A tegnap bemutatott iPad Pro a hozzá tartozó trackpades keyboarddal tényleg megérdemli a Pro jelzőt. És most nem arra gondolok, hogy erős a procija, mert ha a proci erejét nem lehet mire használni, akkor miért is beszélnénk Pro kategóriáról? Az iPad viszont, úgy tűnik legalábbis, komoly all-in-one készülék lett az évek során, és kábé most vált igazi alternatívájává a számítógép-fényképező-mikrofon kombónak. Vagyis fotó- és videókészítésre, és a nyersanyag feldolgozására, kész állapotra alakítására egymagában képes, nem is akárhogyan. Lássuk, miért. És miért nem.

Hátlapi dupla lencsés kamera

Egy 10, és egy 12 megapixeles kamera együttese segít abban, hogy válogassunk a nézetek között, és a reményeim szerint akár két párhuzamos videófelvételt készítsünk, ugyanarról a témáról, ugyanakkor.

LiDAR Scanner

Az öt méternél közelebb lévő tárgyak pontos távolságát hivatott lemérni a megoldás, ami szuper lehetőséget ad játékra a fotó vagy videó mélységével, vagy akár a fő téma automatikus kivágását lehet vele egy kattintással kérni. Az iPad várhatóan pontosan felismeri az előtte lévő tér 3D-s modelljét, legalábbis ami a felé néző oldalakat illeti.

Stúdió mikrofonok

Azzal, hogy az Apple hangsúlyt fektetett a mikrofonok minőségére, a kép mellett a felvett hangot is reményeim szerint tényleg magas szintre emelte. Oké, koncertet tuti nem ezzel veszünk fel, ENNYIRE nem pró a cucc, de magas minőségű beszédhangot vagy szólóhangszeres zenét meg lehet próbálni rögzíteni. Alig várom, hogy tesztelhessem ezt a képességét.

A12Z Bionic

Mi van tehát eddig? Van jó minőségű videónk és jó minőségű hangunk. Nem csúcsminőségről beszélünk, de simán elég lesz a legtöbb youtuber-nek, meg aki szeretne videókat megosztani a közönségével. A CPU és a vele együtt épített többi képfeldolgozó és Neural Engine chip már a fenti folyamatban, a nyersanyag létrehozásában is szerepet vállalt, de a lényegi munkájuk ezután jön: a képek és videók feldolgozása következik, és az eszközön, amin a felvételt készítettük, kényelmesen, nagy kijelzőn megvághatjuk, javíthatjuk a nyersanyagot. Az Apple 4K-s videók vágására optimalizálta a gépet, úgyhogy sokkal-sokkal alkalmasabb ez a gép erre a feladatra, mint mondjuk egy vele együtt megjelenő, hasonló árban lévő MacBook Air.

Trackpad

Jönnek a fullos appok, amik teljesen mímelik majd a desktopos appok frofi eszköztárát. És mivel mostantól van trackpad és egér használat is a tabletre (utóbbi egyelőre csak kisegítő lehetőségként), egy apró pointerrel sokkal kényelmesebb lesz az iPaden végezni mindenféle összetett munkát. Pontosan kijelölni, sok csúszkát egymás mellett húzogatni és így tovább. Több gomb fér el a kijelzőn, gyorsabban dolgozhatunk.

Itt mutatja meg Craig, hogyan működik a pointer, ami nem egészen pontszerű, inkább az ujjat mímeli, de a kurzor dinamikusan átalakul gombok és egyéb elemek kijelölésévé, ahogy olyan területre érkezik.

6 GB RAM

Ez magáért beszél. Kell az ilyen munkákhoz.

wifi 6

A tablet wifi 6 támogatást is kapott, nem úgy, mint a MacBook Air. Tehát amit elkészítünk, sokkal gyorsabban juttathatjuk el a célállomásig.

Kijelző

Mindezek mellé a kijelző is olyan minőségű, amivel bátran nekiállhatunk megnézni a végeredményt, pontosan látjuk majd, hol kell beavatkozni.

Látjuk tehát, hogy 324.990 forintos kezdőárral egy olyan all-in-one készüléket alkotott az Apple, ami gyakorlatilag olcsó azoknak, akik ki tudják használni az összes előnyét. Akiknek ez kiváltja a kamerát, mikrofont, vágó és szerkesztő számítógépet. Mi a baj? Hát az, hogy egy tablet sosem lehet all-in-one ilyen szempontból.

Ugyanis hogy néz ki egy videós felvétel a tablettel? Így:

apple_new-ipad-pro-audio_03182020_big_jpg_large.jpg

Ez a best case scenario. A tablettel nem lehet akciófelvételeket készíteni, kézből kamerázni, kényelmetlen - épp azért, mert folyamatosan magán hordozza az a baromi nagy kijelzőt, amin majd végül vágni fogunk.

Megoldás lenne, ha az Apple kipattinthatóvá tenné ezt itt:

apple_new-ipad-pro-ultra-wide-camera_03182020_inline_jpg_large-1.jpg

Ha a kamerát kivehetnénk, és egy neki való akksis fejpántra vagy akksis házba tehetnénk, akkor kapnánk egy Goprót, amin visszakattintva a helyére mehetne a vágás. Ez persze teljesen abszurd ötlet: a kamerával vinni kellene a Lidar scannert és az A12Z Bionic chipet is, hiszen azok segítenek felderíteni és értelmezni a környezetet, valamint a kamerák képéből egy jobb felvételt alkotni. Kellene memória és valamennyi háttértár is, bár utóbbi megoldható külön csatlakoztatva is. Ha viszont leválasztható a CPU, akkor vajon milyen módon kötjük össze a kommunikációs chipeket, pl. wifi chipet a CPU-val és a memóriával? Az egész tök abszurd ötlet, csak azért játszottam el vele, hogy értsük, miért nem lesz ilyen soha.

Kell tehát egy iPhone az iPad mellé, aminek még jobb a kamerája, és a felvételeket az iPad feldolgozza. Ezt támogatja az a tény, hogy az iPhone 11-es sorozatban, és ebben az iPadben is található U1 chip, ami a baromi gyors AirDropot segíti. De akkor minek az iPadre a jó kamera és mikrofon? Már mutattam, erre az esetre, meg még néhányra:

apple_new-ipad-pro-audio_03182020_big_jpg_large.jpg

Az iPad Pro tehát egy valóban Pro és tökéletes eszköz néhányaknak, akik épp azt és úgy akarnak tenni a tablettel, amire alkalmas. Tehát ez egy iPad Pro*, a csillagnál magyarázó szöveget elhelyezve. Bár az a helyzet, hogy ha nem all-in-one cuccként gondolunk rá, az iPad Pro akkor is nagyon hasznos tud lenni, és megérheti az árát. De mindenre akkor sem lesz jó, ha az Apple megfeszül abbéli igyekezetében, hogy minden rajta lévő alkatrész minősége külön-külön tökéletes legyen.