almalé és kungfu Rólunk

Sosem volt ilyen könnyű egy jó iPadet venni, akár ajándékba

Az Apple szimpla “iPad” elnevezésű szériája a tavalyi modellel egy nagyon kedvező árú, mégis szuper termékké vált, gyakorlatilag olyan alaptermékké tette az Apple tabletet, hogy csak az nem vett, aki tényleg nagyon nem akart. Vagy volt neki egy másik, és még azt nyúzta.

Aztán kijött az idei iPad, ami nagyjából megegyezett az előddel, csak épp picit nagyobb lett a kijelzője, és kapott egy Smart Connectort, amivel teljes méretű billentyűzet pattintható rá a cuccra.

ke_pernyo_foto_2019-12-12_18_40_05.png

Ezt az Apple 134 990 - 184.990 Ft-os indulóval árulja (wifis és cellular modell, 32 giga háttértárral), viszont az AQUA karácsonyi leárazásában most

114 900 Ft-ért adják a 32 gigás wifis, és 161 900 Ft-ért a mobilnetes verziót.

A wifis modell itt, a cellular itt érhető el.

De nem csak ezért nagyon könnyű megszerezni, hanem azért is, mert 0%-os THM-es áruhitel jár mellé, vagyis 24 hónapig 4.787 forint fizetésével már viheted is a cuccot. Magadnak, párodnak, gyereknek első tabletnek, anyukádnak számítógép helyett, vagy rajzolgatni Apple Pencillel.

iPhone-okat is lehet olcsóbban találni, a 8-aast, 7-est, de XS-t és XR-t is kaphatunk tök jó feltételekkel.

ke_pernyo_foto_2019-12-12_18_39_44.png

Disclaimer: Az AQUA Webáruház az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere



Mihez lehet Pro Display XDR-t csatlakoztatni? És mennyit?

Ha elolvassuk az új monitorok technikai leírását, láthatjuk, milyen Macekkel kompatibilis a cucc:

A Pro Display XDR a macOS Catalina 10.15.2-es vagy újabb verzióját futtató alábbi Mac-modellekkel kompatibilis:

Mac Pro (2019) MPX-modulba integrált GPU-kkal

15 hüvelykes MacBook Pro (2018)

16 hüvelykes MacBook Pro (2019)

21,5 hüvelykes iMac (2019)

27 hüvelykes iMac (2019)

 

Elég fura, de az iMac Pro nem tűnik kompatibilisnek, miközben az iMac-ek igen. A kijelző egyébként 96 Wattos kimenetet biztosít a csatlakoztatott gépnek, így a 16-os MacBook Prót is tölti teljes sebességgel.

ke_pernyo_foto_2019-12-11_9_55_43.png

De van még egy sor, szerencsére:

Minden Thunderbolt 3 portos Mac-modell, amelyet Blackmagic eGPU-val vagy Blackmagic eGPU Próval párosítottak

A Blackmagic eGPU szintén az Apple-nél kapható, a sima verzió 228.799, a Pro 457.999 forintot kóstál. És ezek alapján minden Mac kompatibilissé tehető a Pro Display XDR-rel, amennyiben Thunderbolt 3 porttal rendelkeznek.

Az alábbi Mac-modellek rendelkeznek Thunderbolt 3 (USB-C) porttal:

  • A 2016-ban és később bevezetett MacBook Pro-modellek
  • A 2018-ban bevezetett MacBook Air-modellek
  • A 2017-ben és később bevezetett iMac-modellek
  • iMac Pro (összes modell)
  • A 2018-ban bevezetett Mac mini-modellek

Egyelőre nem frissítették a Macek oldalát, hogy megtudjuk, hogy állnak az XDR monitor kompatibilitással, és mennyit tud elfuttatni egyszerre egy-egy Mac, kivéve persze a Mac Pro esetében: az a vas összesen három Pro Display XDR-t tud meghajtani. A többiek kompatibilitását is ide másolom, a legnagyobb felbontásokra vonatkozóan:

Mac Pro: Akár hat 4K-s kijel­ző, három 5K-s kijel­ző vagy három Pro Display XDR csatlakoztatható

iMac Pro: Két 5120 x 2880 képpontos (5K) felbon­tású, 60 Hz-es frissítési gyakoriságú, egymilliárd szín megjelenítését támogató kijelzőn

iMac: Egy 5120 x 2880 képpontos (5K) felbon­tású, 60 Hz-es frissítési gyakoriságú, egymilliárd szín megjelenítését támogató kijel­zőn

16 colos MacBook Pro: Akár két, 6016 x 3384 képpontos felbon­tású, 60 Hz‑es frissítési gyakoriságú, több mint egymilliárd színt megjelenítő kijel­zőn

13-as MacBook Pro: Egy 5120 x 2880 képpont felbon­tású, 60 Hz-es frissítési gyakoriságú, egymilliárdnál is több színt megjelenítő kijel­zőn

15-ös MacBook Pro: Két 5120 x 2880 képpont felbon­tású, 60 Hz-es frissítési gyakoriságú, egymilliárdnál is több színt megjelenítő kijel­zőn



Csak az Apple tisztítókendőjével szabad tisztítani nanotexturált Pro XDR monitort (és további vicces pillanatok)

Tegnap Magyarországon is megindult a Mac Prók és a Pro Display XDR-ek árusítása. Nem kezdem el elemezni az árakat, mert számomra képtelenség: ez a kategória filmstúdióknak, minimum félmilliárdos árbevétellel rendelkező cégeknek elgondolkoztató, és nekik nyilván nem az én elemzésem lesz a mérvadó. És nekik visszahozhatja az árát, simán.

Viszont a net már most tele van mémekkel, és a következő napokban így is lesz. Épp az árak miatt. Van, amikor teljesen jogosan.

Az alap Mac Pro 2.249.990-ról indul, a rack változat még nem kapható, de már látszik, hogy elfektetve 200 ezer forinttal többe kerül majd (a hűtés nyilván más ebben az esetben, de a poén kedvéért ezt most felejtsük el ugye).

Első mém: ha elfekteted, 200 ezerrel drágább.

ke_pernyo_foto_2019-12-11_8_51_49.png

Ha kimaxolod a Mac Prót, akár 13,6 milliót is fizethetsz érte. Ebben 28 magos Xeon W van, 768 GB memória (plusz 5,46 millióért kétszer ennyi is lehet, de egyelőre ez nem rendelhető) is van. Az Afterburner kártya 728 ezer forint ebben a felállásban.

Második mém: 20 milliós Mac Pro, mi mindent lehet még venni 20 millió forintból, és mennyit?

ke_pernyo_foto_2019-12-11_8_52_28.png

Ami viszont tényleg sikolt a poénért, az a bónusz kerék. A házra lehet kereket kérni, hogy az irodában körbe lehessen vinni a gépet. Amikor ezt bemutatták a színpadon, annak idején ováció hallatszott, így aztán rendesen be is árazták: a négy kerék plusz 145 ezer forintba kerül. Én azt gondoltam, hogy a doboz tartalma lesz.

Harmadik mém: mennyire jól gurulhat négy rozsdamentes kerék 145 ezerért?

A Pro Display XDR-ből kétféle verzió van, a normál és a nanotexturált üveggel ellátott, előbbi 1.899.990, utóbbi 2.249.990 forint. Ezért érdemes ilyet kérni:

A legtöbb matt kijel­zőt egy olyan réteggel vonják be, amely szétszórja a fényt, ám ezzel együtt a kontrasztot is csökkenti, illetve homályossá vagy csillogóvá teheti a képet. A Pro Display XDR nanotexturált rétege mikroszkopikus szinten épül be a monitor üvegébe, a képek így mindig gyönyörűek és kontrasztosak lesznek, míg a fényszórás a minimálisra csökkenti a ragyogást.

A dobozban ingyen (!) lehet találni egy törlőkendőt. A sima monitor tisztítását az Apple vagy ezzel ajánlja, vagy más mikroszálas törlővel, akár egy kis vizet is lehet használni a makacs foltokhoz. Más a helyzet azonban a nanotexturált üveg esetében: itt az Apple kizárólag az Apple saját törlőjét írja elő a tisztításhoz, semmilyen más megoldás, folyadék nem megengedett.

És mi van, ha elveszíted a törlőkendőt? Vedd fel a kapcsolatot az Apple-lel a pótlásra.

Negyedik mém: vajon mennyibe kerül a törlőkendő-pótlás?
Ötödik mém: az állvány a monitoroz külön kapható, 389.990 forintért. A VESA rögzítő 77.990 forint. De ez már lejárt poén.


Egy éve várunk az IKEA HomeKit-es redőnyére, idén már hiába

Január elején írtam először arról, hogy az IKEA olcsó HomeKit-es sötétítőt dob piacra. A tölthető elemek miatt kicsit bénázni kell (nekem minimum 50 tölthető elemem van itt-ott a lakásban, már nagyon unom), de végeredményben a dizájn / eladási ár hányados maximalizálásában verhetetlen svédek mégiscsak azt állították, hogy tömegtermékké fejlesztik az okosredőnyt.

ke_pernyo_foto_2019-12-09_15_11_26.png

Sokáig egyáltalán nem is lehetett kapni a A FYRTUR és KADRILJ rolókat, aztán csak bizonyos helyeken, aztán meg kiderült, hogy kapható, de nem HomeKit-es.

Egy Apple-ösnek HomeKit nélküli okoseszközt adni olyan, mint leveshez a pálcika. Meg lehet oldani, csak inkább mégsem.

A HomeKit biztosítja, hogy az adott eszköz egy családba kerül a többivel, egy helyen érhető el a többivel, automatizálni lehet a többivel, elérhető SIrivel. Akinek HomePodja van, innentől csak ki kell mondania a nappaliban, mit szeretne, tök mindegy, hol az iPhone-ja, megtörténik.

Korábban az IKEA azt ígérte, hogy ősszel érkezik a HomeKit támogatás, most pedig azt állítják, jövő év elején tutira.

Még egy termékről tudok, amit őszre ígértek, és most derült ki, mikorra is jön ténylegesen: a Mac Pro és a Pro Display XDR. Az Apple egy emailben üzente meg, hogy a megrendeléseket december 10-től lehet leadni az itthon áfával kábé 2,4 millióról induló gépre és az 1,6 millióról induló monitorra. De az is lehet, hogy ez csak az USA piacra vonatkozik, itthon még konkrét árakat sem hallottunk.

ke_pernyo_foto_2019-06-04_7_17_23.png

Nehéz lenne győztest hirdetni. Mindkettejük egyformán megbízható, ha megjelenési ígéretekről van szó. Az Apple előbb viszont talán már idén szállít készterméket. Az Apple javára írandó az is, hogy egy komplett asztali pro rendszert alkotott meg, az IKEA meg csak egy sötétítőt. De azt századannyiból.

Szóval nem tudom, melyiket érdemes rendelni karácsonyra. Az olcsó sötétítőt, amihez talán megérkezik a HomeKit, talán nem, vagy egy Pro Display XDR-t, ami viszont sötétítés nélkül sosem lesz az igazi egy verőfényes nyári napon.



Szoftveresen javítják majd a 16-os MacBook Prók pattogását

Pattogás-gate van, legalábbis valami olyasmi (valójában már az első naptól lehetett sejteni, hogy nem lesz ebből akkora vihar, ezért is nem írtam róla, egészen mostanáig). Az új, 16-os MacBook Prók hangszórói bizonyos felhasználóknál pattannak egyet, amikor leállítják vagy újra elindítják a hang lejátszását. Nem minden frekvencián tapasztalható a dolog, ha változtattak az audio output jelen, akkor megszűnt a jelenség.

Most az a fejlemény, hogy az Apple egy belső levelezésben elismerte a hibát, amit egy szoftver update formájában kíván megoldani. Kitartás, akit érint.




süti beállítások módosítása