A holnapi lehet az utóbbi évek legizgalmasabb napja az Apple-nek. De tényleg. Ezt én sem hagyhattam szó nélkül, pedig tényleg nem hallhattatok felőlem már… egy jó ideje.

Először is gyorsan, hogy mi ennek az oka. Nyilvánvaló, hogy a járvány nálam is felborított sok mindent, mert annak ellenére, hogy egészében véve, belül jól éltem meg az egész dolgot, azért látni kell, hogy néhány hét alatt kiesett a korábbi bevételeim 80-90%-a, ilyen-olyan okból. Így például az Appleblog mellől is ellépett épp ekkor az AQUA, akikkel tök jó két évet húztunk le együtt, de így összességében úgy állt a helyzet, hogy volt három hobbiblogom, amit írhattam full munkaidőben úgy, hogy nincs máshonnan bevételem. Ez negyven évesen, két gyerekkel finoman szólva is luxus. Így aztán kénytelen voltam máshová pozicionálni az erőimet, szerintem mindenki így tett volna. Hogy ezután mi lesz? Arról majd egy másik posztban, később.

Most fókuszáljunk újra az Apple-re. Mert ott, mint mondtam, minden idők izgalmai várhatóak, csodás tranzíció meg bréktrú. Ugyanis lehet, mondom, LEHET - de egyre többen erősítik meg -, hogy a cég holnap mégiscsak beszél az ARM alapú számítógépekről, amiket kiadni terveznek. Szerintem jövőre, egyesek szerint még idén lesz valami. Logikus egyébként, hogy beszéljenek róla, hiszen a fejlesztőknek nem árt egy évvel korábban jelezni, hogy készüljenek ők is, mert azért a portolást meg kell oldani, akárhogy is lesz.

ke_pernyo_foto_2020-06-21_14_00_04.png

Az ARM alapú Mac-ek előnye lenne, hogy a chipkészlet teljes egészében a szoftverhez lenne igazíva, nem lenne egy felesleges tranzisztor a cuccban, létre lehetne hozni egy olyan gépet, ami ha kell, erős, ha nem kell, baromi sokáig bírja szuflával. Nincs benne ventilátor, viszont van vagy 12 mag, meg spéci segédprocesszorok, amik jó esetben pont az általunk favorizált képességeket futtatják le mindennél gyorsabban, anélkül, hogy 4 gigahertzre pörgetnének egy négymagos szörnyet.

Mi a hátránya? Az alkalmazás-ellátottság. Voltak olyan hangok, hogy csak Catalyst appok futhatnak majd ezeken a Mac-eken, tehát iPadről portolt cuccok, vagy hogy csak a Swift-tel írt appok működnek majd. Ezeknek egyébként nincs nagy valószínűségük, de ahogy a tanult Gust Mueller írja, az OpenGL és OpenCL menni fog, mint ahogy a VMware és minden más X86 alkalmazás is repül. A többivel kapcsolatban pedig nagyjából ezerszer több a kérdés, mint a valószínűsíthető válasz (Mueller egyébként mindegyikhez elmondja a saját gondolatait, érdemes elolvasni), így tök értelmetlen találgatni: talán holnap többet tudunk meg.

Amit lehet sejteni, hogy amennyiben az átállás megtörténik, akkor az Apple az iPhone és iPad SoC-jeivel együtt fejleszti majd a Mac-ek procijait is, minden bizonnyal a TSMC-vel, az egyik céggel a kettő közül, ami a 2 nanométeres gyártástechnológia felé tart. Így aztán nem árt velük menni továbbra is, ugye. És érdemes látni, hogy már egyáltalán nem egy, vagy néhány Apple processzor van, hanem egy rakás: A-sorozat, AX-sorozat, AZ-sorozat, S-sorozat, T-sorozat.

Az Apple térfelén ugye ritkán kerülnek szóba a jövőbeli fejlesztések, egyvalami történt, ami érdekes: Az A12X chipet újra kiadták az idei iPad Prókban, picit megtuningolva, és átnevezve A12Z-re. Ugye az A-sorozat CPU-i mindig arra mentek, hogy minél kisebb helyen, kis fogyasztással a lehető legtöbb teljesítményt adják (iPhone-ra tervezve). Az AX sorozat viszont nagyobb helyet foglalt, ehetett többet, de izmosabb teljesítményt kellett leadnia, ezek lettek az iPadek, néha az Apple TV SoC-je. Hogy a Mac számára viszik-e tovább az X vonalat, vagy csak véletlen/alkalmi volt ez az X - Z átállás, nem tudni, de ha nagy fejtörést okoz ez Cupertinóban, akkor segítek: van még Y és W betű is, amik szintén az ABC végén vannak, és kúlok.

A TSMC roadmapja alapján pedig viszonylag jól fel lehet rajzolni az Apple termékek jövőjét egészen 2025-ig. Ezek alapján:

2020: 5-nanométeres A14 az iPhone-nak, S6 az Apple Watch-nak, és talán egy 5-nanométerer A14X az iPadekbe (de inkább 2021-ben). Lehetséges, hogy az Apple kiad a fejlesztőknek egy A14X-re épülő Mac-et.

2021: 5-nanométeres A15 az iPhone-ba, S7 az Apple Watch-nak, valószínűleg egy A14X/A15X az iPadbe, és a Macnek nagy valószínűséggel egy hordozható - X1? - és egy desktop - Z1? - gépbe való chip.

2022: 3-nanométeres A16 az iPhone-ba, S8 az Apple Watch-nak, talán A16X az iPadbe, második generációs Mac laptop és desktop chip.

2023: 3-nanométeres A17 az iPhone-ba, S9 az Apple Watch-nak, talán A17X az iPadbe, harmadik generációs Mac laptop és desktop chip.

2024/2025: 2-nanométeres A16 az iPhone-ba, S10 az Apple Watch-nak, talán A16X az iPadbe, negyedik generációs Mac laptop és desktop chip.

Szerintem egyébként - és senkitől nem láttam, hogy osztotta volna a véleményem - az új gép kap egy új brandet. Nem hiszem, hogy az Apple egyszerűen kicserélné a MacBook Air-ben az Intelt, és elnevezné MacBook Airnek, két okból sem. Az első, hogy az ARM alapú számítógép nagy változást jelent majd a felhasználóknak, senki ne gondolja, hogy átül egy ugyanolyan autóba, és megy tovább, mintha mi sem történt volna. A váltást tudatosítani kell. A másik ok, hogy az Apple hagyni akarhat magának egy menekülő utat, arra az esetre, ha mégsem jönne össze a dolog. Egy új termékkategóriával megteheti ezt, egy integrálttal kevésbé. Persze ott van jó választásnak a MacBook név, amit már egyébként is felhasználtak játszótérnek (alacsony fogyasztású chip, hűtés nélkül), de én abban sem vagyok biztos, hogy a Mac név megmarad. Két irány van: a MacNotepad és társai, valamint a JonaBook és társai.

Mi lesz még holnap? Az iOS 14 és más operációs rendszerek mellett lehetségesnek tartanak egy gyors iMac frissítést, ami ezúttal dizájfrissítést is jelenthet állítólag. Külsőre a Mac Pro és a Pro Display XDR lesz az irány, vékonyabb kávával, AMD Navi GPU-val és T2 biztonsági chippel. Lehetségesnek tartanak még új Apple TV-t, kisebb HomePodot, összecsomagolt szolgáltatásokat, de őszintén szólva én nem várnék nagyon ezekre. A helyzet az, hogy ha be akarják mutatni az elkészült operációs rendszereket, szólni akarnak valamit a járvány miatt kialakult online WWDC használatáról, valamint a várható előadásokról - ez mégiscsak egy fejlesztői konferencia ugye -, meg még el is akarják mondani, mivel készüljünk az ARM átállásra, akkor nem nagyon lesz idő még hardverezni. Bár az Apple ezt az utóbbi időben elég lazán szokta kezelni, nem kerít nagy feneket neki, kivéve persze a fejőstehén iPhone-t.

Mindenesetre holnap este hétkor tartanak egy nézők és taps nélküli keynote-ot, ami valószínű fájdalmas lesz (nézzétek csak meg John Oliver show-it az utóbbi időből), de én azért élőben, írásban közvetítek itt mindent, ti meg nézzétek a szokásos helyeken, böngészőből az Apple oldalán vagy Apple TV-n, a megfelelő appban. Holnap találkozunk.