Az iPhone 11 eseményen bemutatták a színpadon a FiLMiC Pro megoldását, amivel egyszerre mind a négy iPhone lencse képét láthatjuk, majd ezek közül kettőt kiválasztva ezeket egyszerre rögzíthetjük. Így a vehetünk egyszerre a telefotó lencsével és a széles látószögűvel, hogy a téma és a környezete is látszódjon, majd a két felvétel között vágunk, de ami még jobb:

választhatjuk az előttünk lévő téma és a saját arcunk egyidejű felvételét, akár picture-in-picture módban.

Láthatóan ugyanis egészen új mozgáskultúrát igényelt a videósoktól, hogy a bemutatott témát és saját arcukat egyidőben mutassák a felvételen, így ugyanis a célobjektumot oldalazva, majd háttal kellett megközelíteni, figyelve arra, hogy a saját maguk és a téma is szerepeljen a képen, kábé 50-50 arányban. Ha a téma pedig egy ember volt, akkor még hülyébb volt a beszélgetés, mert a két ember nem egymásra nézett, és egymást kissé lökdösve igyekezett rajta maradni a lencse látószögén.

photo-1535555898298-d5a8f73af8b9.jpeg

Most azonban végre elérhető a többkamerás felvétel úgy, hogy a négy kameraképból kettőt kiválasztva indítjuk a record-ot. A négykamerás választó, és kétkamerás rögzítés végül egyelőre nem a FiLMiC Pro appban jelent meg, hanem egy különálló DoubleTake nevű programban.

double-take.png

A kétkamerás felvételkor kérhetsz split screent vagy picture-in-picture módot (amikor egyik felvétel kisebb, mint a másik, és elfoglal egy kis területet abból), de felvehetsz úgy is, hogy két külön videófájlod lesz a végén, amiket utólag vághatsz. Remélhetőleg ez az új funkció segít abban, hogy végre egyidőben láthassuk totálban a témát MAGA ELŐTT LÁTÓ vidóst és magát a témát is. A Youtube pedig beépíthetne kameraválasztót, hogy mi magunk döntsünk, mikor nézzük a hozzánk beszélő embert, és mikor néznénk inkább azt, amiről beszél. Szerintem ez baromi jó ficsör lehet, főleg hogy ezért a vloggernek nem kell sokat tennie. Egyidőben felveheti a két témát, a felvételeket meg okosan kell vágni, a párhuzamos felvételek azonos hosszúságúak, és szinkronban haladnak.

Kicsit fura, hogy nem az Apple mutatott be ilyen képességet, hiszen az egész az iOS 13 API-jának köszöhető, ami multi-cam videózást tesz lehetővé a fejlesztők számára. Ehhez képest elég sokat kellett várni a beharangozott FiLMiC megoldásra. De itt van.

A többkamerás felvétel iPhone 11 Pro Max, 11 Pro, 11, Xs Max, Xs és Xr-en érhető el.