Idén várható az Apple legújabb okosórájának érkezése. Nem meglepő módon az egészségügyi funkciókon lesz a hangsúly, és emiatt nem is elhanyagolható mértékben nő az óra hasznossága.

apple-watch-bands.jpg

Az Apple Watch az a termék, aminek siznte mindegyik frissítését érdemes volt megvenni az előző generációhoz képest, fontos újításokat tartalmazott, vagy épp sebességnövekedést ért el. Nyilván ez a termék is elér abba a korba, mint az iPhone, amikor már csak kamerafejlesztéssel lehet valamit kicsiholni belőle, de egyelőre szó sincs erről.

A koronavírus évében különösen pikáns, hogy az Apple idei órája a pletyák, valamint az iOS 14 egy elkapott kódjából származó infók szerint folyamatosan monitorozza majd a véroxigénszintünket. Ugye a tüdőgyulladás klasszikus jelei - köhögés, mellkasi nyomás, fájdalom - mellett a véroxigénszint csökkenése az a tünet, ami egyértelműen mutatja a veszélyt. Hogy hiába veszünk levegőt, nem jut elég a testünkbe. A koronavírus is épp emiatt halálos, és emiatt kell kórházba menni: gépre kell tenni az illetőt.

A piacon eddig is volt egy csomó pulzoximéter, 10-20 ezer forint között, sőt a magyar Wiwe EKG-eszközben is végig volt ilyen. Infravörös fényt bocsát ki az eszköz, majd megméri, hogy az ujj a rajta áthatoló fényből mennyit nyel el, ebből tud következtetni a vörösvérsejtek által szállított oxigén mennyiségére. 95 és 100% között normális, 90 és 95% között már alacsony értékről beszélünk. 90 alatt meg nyomás dokihoz (én nemrég köhögtem sokat, méregettem, de csak 92-ig ment le).

De ennek a mérése nem csak a tüdőgyulladás kiszűrésére alkalmas. Több más oka lehet, ha nem jut elég oxigén a vérbe: lehet gond a vörösvértestekkel, lehet gond a vért pumpáló szívvel, és a tüdővel is akadhatnak egyéb problémák is. Az óra nem fogja tudni ezeket megjósolni, legalábbis egyelőre. A cél az, hogy egy idő után az eszköz - és a HealthKit-es eszközök sokasága - egy rakás adatot mentsenek le rólunk, és ezek együttállásából, időbeli alakulásából, valamint sok milliónyi ember hasonló adataiból pontosan lehessen látni a trendeket. Olyan tipikus egészségügyi értékváltozások írhatnak le egy betegséget, amiket ma nem sejtünk, és csak a töménytelen mérésből lehet őket észrevenni, évek alatt.

A másik idei fő képesség, az az alvásfigyelés lesz, állítólag. Az Apple-nek rengeteg ideje volt, hogy a felvásárolt szoftvert úgy módosítsa és integrálja, hogy végre ő is kijöhessen a piacra egy megoldással. Az alvás figyelése egyrészt áll az éjszakai mozgás, a szívverés, valamint a hangok - horkolás - rögzítéséből. Utóbbiakban lehet keresni alvási apnoét - légzéskihagyás -, amit meg fog erősíteni a véroxigén alakulása is. Gyakorlatilag egy Apple Watch kiválthat egy klinikai alvásfigyelést, ahol épp ezeket nézik: EKG-t, véroxigént, és kilélegzett levegőt (horkolás).

Ezzel a funkcióval végképp rá kell szokni, hogy az órát rendszeresen feldobjuk tölteni többször egy nap egy rövid időre, hogy 0-24-ben bírja, ráadásul az óra állítólag jelezni is fog este, hogy tölteni kellene, ha alvást is figyelni akarunk.

Dizájnban állítólag az Apple Watch 5 marad az irányadó, szerintem lecserélik az 5-ösöket erre, és marad a 3-as sorozat mellette, mint olcsó opció.