Az, hogy az Apple megemelte duplájára a MacBook Air-ek alap háttértárát - meg egyébként az iPad Próékét is -, azzal a folyamat nem állt meg. A cég 256 gigás SSD-kkel adja olcsóbban, 999 dollárért az Air-t, amit most már processzorral is lehet szépen finomhangolni. Elég két mag, alacsony órajelen? Legyen inkább négy mag, alacsony órajelen? Legyen picit magasabb órajel, Core i7-es? A MacBook Air gyönyörűen létrehozott egy lépcsős, logikus elrendezést, ahol a legolcsóbbtól a legdrágább gépig is mindegyiknek megvan a saját optimális vevőköre. Egyvalami hiányzik: egy közepes órajel. A támogatás a tényleg számításigényes feladatoknak.

És szépen megvan a váltás is: a kimaxolt Core i7-tel, 256 giga SSD-vel és 8 giga RAM-mal most pont annyit kell itthon fizetni egy Air-ért, mint egy alap MacBook Próért. Ott a váltópont.

Jelenleg azonban egy alap MacBook Próban csak 128 giga SSD van, szintén 8 giga RAM, és egy 1,4 Ghz-es, négymagos Core i5. Nyolcadik generációs. Vagyis egy 509.990 forintos Air jelenleg jobb választás, mint egy Pro.

Az világos, hogy a Prók háttértárát is duplázzák majd, így gyakorlatilag eggyel “balra csúszik” a Pro paletta, kiesik a bal oldali, a jobb oldali átveszi az árát. Magyarországon megnő az alapár, a gyenge forint miatt. Vajon ez elég lesz?

ke_pernyo_foto_2020-03-20_14_01_04_1.png

Vajon a Touch Bar, meg egy valamivel erősebb, de csak négymagos, és hasonlóan alacsony órajelű proci megéri a kategóriaváltást? Wide color (P3) is van, így már oké? Egyébként igen, oké. De az Apple még egy fontos eszközzel megemeli a Pro széria ázsióját, hogy aki már eljuk a félmilliós váltóárig, az ne gondolkozzon sokat: a wifi 6 is minden bizonnyal jön a Prókba. Az új Air-ben nincs ilyen, márpedig ez erős érv lesz a Próknál arra, hogy ha egy négy-öt évig használható vasat akarsz, akkor ilyeneken épp most ne spórolj.

Tehát az árak alapján várunk egy belépő MacBook Prót, amiben 10. generációs, a mostani 1,4 gigahertz közötti négymagos lesz, plusz 256 gigás SSD, wifi 6, és akár egy fejlettebb kijelző panel. A sorban a következő MacBook Prónak viszont már egy magasabb órajelű, négymagos, tizedik generációs proci dukál majd a logika szerint, 600 ezer forint körül. Alighanem az lesz a sweet spot.