Tegnap az Apple frissítette az Air-ek után a Pro vonalat is. Mivel korábban írtam, hogy a hűtési problémák miatt az Air a tizedik generációs Intelek támogatása mellett sem birkózik meg a 4K-s videóvágással, ezért nagyon vártam az új gépeket.

Ilyenkor mindig gyorsabban olvasok a kelleténél. A bejelentett specifikációk között gyorsan észrevettem, hogy az Apple itt is duplázta a háttértár méretét változatlan áron, ami a belépő szinten 256 GB SSD-t jelent, nagyon jó, gondoltam. Egy tizedik generációs, Magic Keyboardos 13-as MacBook Pro a korábbi 500 ezer forintért pont jó is lenne.

Na, nem ez történt.

Az Apple ugyanis két olcsóbb és két drágább modellt kínál (ahogy eddig is), csakhogy most a két olcsóbb modellben meghagyták a 2017-ben bemutatott 8. generációs Inteleket, míg a drágább modellekbe tették csak a 10. generációt. És ez nem csak a processzort érinti nyilván, hanem a GPU-t is, valamint a memóriát: a mostani Intelekben már támogatott az LPDDR4X memória, ami azért jelentős gyorsulást jelent az LPDDR3-akhoz képest.

13-inch-macbook-pro.jpg

Így aztán a 13-as MacBook Prókat mostantól két csoportra érdemes bontani:

MacBook Pro 13, 8th gen.

Itt tehát duplájára nőtt a háttértár, 40 ezer forint pluszért kérhetünk bele 16 GB RAM-ot, ami erősen ajánlott. Van új billentyűzet, ami a laptopokkal szembeni bizalmatlanságot részemről elűzte, minden más, a kijelző, a CPU, GPU, a ház a korábbi. Az Apple mindezt elvileg változatlan áron kínálja, valójában azonban a dollár-forint kurzus miatt nálunk nőtt az ár. Nem olyan sokkal: az alapmodell 509.990-ről 539.990 forintra nőtt. Viselhető.

MacBook Pro 13, 10th gen.

Na ez az a modell, amit most rossz szájíz nélkül meg lehet venni: duplájára nőtt az 1799 dolláros modellben a háttértár és a RAM is (512 GB, 16GB), utóbbi mindenképp sokkal gyorsabb lett, miközben megkapott egy 10 generációs i5-öst (plusz 80 ezer forintért egy izmosabb, nagyobb órajelű i7-es kérhető), és természetesen a Magic Keyboardot. Nem lenne kérdés, hogy ezt kell vennem, ha az USA-ban élnék, Magyarországon azonban van egy kis bökkenő:

a korábbi 679.990 forintos ár helyett az 1799 dolláros modellt már 799.990 forintért árulja az Apple nálunk.

Hogy ennek a hatalmas különbségnek mi az oka? Az, hogy míg az alapmodell esetében a cég valamiért 415 forintért váltotta a nettó dollárt bruttó forintra, addig a drágább modellnél 444 forinttal számolt. A különös, ingadozó forintváltás az utóbbi hónapokban megfigyelhető, az iPhone SE-nél 450 forint, a MacBook Airnél 410 forinttal számolhattunk, amíg elértek hozzánk, ÁFA-val, Artisjusszal, meg minden egyébben együtt, természetesen az árfolyamkockázatot is ránk hárítva. Az 1799 dolláros MacBook Prónál azonban régóta 377 forint volt ugyanez.

Úgyhogy annak ellenére, hogy elvileg az 1799 dolláros MacBook Prót venném jó szájízzel, mégsem, hiszen 679.990 forint helyett az árfolyam miatt 799.990 forintot kell érte fizetni, 120 ezer forinttal többet. Őrület.

Ja, és még egy furcsaság: annak ellenére, hogy megkapták a nagyobb modellet a 10. generációs CPU-t, az általuk támogatott Wi-Fi 6-ot a MacBook Prók NEM TÁMOGATJÁK. Ami két dolog miatt érthetetlen, az egyik, hogy a Wi-Fi 6 baromi fontos update, a másik, hogy még egy iPhone SE is támogatja már, ennek így mi értelme volt?

FRANCBA!