Az iOS 14 még nem jelent meg, de a kiszivárgott kódrészletében találtak egy rakás utalást arra, milyenek is lesznek az új hardverek. Vagyis mire számíthatunk az iPad Pro, iPhone 9 - a név még indig nem biztos - és AirTags kapcsán.

Ezek alapján az iPad Pro tényleg tripla lencsés hátlapot kap, telefotó, széles látószögű és ultraszéles látószögű lencsével, plusz time-of-flight 3D szenzorral, ami az objektumok távolságának meghatározásában vesz részt, a visszavert fény mérésének segítségével. AR cucc, főleg.

photo-1542345307-d87fd97e0ed5.jpeg

Az iPadhez plusz adalék, hogy trackpades billentyűzetet adna ki a tablethez az Apple, és egyre biztosabb, hogy ez tényleg így is lesz. Ez pedig azt is jelenti, hogy megjelenne a kurzor az iOS-ben - micsoda bizarr visszafordulás ez az időben -, ami csak akkor bukkan fel, ha megérinted a trackpadet. Ha nem nyúlsz hozzá, hamarosan el is tűnik, és az iOS megint olyan lesz, mint előtte.

A trackpad gesztusok kiadására is jó, és gondolom egy fullos Photoshopnak sem árt, ha nem kell mutatóujj vastagságúra szerkeszteni mindent. Lehetnének olyanok a fullos appok, hogy apró kapcsolók és csúszkák halmaza látszik, amire vagy kurzorral mész, és akkor laptopszerű az élmény, vagy ujjal, de akkor hosszú nyomással kell kinagyítani az adott elemet. Lassabb a munka, de nem megoldhatatlan. Ez csak az én teóriám.

Az iPhone 9 vagy SE 2 a most kinyert információk szerint valóban Touch ID-s lesz, valamint tudja majd az Express Transitot. Nem kell tudnod, mi az, mindenféle biometrikus azonosító nélküli vásárlásra használják fejlettebb helyeken (New York, Portland, Peking, Sanghaj, Japánban bizonyos helyeken), például tömegközlekedésnél. Pekingben és Sanghajban már az iPhone 6 is tudja ezt, mindenhol máshol csak a későbbi modellek.

Új Apple TV-ről is volt szó, de a mostani kódból az is kiderült, hogy új távirányító is készül. Hogy mi a baj a mostanival? Az, hogy egy rakás olyan képessége van, amit alig valaki használ, ezért aztán drága maga a remote, én például sem a giroszkópot, sem a Sirit nem használom vele, viszont az üvegből készült felületét már kettőnek is ripityára törtem. Közben megjött Svájcből a 6000 forintos hagyományos dizájnú Apple TV távirányítóm, aminek a legjobb ficsöre, hogy műanyag, és van rajta végre kikapcsológomb. Ilyeneknek örülök. Hamarosan teszt.

Új workout app is jöt az Apple TV-re. Vagyis letölthetünk mindenféle gyakorlatokat, amiket az Apple TV segítségével, vezetésével hajthatunk végre. Egyelőre nem tudom, miben különbözik ez a fitnesz DVD-ktől, azon túl, hogy “mi az a DVD?”, hacsak az Apple Music integrációban nem, vagyis hogy a saját zenéinkre izzadhatunk közben.

Jön az AirTag is, a kivehető aksis bigyó, ami felprogramozható, ami megkereshető, ami AR-rel is látható a térben. Hogy pontosan hogyan adja majd el az Apple, meg mit állít róla, nem tudni.