Tudom, tudom: nem lehet teljes körűen összehasonlítani egy 5 Wattos kis mobil ARM SoC-t és egy x86-os laptop processzort, legfeljebb ilyen-olyan benchmarkokon futtathatjuk meg őket egymás mellett. És persze az idei iPhone 12-eseket senki nem futtatta még meg Geekbench-en, de azért lehet sejteni, mire lesz képes az A14-es SoC. A Macworldnél legalábbis feltette magának a kérdést Jason Cross, és megpróbálta megválaszolni, mit lehet jósolni az idei matériának.

wikichip-logic-tsmc-100827196-large.jpg

WikiChip

Egyrészt az A14-es 5 nanométeres gyártástechnológiával készül, ami nagyon nagy szó. Nem tűnik hatalmas ugrásnak a 7 nanométerhez képest, de az. Az A12 már 7 nanométeren készült, az A13 szintén, de egy fejlettebb, magasabb órajelet és jobb fogyasztást kínáló módszerrel. A TSMC pedig idén valószínűleg az Apple-lel kezdi el kiszórni tömegtermelésben az új technológiával készült procikat. A gyártó azonos energiával 15 százalékkal jobb teljesítményt, vagy azonos teljesítményen 30 százalékkal alacsonyabb fogyasztást ígér.

Iszonyú sok tranzisztor fér így el a lapkára, 100 négyzetmilliméteren 15 milliárddal tud számolni az Apple. De ők határozzák meg avégső lapkaméretet, így is sokkal több hely lesz, akár több mag, nagyobb magok, több cache, és így tovább. Sok lehetősége lesz a cégnek optimalizálni a saját folyamataira.

Jönnek az LPDDR5-ös telefonok már az év első felében, az iPhone-ok is megkapják a gyorsabb, kevesebbet fogyasztó memóriákat. A fogyasztás annyira nem nyom a latban itt, de a 30 százalékkal gyorsabb adatelérést azért meg lehet érezni. Ha pedig a Samsung lesz a beszállító, akkor 6 gigabájt RAM is valószínűsíthető, mivel ők 12-gigabit LPDDR5 chipeket nyomnak ki a gyártósorról.

A Geekbench-es várható értékeket kell megbecsülni, a korábbi két év alapján lehet nekiállni, illetve a TSMC által közölt adatok birtokában. Így a singe core teljesítmény 1600 pont, a multi core teljesítmény pedig akár 5000 pont környékére lökheti az A14-et. Ez pedig a 15-ös MacBook Pro vidéke.

A tavalyi A13 hatalmas ugrást tett a GPU teljesítményben. Várható, hogy az Apple, ha megcélozta a piac élbolyát ebben a tekintetben, idén sem adja alább, a Macworld szerzője szerint 9500-10.000 pont várható, ha meg akarják tartani előnyüket. De hogy a játékokon kívül ez mit tud majd meghajtani, az átlagvásárló nem tudja elképzelni. Van Neural Engine, machine learning contorller, Siri, AR, de egyik sem szolgál ki minket annyi előnnyel, olyan jól működő lehetőségekkel, hogy józan ésszel megérné egy ilyen erős procit és GPU-t alkalmazni egy telefonban.

Egy iPad Pro - az más. Ott végre divat lehetne a fullos, desktop appok átportolása, a még több lehetőséget adó multitasking, és persze nyers erő, amivel a videós és fotós appok, mérnököket segítő lehetőségek lennének acélosabbak.

Mindezek mellé várhatóan támogatják majd az ősszel megjelenő iPhone-ok a mmWave-es 5G frekvenciákat, a nagy sávszélességgel pedig nagyon számítási kapacitásra is szükség lesz, különösen, ha a nyers letöltés helyett az adatokkal még dolgozni is kell a vasnak. Kérdés, hogy Európában mikor kezdik el egyáltalán árulni a 6 Gigahertz feletti tartományt a szolgáltatóknak, mert addig nehéz lesz örülni ennek.