(Füles, a szamár beszámolója következik)

Ma 14 órától előrendelhető az új iPhone SE, ami épp az, amire számítottunk, legalábbis a pletykák szerint. Egy felturbózott iPhone 8-as. Egy olyan telefon, ami sokáig telefon marad, miközben nem kerül olyan sokba, mint azok, amik szintén, csak tudnak még egyet s mást.

apple_new-iphone-se-black-camera-and-touch-id_04152020.jpg

A név pedig iPhone SE. Ami ugye azért ironikus, mert az iPhone SE rajongók, mint jómagam is, épp az iPhone 6-os (meg 7-es, meg 8-as) vonal ELLENÉBEN maradtunk meg a kicsi, szögletes telefonnál. Erre most úgy átalakult a mobilpiac, hogy nem érezték furának kikiáltani SE-nek az iPhone SE dizájnutódját.

Megkaptam már korábban, hogy tulajdonképpen elmaradott vagyok, és nem írhatok Apple tematikájú blogot egy iPhone SE használójaként. Ebben éreztem némi igazságot, ha az ergonómiát egyébként figyelmen kívül hagyjuk. Én is utáltam, hogy ilyen régi, meg hogy már egy teljes felújítás, aztán egy új készülékvásárláson túl ugyanolyan telefonom van isten tudja mióta. Éppen ezért reménykedtem valahol, a szívem mélyén mégis, hogy az SE rajongói tábor az utolsó pillanatban, az utolsó évben, amikor ez megtörténhet, csak kap egy igazán kézbe illő telefont, ami kap egy csomó mindent az elmúlt évek fejlesztéseiből. A vonat elment, az SE - aminek az SE-rajongók szeretik - megszűnt létezni.

Most már cserélni kell, tényleg. Most már nem bohóckodhatunk tovább. Még egy ideig ez is menni fog, de meg vannak számlálva a napok. És nagyobb készüléket veszünk majd, ez is teljesen biztos. Azt a váltást, amit nem voltunk hajlandóak megtenni 2014-ben, jesszusom, HAT ÉVE, azt megtesszük most.

Bohócot csináltak belőlünk, mert a semmire vártunk hat évig. Hat év késéssel kell megtennünk azt, amit akkor kellett volna. Nesze neked. Te hülye állat.

Ha az új iPhone SE mellett döntünk, kapunk egy iPhone 8-ast olyan processzorral, amiről nem tudjuk igazából, hogy miért olyan rohadék gyors, de gyors, az biztos. Sokáig gyors is marad, legalább öt év lesz, mire akadozik majd a telefonkönyv betöltése. A processzornak és a segédprocesszoroknak a fotókat feldolgozó képességei közül van is az új készülékben néhány, meg ki is maradt néhány.

Most tényleg, tudja valaki, mire használjuk ezt a borzasztó nagy teljesítményt, ha nem a hiperelő- ésutókészített fotókra, meg a párhuzamosan több nagyfelbontású videó felvételére? Ne mondd, hogy AR, meg újratextúrázott Minecraft, mert összekarmolom magam.

Van itt tehát egy SE, ami a neve alapján, meg úgy logikusan is, a korábbi SE-használókat szólítja meg. Ők mit látnak? Egy kevéssé szeretett dizájnt, ami mellé kihasználhatatlan teljesítmény párosul, egylencsés kamerával. Egy 179.990 forintos árat, ami kevesebb, mint a csúcsmodelleké, de azért nem árt észrevenni, hogy ebből az összegből 60 ezer forint csak azért van az árban, mert Magyarország. Ugyanis ha például megnézzük az iPad minit, annak is 399 dollár az indulója az USA-ban, meg ennek a telefonnak is.

Csakhogy az iPad mini forintban 154.990 forint, ez meg 179.990.

Itt 25.000 forintba kerül az egyre jobban kilengő, gyenge forint, míg az ÁFA-tartalom meg 35-40 ezer forint, attól függ, melyik alapösszegből számoljuk.

Mindegy, nincs mit tenni, ez jobb nem lesz, inkább a többi Apple-termék lesz nemsokára, egy sima store-frissítéssel sokkal drágább, mint most. Nincs értelme várni annak, aki olcsó készülékre vágyott, annak se, aki kicsire, büdös bohócok vagytok mind, meg én is. Sok újdonság nem lesz ebben a készülékben, de hát istenem, mit is akarunk ennyiért. Na, add ide, itt van 179.990 forint, de ne mondd el senkinek, hogy ilyet vettem. Tiszta égő.

(A cikk szerzője egyébként még nem tudja, hogy Füles fenti szomorú gondolatmenetének adja át magát, vagy megvárja még a szeptemberi bejelentést, ahol egy állítólagos legkisebb modell 5,4 colos OLED kijelzővel érkezik, ami viszont a készülék széléig tart. Így méretben megegyezhet az ÚJ iPhone SE-vel, de nagyobb és szebb kijelző,vel valamint mindenféle nyalánkság lesz benne a tervek szerint. Viszont az bőven 300 ezer felett várható…

Amúgy meg, ha nem vártál kistelefonra, az új SE egyáltalán nem rossz választás)