Az egy dolog, hogy a kínai kapacitások megcsappanása miatt az Apple év eleji termékeinek tömeggyártása akadozhat. Az is egy dolog, hogy a termékeket esetleg nem mutatják be egy olyan keynote-on, ahol a helyet foglalók mindegyike idegesen tekingetne hátra minden alkalommal, mikor valaki köhint egyet. Kit érdekel?

Viszont közeledik a WWDC kihirdetésének időpontja. És nem úgy tűnik, hogy pár hónap alatt végigsöpör és lecseng a járvány, az velünk marad akár egész évben is. Így el kell gondolkozni azon, mi lesz a WWDC-vel, és a Macworld meg is tette.

wwdc19-og.jpg

Egy ilyen, a világ minden pontjáról összehívott tömegrendezvényt június elején elég valószínű, hogy lefújnak majd, hacsak nem enyhül nagyon gyorsan a vírus terjedése (volt rá példa, hogy nyáron visszaszorult járvány, hogy aztán ősszel újra erőre kapjon). De ez nem valószínű, sőt. És ha egyszer lefújják, akkor az le lesz fújva.

A WWDC ugye arról szól, hogy a fejlesztők összejönnek, és első kézből ismerkedhetnek meg az új ficsörökkel. Ez nem azt jelenti, hogy nyomogathatnak eszközöket, nyilván azt is, hanem hogy találkozhatnak egymással, de főként az Apple alkalmazottaival. Ők előadások és workshopok keretében mutatják be azt, amin az elmúlt években dolgoztak, és amit átadnak ezennel. Meghatározó tud lenni egy fejlesztőnek az, írja a Macworld, ha ilyen módon tud kapcsolatba lépni minden évben az operációs rendszer készítőivel.

A WWDC már a korábbi években is részben stream-elhető verzióban elérhető volt mindenkinek, aki nem akart vagy nem tudott San Joséba repülni, vagy nem sorsolták ki arra, hogy jegyet vásárolhasson. De az nem elég, stream-elt, közönség nélküli előadásokat nézegetni nem ugyanaz. Az Apple-nek ki kellene találni egy olyan videokonferencia módszert, ami átadja ugyanazt, amit a személyes találkozó tud. Ami több annál, hogy kisorsolnak napi 30 embert, akik tíz percben beszélhetnek egy adott Apple-fejlesztővel, személyes kérdéseket feltéve. Ami valamilyen módon tömegrendezvénnyé tehet egy pont-multipont vagy multipont-multipont kapcsolódást, interaktív, de nem zavaró.

Ha ezt megteszik, és kifejlesztenek egy ilyen üzleti World of Warcraft VR-t, akkor meglesz a megoldás arra, hogy miként lehet kevesebb repüléssel szuper üzleti kapcsolatokat kialakítani. Kevesebb gép, a szén-dioxid kibocsátás csökken. Sporteseményekre is kiterjeszthetik, képzeljétek, mennyit spórolna Magyarország, ha azt a rengeteg stadiont meg sportcsarnokot nem kell még felépíteni, amit nyilván terveznek.