Szerencse, hogy az Apple nem hagy sokáig kétségben minket. Ha kiválasztjuk a laptopot, a kofigurációs oldalon láthatjuk, hogy 40 ezer forintért kérhetünk bele négymagos Core i5-öst, azonos órajelen. Az pedig rengeteget számít, az operációs rendszer nagyon meg fogja hálálni a kétszer annyi magot. Teljesítménycentrikus feladatokra így sem lesz erős, ekkor forduljunk a Core i7 opció felé, de még inkább a MacBook Prók irányába.

És ha már itt vagyunk, még egy nagyon megtérülő beruházás: 80 ezer forintért 16 giga RAM-mal kérhetjük. Itt a tökéletes MacBook Air, 529.990 forintért.

ke_pernyo_foto_2020-03-20_9_34_12.png

Tehát összefoglalva: az első proci upgrade (i5) az operációs rendszer jó működéséhez, a programok futtatásához fontos. A második upgrade (i7) akkor kell, amikor számoltatni is akarunk időnként vele egy viszonylag nagyobbat. A 16 giga RAM pedig nem esszenciális, de később, pár év múlva nagyon jól fog jönni. Lehet, hogy emiatt nem kell eladnunk, és használhatjuk még egy-két évig pluszban.

Egyébként kétféle MacBook Air árul az Apple, a második modell semmiben nem különbözik az elsőtől, amennyiben annak kettőt kattintunk a konfig oldalán. De most már nem az SSD upgrade-ért kérnek el pofátlan pénzt, hanem okos pluszokért ésszerű összeget. Összesen 24 féle MacBook Air állítható össze, az alapmodell mellett az Apple ajánlata az egyikre a 24-ből, 529.990-es verzióban, amiben a kötelező proci upgrade mellett inkább a háttértárat emelték meg 512 GB-ra. Valakinek meg az fog kelleni.

ke_pernyo_foto_2020-03-20_9_37_50.pngHamarosan írok egy posztot arról is, hogyan simul be ez az Air sorozat az idei MacBook Pro sorozatba, várhatóan.



Az iPad Pro nagyon menő cucc, de most látszik, hogy sosem lehet tökéletes

A tegnap bemutatott iPad Pro a hozzá tartozó trackpades keyboarddal tényleg megérdemli a Pro jelzőt. És most nem arra gondolok, hogy erős a procija, mert ha a proci erejét nem lehet mire használni, akkor miért is beszélnénk Pro kategóriáról? Az iPad viszont, úgy tűnik legalábbis, komoly all-in-one készülék lett az évek során, és kábé most vált igazi alternatívájává a számítógép-fényképező-mikrofon kombónak. Vagyis fotó- és videókészítésre, és a nyersanyag feldolgozására, kész állapotra alakítására egymagában képes, nem is akárhogyan. Lássuk, miért. És miért nem.

Hátlapi dupla lencsés kamera

Egy 10, és egy 12 megapixeles kamera együttese segít abban, hogy válogassunk a nézetek között, és a reményeim szerint akár két párhuzamos videófelvételt készítsünk, ugyanarról a témáról, ugyanakkor.

LiDAR Scanner

Az öt méternél közelebb lévő tárgyak pontos távolságát hivatott lemérni a megoldás, ami szuper lehetőséget ad játékra a fotó vagy videó mélységével, vagy akár a fő téma automatikus kivágását lehet vele egy kattintással kérni. Az iPad várhatóan pontosan felismeri az előtte lévő tér 3D-s modelljét, legalábbis ami a felé néző oldalakat illeti.

Stúdió mikrofonok

Azzal, hogy az Apple hangsúlyt fektetett a mikrofonok minőségére, a kép mellett a felvett hangot is reményeim szerint tényleg magas szintre emelte. Oké, koncertet tuti nem ezzel veszünk fel, ENNYIRE nem pró a cucc, de magas minőségű beszédhangot vagy szólóhangszeres zenét meg lehet próbálni rögzíteni. Alig várom, hogy tesztelhessem ezt a képességét.

A12Z Bionic

Mi van tehát eddig? Van jó minőségű videónk és jó minőségű hangunk. Nem csúcsminőségről beszélünk, de simán elég lesz a legtöbb youtuber-nek, meg aki szeretne videókat megosztani a közönségével. A CPU és a vele együtt épített többi képfeldolgozó és Neural Engine chip már a fenti folyamatban, a nyersanyag létrehozásában is szerepet vállalt, de a lényegi munkájuk ezután jön: a képek és videók feldolgozása következik, és az eszközön, amin a felvételt készítettük, kényelmesen, nagy kijelzőn megvághatjuk, javíthatjuk a nyersanyagot. Az Apple 4K-s videók vágására optimalizálta a gépet, úgyhogy sokkal-sokkal alkalmasabb ez a gép erre a feladatra, mint mondjuk egy vele együtt megjelenő, hasonló árban lévő MacBook Air.

Trackpad

Jönnek a fullos appok, amik teljesen mímelik majd a desktopos appok frofi eszköztárát. És mivel mostantól van trackpad és egér használat is a tabletre (utóbbi egyelőre csak kisegítő lehetőségként), egy apró pointerrel sokkal kényelmesebb lesz az iPaden végezni mindenféle összetett munkát. Pontosan kijelölni, sok csúszkát egymás mellett húzogatni és így tovább. Több gomb fér el a kijelzőn, gyorsabban dolgozhatunk.

Itt mutatja meg Craig, hogyan működik a pointer, ami nem egészen pontszerű, inkább az ujjat mímeli, de a kurzor dinamikusan átalakul gombok és egyéb elemek kijelölésévé, ahogy olyan területre érkezik.

6 GB RAM

Ez magáért beszél. Kell az ilyen munkákhoz.

wifi 6

A tablet wifi 6 támogatást is kapott, nem úgy, mint a MacBook Air. Tehát amit elkészítünk, sokkal gyorsabban juttathatjuk el a célállomásig.

Kijelző

Mindezek mellé a kijelző is olyan minőségű, amivel bátran nekiállhatunk megnézni a végeredményt, pontosan látjuk majd, hol kell beavatkozni.

Látjuk tehát, hogy 324.990 forintos kezdőárral egy olyan all-in-one készüléket alkotott az Apple, ami gyakorlatilag olcsó azoknak, akik ki tudják használni az összes előnyét. Akiknek ez kiváltja a kamerát, mikrofont, vágó és szerkesztő számítógépet. Mi a baj? Hát az, hogy egy tablet sosem lehet all-in-one ilyen szempontból.

Ugyanis hogy néz ki egy videós felvétel a tablettel? Így:

apple_new-ipad-pro-audio_03182020_big_jpg_large.jpg

Ez a best case scenario. A tablettel nem lehet akciófelvételeket készíteni, kézből kamerázni, kényelmetlen - épp azért, mert folyamatosan magán hordozza az a baromi nagy kijelzőt, amin majd végül vágni fogunk.

Megoldás lenne, ha az Apple kipattinthatóvá tenné ezt itt:

apple_new-ipad-pro-ultra-wide-camera_03182020_inline_jpg_large-1.jpg

Ha a kamerát kivehetnénk, és egy neki való akksis fejpántra vagy akksis házba tehetnénk, akkor kapnánk egy Goprót, amin visszakattintva a helyére mehetne a vágás. Ez persze teljesen abszurd ötlet: a kamerával vinni kellene a Lidar scannert és az A12Z Bionic chipet is, hiszen azok segítenek felderíteni és értelmezni a környezetet, valamint a kamerák képéből egy jobb felvételt alkotni. Kellene memória és valamennyi háttértár is, bár utóbbi megoldható külön csatlakoztatva is. Ha viszont leválasztható a CPU, akkor vajon milyen módon kötjük össze a kommunikációs chipeket, pl. wifi chipet a CPU-val és a memóriával? Az egész tök abszurd ötlet, csak azért játszottam el vele, hogy értsük, miért nem lesz ilyen soha.

Kell tehát egy iPhone az iPad mellé, aminek még jobb a kamerája, és a felvételeket az iPad feldolgozza. Ezt támogatja az a tény, hogy az iPhone 11-es sorozatban, és ebben az iPadben is található U1 chip, ami a baromi gyors AirDropot segíti. De akkor minek az iPadre a jó kamera és mikrofon? Már mutattam, erre az esetre, meg még néhányra:

apple_new-ipad-pro-audio_03182020_big_jpg_large.jpg

Az iPad Pro tehát egy valóban Pro és tökéletes eszköz néhányaknak, akik épp azt és úgy akarnak tenni a tablettel, amire alkalmas. Tehát ez egy iPad Pro*, a csillagnál magyarázó szöveget elhelyezve. Bár az a helyzet, hogy ha nem all-in-one cuccként gondolunk rá, az iPad Pro akkor is nagyon hasznos tud lenni, és megérheti az árát. De mindenre akkor sem lesz jó, ha az Apple megfeszül abbéli igyekezetében, hogy minden rajta lévő alkatrész minősége külön-külön tökéletes legyen.




süti beállítások módosítása