Erre az évre várjuk a pletykák szerint az AirTaget is még, az ARM Macekkel egyetemben, egy novemberi bemutatón. Az AirTag látszólag a legkevésbé izgalmas termék lehet idén, mégis megváltoztathatja, ahogyan a karácsonyra gondoltunk eddig.

Szinte bárkitól kérhetünk ajándékba Apple-terméket ezentúl.

Kijött nemrég egy szabadalom is a cucchoz kapcsolódóan, így egy fokkal megint beljebb vagyunk, mi is lesz az AirTag. Vagy két fokkal kijjebb, mert én megnézve a papírokat továbbra sem értem, hogyan fogja ezt az Apple elmagyarázni a tömegeknek. Már hogy mire is való ez a dolog.

 

airtags-design.jpg

Ugye alapból egy Tile-hoz hasonló apróságról van szó, amit rákötsz a dolgaidra, és amik alacsony fogyasztással, Bluetooth segítségével képesek kommunikálni, és meghatározni a saját helyzetüket. Pontosabban összekapcsolódnak más Tile-használók telefonjával, hogy végül ezek az eszközök küldjék el a lokációt a Tile szervereinek, amik visszajelzik a cucc földrajzi helyzetét nekünk. Ez eddig világos: az Apple nagy előnye ezen a téren, hogy integrálhatják az egészet az iOS-be (Androidokba egy külön appal), így sokkal több potenciális megtalálót tud felsorakoztatni, ami az ilyen termékeknél a kulcs a sikerhez. Mivel integrált, nem szenved az olyan problémáktól, mint a többi ilyen app-alapú cucc, hogy amikor kellene, valamiért mégsem tudja elérni az eszközt.

De az AirTag nem csak erről szól. És itt kezd zavarba ejtő lenni a dolog.

A szabadalom szerint a testtartásunkat is segíthet beállítani, ha magunkra tesszük az AirTageket, és valami kondis appal figyeltetjük ezek helyzetét.

airtags-posture.jpg

Vagy ugyanúgy magunkra akasztva AR játékokat játszhatunk.

airtags-motion-tracking.jpg

Meg korábban volt szó arról is, hogy ezekre a kütyükre programozhatunk a Parancsok appal létrehozott összetett iOS utasítássort, majd később a telefonunkat vagy óránkat lecsippantva rajta egy sor kódot futtathatunk le, automatizálhatunk a fizikai világban. Vagyis az AirTag egy passzív kódtároló lenne ebben az esetben, minden mást a telefonunk, óránk végezhetne el.

Ti el tudjátok képzelni, hogyan lehet ezt egyetlen termékként eladni? Én sem tudtam, amíg meg nem láttam ezt az ábrát:

airtags-apple-watch.jpg

Ez egy Apple Watch, aminek a szíján egy sor AirTag sorakozik, amiket lepattintva azonnal bepoloskázhatunk bármit. És akkor beugrott. Ez teljesen olyan, mint a Pókember csuklóján lévő cucc, kivéve hogy nem tud hálót vetni (egyelőre). Eszembe ötlött egy Pókember-rész, amikor Parker bepoloskázott egy furgont a cityben, aztán követte egy külvárosi családi házas övezetbe, ahol, felhőkarcolók híján, gyalog meg távolsági busszal kereste az AirTagjét. Pont úgy, ahogy mi csináljuk majd, ha ellopják a hátizsákunkat, és megyünk a vidéki busszal érte valami távoli düledező viskósorra, félemetes hacukákba öltözve.

Szóval szerintem szuperhős-cuccnak kell hirdetni a dolgot, és menni fog. Ha Musk kijöhet lángszóróval, akkor Cooknak a minimum egy ilyennel kellene szembeszállni a főgonosszal.

Hogy mennyibe kerül majd? A Tile-ból érdemes kiindulni, ahol akár 35 dollárt is elkérnek egy Tile Próért, ami több mint száz méternyi hatótávot tesz lehetővé. Rájön még egy Premium előfizetés, ha kérjük, amiben ingyenes akksicsere, Smart Alerts és 30 napos lokációs történet is található, valamint egy Unlimited Sharing nevű lehetőség, hogy a tagünket megoszthatjuk több más emberrel is, így keresős partikat rendezhetünk. Én azt mondanám, hogy az Apple is igyekszik a 35 dollárt belőni (ez itthon bruttó 14.000 forint lehet így), de  havidíj nélkül kínálhatja majd az Unlimited Sharinget és a historyt. Ingyenes akksicserét tuti nem adnak hozzá, az inkább ilyen underground politika, posztkommunista felhasználósimogatás. Pfuj.

Mégis, enélkül is kívánatosabb lesz az Apple megoldása, mint a Tile, már csak az integráció és a felhasználói bázis miatt is.

airtags-charging.jpg

A fenti képen azt látjuk, ahogy az új vezeték nélküli töltővel tölthetjük az AirTaget is. Lévén ez a töltő a korábban meghirdetett, soha el nem készült AirPower leegyszerűsített változata, végül is elképzelhetó, hogy az AirTag is egy korábban dédelgetett álom elkorcsosulása. Még azt sem tartom kizárnak, hogy az AppleCar projekt elektromos autójából maradt ez a kütyü, mint egyedüli megvalósítható elem.