Közzétették tegnap a Q1-es negyedéves jelentést, vagyis a 2019 negyedik naptári negyedévének eredményeit. Meglepetés, az volt: az előrejelzések szerint a cég 85,5 - 89,5 milliárd dollár közötti bevételt remélt, ehhez képest 91,8 milliárd dollárt termeltek be az ajtón. A profit 22,2 milliárd dollár lett.

A számokat elemezve láthatjuk, hogy ezúttal nem a szolgáltatások üzletág vitte el a cég eredményét a hátán, karácsonykor fura is lenne az ilyesmi. Az iPhone-ok és Kiegészítők is jó eredményt hoztak, a Szolgáltatások üzletág is nőtt, a Mac és az iPad eredménye kissé csökkent. Kevesebb adót fizettek a magasabb bevételre, vagyis Trump-ék is besegítettek. Amerika, Európa jól lódította a szekeret, Kína csak kissé, Japánban pedig csökkent a cég népszerűsége.

Az iPhone adta a bevételek 61%-át (ez tavaly is kábé így volt), a Szolgáltatások adta a 14%-ot (ez is), ennél nagyobb arányban nőtt a kiegészítők árbevétele, 11%-on végzett. Ez a három adta a cég teljes bevételének 86%-át, a Mac és az iPad tehát egyre inkább hobbiprojektnek számítanak.

Az Apple elért egy mérföldkövet is: 1,5 milliárd használatban lévő iOS készülék található a piacon, ebből kábé egymilliárd lehet iPhone (de ez utóbbit nem mondták). Úgy tűnik, évente 100 millióval nő az aktív iOS készülékek száma, vagyis ennyivel több újonnan vásárolt készülék marad a piacon a régi készülékek kukázása / elromlása / leadása ellenére.

Az Apple Watch Series 3 iránti kereslet olyan nagy, hogy nem győzik termeléssel, ugynez igaz az AirPodsra is. Az óravásárlók háromnegyede új Apple-óravásárló (nagy részük tutira első óravásárló is), vagyis nagyon nagy ötlet volt a cégtől, hogy levitte a Series 3 árát. Így sokan, akik eddig gondolkoztak az okosóra használaton, egyből az Apple-höz mehettek, várhatóak ez a piac az Apple-é lesz és marad a jövőben is. Míg háromnegyed éve 5 milliárd dollárt hoztak az órák, úgy most már kábé kétszeresét.

Az iPhone-ok eladási számairól az árbevételen kívül nem tudunk semmit, azt azonban elárulták, hogy a teljes negyedév minden hetében az iPhone 11 volt a legnépszerűbb készülék.