Az Omdia készítette el a világ legjobban fogyó telefonjainak top 10-es listáját. Ezek alapján az iPhone XR modellt vették legjobban 2019-ben, összesen 46,3 millió darabot. A második helyezett az XR babérjaira törő 11-es volt szerintük, jóval kevesebb, de még így is baromi nagy eladott darabszámmal. Őket követi három Samsung.

image-3.png

A top 10-ben további három iPhone is szerepel. Mivel fogalmam sem volt elsőre, hogy az egyes márkák egyes típusjelei milyen árkategóriájú készülékre utalnak (az Apple-nél is csak azért tudom, mert rendszeresen követem, egyébként kit érdekel, hogy a marketing csapat épp milyen betűszám kombót talál erre a feladatra megfelelőnek), utánanéztem. Megnéztem a top 10-es mobilokat, és megnéztem azt is, hogy mennyiért adják-veszik őket, vagyis inkább mennyiért adták-vették tavaly.

Az egyből látszott, hogy a Samsungnak ezek nem a csúcsmobiljai, de hogy mennyire nem, az ekkor derült ki nekem. A lista összes telefonja, ami nem iPhone, egy kifejezetten olcsó készülék. A legdrágább a Redmi Note 7, de hát az is csak 139 dollár, itthon 60 ezer forint körül kapni.

A legtöbb telefont inkább felődő országok piacára tervezték. Van köztük olyan, pont a Redmi Note 7, amiből külön indiai verzió is készült. Ha a Samsungokra keresünk, a Google első oldalán jelentős az indiai oldalak aránya, egyáltalán, úgy tűnik, hogy eléggé kettészakadt a mezőny. De mi mentén? Lássuk az egyes telefonokhoz rendelt egységárakat, ez nem egy tudományos munka, az iPhone-ok ára a bejelentett amerikai nettó dollár a legkisebb modellre, a többieknél indiai vagy dél-afrikai árakat is betettem, hiszen, mint mondtam, szerintem oda szánták őket. Mindjárt látjátok, miért tök mindegy, miért nem változtatna az arányon bármilyen más ország betétele:

ke_pernyo_foto_2020-02-26_21_10_06.png

Olyan, mintha a fejlett - fejlődő országok választóvonalát látnánk: egyik oldalon csak iPhone-ok, másik oldalon olcsó androidosok. Persze ez nem országfüggő, Indiában, Kínában is fogy iPhone, de a tömegek mást vesznek. És nagyon nagy a szakadék: a legolcsóbb iPhone 449 dollár, a legdrágább egyéb mobil 139.

Hogy akarja az Apple átugrani ezt a szakadékot? Mert át akarja, Tim Cook tegnap megerősítette, hogy 2021-ben nyitják az első Apple Store-t Indiában. Az idén várható 400 dolláros iPhone SE 2 vagy 9 nem megoldás: azoknak a millióknak, akik a fenti csoport másik felén vannak, elérhetetlen. Azoknak az indiaiaknak, akik meg vehetnek, és eddig is vettek iPhone-t, ficsörgyenge a cucc. A kettő között lehet egy vékony sáv, akikre lőhetnek, talán. A vékony sáv indiában vajon elég vastag?

De hogy erre miért van szükség, nem látom egyelőre. Íme, a fenti 10-es listában az öt darab Apple-telefon összárbevétele, szemben az öt darab másik telefon összárbevételével, tehát darabszám szorozva egységárral:

ke_pernyo_foto_2020-02-26_21_12_41.png