Aki követte a legutóbbi Apple bemutatót, annak feltűnhetett egy magyar cégvezető a megszólalók között, ahogy egy magyar fejelsztésről is elég sok szó esett. A megszólaló Csanády István volt, a Sharpr3D vezetője, és az Apple közleményeit rendszeresen forgatók mintha már találkoztak volna vele más összefüggésben is idén. Legutóbb 2016-ban írtunk róluk, most újra megkerestük őket, hogy megtudjuk, mi történt az elmúlt években velük.

2016-ban beszéltünk utoljára, akkor a Sharpr3D még három fős cég volt, és az számított óriásinak, hogy az Apple kiemelte a budapesti cég alkalmazását, mint az iPad experience-t növelő terméket. Most meg angolul kellett egyeztetnem két emberrel, hogy egyáltalán létrejöhessen egy interjú a cégvezetővel. Sűrű évek lehettek ezek, ha csak ezt a változást nézzük. 

István: 2016? Igen, elég sok minden történt. Már nem hárman, hanem nyolcvanan vagyunk, az árbevételünk körülbelül a százszorosára nőtt. Bevontunk nyolcmillió dollárnyi kockázati tőkét. Ez már egy cég, és nem csak egy rakás fejlesztő egy rakáson (nevet). Persze, akkor is cég volt, de mostanra kezdünk egy tényleg sikeres céggé válni, jenenleg már több mint húszezer fizetős felhasználóval rendelkezünk, és nagyon gyorsan növekszünk...

_mg_1241.jpg

Elég sokszor találkozhattunk veletek idén az Apple híradásaiban.

István: Háromszor! Szerintem ez nekem is egy Guiness-rekord, nem tudok róla, hogy az Apple bemutatóiban, anyagaiban bárki személyesen háromszor bukkant volna fel. Idén először a LiDAR kiadásában szerepeltünk, aztán megkaptuk az Apple Design Awardot is, majd most az M1-es Macek bemutatójában is beszéltem, szóval elég nagy nyilvánosságot kapott a Shapr3D az elmúlt pár hónapban. 

ke_pernyo_foto_2020-11-17_8_40_28_1.png

Gratulálunk a díjhoz, kis késéssel. Szoros a kapcsolat a céggel azóta, hogy 2016-ban felfigyeltek rátok, vagy titeket is váratlanul ért a díj, meg a felkérés, és csak úgy kaptatok egy levelet a semmiből?

István: Nem, ez azért  nem így működik (nevet). Rengeteg kapcsolatépítés van a háttérben, de nyilván nem működne semmi, és egy lépést sem tehetnék előre, ha nem lenne meg a nagyon jó, és az Apple narratíváját erősítő termék. Az Apple-nél ez az alapja mindennek. Utána jön minden egyéb. 

Akkor nem csak a csíptetős mikrofont feltevő srácokkal találkoztál odakint, ha jól sejtem. 

István: Erről sajnos nem beszélhetek, de a keynote-ok végső tartalma természetesen a legmagasabb szinten dől el. Vegyük ezt a legutóbbi prezentációt. Azért aki a végén rárakja a pecsétet, az nem valami product marketinges ember…

És mi a különbség a Shapr3D programban ma, az Apple Design Awarddal a zsebetekben, ahhoz képest, mint amikor még “csak” emeltétek az iPadezési élményt?

István: Egészen olyan lett már a termék, amit nem szégyellünk nagyon (nevet). Nem azt mondom, hogy minden csücskére büszkék vagyunk, de már majdnem. Még mindig viszonylag kicsi a program, de ami van, az már jó. Másfél év múlva azonban már nem is lesz ennyire kicsi sem.

2016-ban a cég 99%-ban a termék fejlesztéséről szólt. Gondolom, most változott az arány, bejött egy csomó egyéb tennivaló.

István: Persze sokminden változott, de azért még mindig a termék a legfontosabb. Kicsit olyan, mintha mi a CAD Apple-je lennénk. Kiemelkedően termék központúak, felhasználó-központúak vagyunk, és nagyon figyelünk a részletekre. A cég 60 százaléka most is termékfejlesztésben dolgozik, most is a termék a legfontosabb, hatalmas energiákat mozgósítunk arra.

1265.png

Segítsünk azoknak, akik egyáltalán nem használnak CAD-et. A Shapr3D-t hogyan kell elképzelni ebben a 3D-s CAD univerzumban? Egy hasznos tool, kiegészítés, vagy egy teljes értékű program, amivel a feladatok legszélesebb köre elvégezhető? Holnaptól mondhatná egy autógyártó, hogy na, akkor mi innentől ezt használjuk a fejlesztésen?

István: Amire mi megyünk, az a design focused MCAD market. Olyan cégek, ahol van mondjuk két-három CAD dizájner, nem űrhajókat vagy autókat terveznek, nem olyan termékeket amik több millió alkatrészből állnak, és a gyártási folyamataik sem extrém komplexek mint mondjuk egy autó gyártó cégnek. A mi termékünk jelenleg egy prototipizáló tool, egy dizájn tool. Egy olyan eszköz, ami a dizájn processz első hetven százalékára jó. Gyakorlatilag a papírral versenyzünk, jelenleg. A következő 18 hónap pedig arról fog szólni, hogy tényleg “CAD-dé válunk”, egy olyan multiplatform eszközzé ami egy nagyon jelentős felhasználói rétegnek lehet majd az elsődleges eszköze.

Magyar CAD és az Apple összefüggésben nekem egyből beugrik Bojár Gábor és a Graphisoft. Érezhető volt ez a vonal a kapcsolatban?

István: Dehogy, ennek már nincs nyoma. Persze, amit Bojár Gáborék végigvittek, egy szocializmus utáni nemzetközi szintű kilépés, az hatalmas dolog volt. De azért a Graphisoft jóval kisebb mint a legnagyobb CAD cégek, bár a saját szegmensében jelentős szereplő.  Az Apple-nél pedig nincs kollektív memória, hogy tudjanak mindent a régmúltból. Ha valakiről tudják, hogy ki, az jelenleg a mi vagyunk, a Shapr3D elég jelentős elemévé vált az Apple ökoszisztémának. .

Persze, de akkoriban nem voltak nagyon programok Mac-re, különösen nem CAD programok. Kábé, mint ahogy most iPadre, nem?

István: Igen, nagyon érdekesek a párhuzamok. Bojáréknak is az volt az elképzelésük, hogy nem az akkoriban a CAD-et uraló mainframe számítógépekre terveznek egy új rendszert, hanem hogy kis desktop gépekre csinálják meg az ArchiCAD-et, nekünk meg az, hogy nem desktop workstationökre, hanem elsődlegesen mobileszközre. Ők is Apple platformokon kezdtek, és őket is nagyon felkapta az Apple, mint ahogy minket is.

Mit szóltok az M1-hez? Kaptatok korábban belőle tesztelésre?

István: M1-et nem kaptunk. DTK-t kaptunk, de azt mindenki kapott, iPad hardver volt benne.  

Mit szóltok az M1-hez? Bár az Apple bemutatón már elmondtad, de szeretném megint hallani.

István: Le vagyunk nyűgözve. Nézd meg a teszteredményeket! A MacBook Air-es, passzív hűtéses chip gyorsabb, mint a legutolsó, legnagyobb iMac. És vedd hozzá, hogy az Apple-nél az első generáció jó, a második meg brutális. Az a felfoghatatlan ebben a sztoriban, hogy ha extrapolálsz abból, ami az iPaddel zajlott az elmúlt 5 évben, akkor két-három év múlva az Apple gépeinek a közelében nem lesznek a többiek. Ezt úgy értsd, hogy a leggyorsabb desktop rendszerek sem fogják alulról karcolni az Apple felhozatalát. Ilyen teljesítménynövekedést utoljára a kilencvenes években láttunk, öt -tíz évre az Apple bebetonozta magát, mint a leggyorsabb számítógépek készítői. És vegyük hozzá, hogy a hardver-szoftver összefonódással pedig az Apple felhasználói élményben nemhogy öt-tíz évre, de kábé behozhatatlanul elhúzott, már most.

ke_pernyo_foto_2020-11-11_8_11_02.png

Eddig az iPad volt a Shapr3D játszótere, most pedig már hirtelen a Mac is. Az a platform, ahol egyébként is zajlott korábban a CAD-tervezés: az asztali rendszerek. Ráugrotok?

István: Persze, már rá is ugrottunk, ha megnézed az előző keynote-ot. Nagyon sokat foglalkozott velünk a bemutató. A következő 18 hónap az átmenet, amikor sokkal inkább elkezdünk hagyományos CAD rendszerekkel direktben versenyezni. Szeretnénk, hogy a desktop ficsörök hetven százalékát lefedni, mindezt azonban egy friss szemlélettel egy 2020-as perspektívával arról, hogy milyen is egy CAD rendszer. Szerethető lesz, jó lesz használni.

Szerintetek is forradalmi az M1? Kíváncsiak vagytok, kinem milyen tapasztalatai vannak az új Macekkel? Csatlakozzatok az I Love Apple Silikon Facebook csoporthoz, ahol mindenki megoszthatja a híreket és a tapasztalatait a chipekről. A csoportot én hoztam létre és én is fogom gondozni.