Ha a pletykák igaznak bizonyulnak, akkor az év első fele is izgalmasan alakul, ami az Apple hardvereit illeti.

Leghamarabb egy új 13-as Macbook Prót várhatunk. Az Apple már be is jegyeztetett egy hamarosan megjelenő, A2289 kódszámra hallgató hordozható számítógépet az Eurasian Economic Commission (EEC) adatbázisában. Ez pedig valószínű, hogy a 13-as MacBook Pro lesz, ollómechanikás billentyűzettel, vagyis Magic Keyboard-dal.

A regisztráció nem jelenti, hogy napokon belül jön is a cucc, van, hogy hónapokig kell várni, de az biztos, hogy legkésőbb tavaszra virradóra itt lesz egy új laptop.

apple_16-inch-macbook-pro_battery_111319-1-dragged-1280x720.jpg

Amiért még izgalmas lesz az új hardver, az a “Pro Mode”, amit a legutóbbi macOS béta kódjában szúrtak ki. A leírás szerint a Pro Mode egy szoftveres kapcsoló lesz, amit aktiválva az appok gyorsabban futnak, az akksi viszont gyorsabban merül, és a ventilátorok zajszintjére sem lesz annyira kényes a rendszer, magyarul hangosabb lehet a gép. Úgy sejthető, hogy a Pro Mode csak a 16-is MacBook Pro és későbbi modelleknél lesz elérhető, vagyis az új hőelvezetési dizájn szükséges lehet hozzá.

macos-pro-mode.png

A Macotakara blog is előadta saját verzióját az idei iPhone-okról, amik egyébként nagyjából megegyeznek a korábbi pletykákkal. Ezek alapján nem kevesebb, mint öt új iPhone jön idén.

  • “iPhone 9”, az iPhone 8 dizájnjával megegyező, Touch ID, Home gomb, olcsó -- tavasszal
  • 5.4 col OLED iPhone, dupla kamera – ősszel
  • 6.1 col OLED iPhone, dupla kamera – ősszel
  • 6.1 col OLED, tripla kamera, ToF kamera technológia – ősszel
  • 6.7 col OLED, tripla kamera, ToF kamera technológia – ősszel

Már most márciusban várható egy iPhone, amit SE2-nek is hívnak, bár az elnevezés csalóka. Sem méretben, sem dizájnban nem hasonlít majd az SE-re, annyiban hajaz rá, hogy a termékpaletta alján helyezkedik el árban. Az SE-re vágyóknak egyáltalán nem ad majd semmit, ennyi erővel iPhone 8-ast is vehettünk volna korábban.

Ami még érdemes, hogy az 5,4 colos iPhone méretben megegyezik majd az iPhone 8-assal az új pletyka szerint. Vagyis maga a készülék nem lesz nagyobb, de a kijelző szélig tart majd, közepes nagyságú notch-csal (benyúlással a kijelző tetején, méretben az X és a 11 között lesz). A ToF kamera arra utal, hogy a készülék a mostani P30-hoz hasonlóan lézerrel képezi majd le az előtte álló tér 3D-s modelljét, és ennek megfelelően állítja be a portré módot és az AR lehetőségek is sokkal pontosabbak lesznek.

Az 5G is eljön idén, mégpedig a pletykák szerint nem felvizezett változatban. Az 5G elég tág fogalom, mert a nagyon alacsony és a nagyon magas frekvenciatartományokban egyaránt szór majd, az alacsonyakban nyilván nem lesz sokkal gyorsabb, mint az azon a frekvencián egyébként is jelen lévő technológiák (csak a rendelkezésre álló széles spektrum szélessége miatt lesz mégiscsak gyorsabb). A mmWave, ami sokkal magasabb frekin működik majd, és lerobbantja a fejed a sebességgel (de egy csukott ajtó is leárnyékolhatja), nem biztos, hogy minden modellben elérhető lesz.

Korábban rebesgették, hogy egyikben sem, de most Ming-Chi Kuo elemző szerint a milliméterfrekin is képesek lesznek dolgozni a 2020-as iPhone-ok. Fogalmunk sincs, hogy ez pontosan mit jelent a kínálat tekintetében. Valószínű, hogy a márciusi olcsó telefon még nem lesz felkészítve, a másik négy modellnél viszont lesz milliméter-verzió. Az is lehet, hogy ez updgrade-et jelent majd az alapmodellekhez viszonyítva.

Az új telefonok állítólag - leszámítva a márciusit - új dizájnt kapnak, és valahogy visszaköszön majd az SE szögletessége.

Tavasszal várunk még iPad-eket is. Leginkább az iPad Pro modell esedékes frissítésre, de az Air és a mini is megérett lassan az újításra. A Prók ugyanazt a tripla kamerát kapják, ami az iPhone 11-ben található az Onleaks információi szerint.