almalé és kungfu Rólunk

Apple Watch 3-at vagy 5-öt vegyek?

Most a kérdés égetőbb, mint valaha.

Egyrészt azért, mert most létezik az 5-ös széria, míg korábban nem létezett. Ez különösen égetővé teszi. De azért is, mert a 3-as széria olyan jó áron van, hogy nagyon csábítja a vásárlásra az embert. Az Apple Watch nagykorú lett, ami egy műszaki terméknél azt jelenti, hogy elhagyta az Early Adopter szakaszt, és bekerült az Early Majority korszakba, amikor olyanok is elkezdik a vásárlást, akik korábban nem tudtak megbarátkozni a gondolattal, hogy okosórájuk legyen.

Én azt gondolom, hogy Magyarországon most érik be a legtöbb vásáró, és többet adnak majd el, mint valaha.

ke_pernyo_foto_2019-10-25_11_56_22.png

Akik most akarnak venni órát, esetleg 1-es, 2-es szériájuk van, azok előtt itt a kérdés: tényleg annyival jobb egy 5-ös, amennyivel drágább? Egy Series 3 ára 77.990 - 87.990 forint az Apple-nél, kijelzőmérettől függően. A Series 5 alapára 154.990 -164-990 forint, mérettől függően. Az árakat lehet úgy vizsgálni, hogy egyik óra kétszer annyiba kerül, mint a másik. Meg lehet úgy is, hogy az egyik óra 70-80 ezer forinttal kerül többe, mint a másik. Ez utóbbi adja a valós összehasonlítást:

megér-e ennyi pénzt nekünk az, amennyivel több egy Series 5?

A Series 3 és a Series 5 egyébként sok szempontból hasonló. Mindkettő remek arra, hogy kövesse az edzéseinket, GPS-szel mérje a megtett távolságot, figyelje a pulzusunkat, és motiváljon minket a három kör bezárásával, tehát rávegyen, hogy egy nap eleget álljunk, sétáljunk és eddzünk. Mindkettő kiválóan mutatja nekünk az értesítéseinket, mindegyikkel válaszolhatunk a csuklónkon, diktálással. Mindegyik jó zenelejátszásra, mindegyikkel indíthatunk, fogadhatunk hívást, ha az iPhone a közelben van. Mindegyikkel fizethetünk a boltokban. Mindegyikre elérhetőek saját és külső komplikációk, amivel az óra számlapjára nézve egy rakás más információt is megtudhatunk, azon kívül is, hogy időjárás, körök, naptár, pulzus. Mindegyik használható vízben, és mind a kettő képes megmondani, mekkora volt a szintemelkedésünk útközben. Ugyanaddig bírják egy feltöltéssel.

Nem állíthatjuk, hogy a Series 3 egy használhatatlan vacak, a Series 5 pedig egy kifinomult csoda. Ránézésre nagyon hasonlóak: a 3-as modellek háza és kijelzője is kisebb, 38-42 mm-es tokkal érkeznek, szemben az 5-ösök 40-44 milliméterével. Ami ennél sokkal meghatározóbb, az a kijelző, ami az 5-ösökön egy nagy, lekerekített display, a 3-asokon szögletesebb, kisebb. A helyzet az, hogy a nagyobb 3-as óra kijelzőjének mérete kisebb, mint az 5-ös széria kisebb modelljének képernyőmérete:

ke_pernyo_foto_2019-10-25_10_00_47_1.png

ke_pernyo_foto_2019-10-25_10_00_47.png

Akik sötét hátterű óralapokat választanak, nem full screenes verziókat, azoknak annyira nem tűnik fel első ránézésre. De tény, hogy egy teljes kiejlzős Kalifornia számlap baromi jól tud kinézni, és ez egyáltalán nem is választható a Series 3-ason. Ahogy az alábbi új számlapok sem:

4only.jpeg

De ami igazán nagy előny, az a mindig bekapcsolt LTPO OLED kijelző. A Series 5 néhány másodperc után ahelyett, hogy kikapcsolna, egy energiatakarékos módba vált, amikor a számlap olvasható, de a fényerő visszaesik, a frissítés 1Hz-re csökken, és a komplikációk nem frissülnek. Viszont ez a különbség aközött, hogy egy órát viselünk, vagy hogy egy kijelzőt hurcolunk a csuklónkon. Egy kijelző, ami karfelemelésre bekapcsol, az csak egy kijelző. Ami mindig olvasható, az sosem lesz idétlen.

img_3169.jpg

img_3170.jpg

A Series 5-ben van beépített EKG, a 3-asban nincs. Ez is nagy előny, bár aki 40 alatti, azoknak kisebb a kockázat, és elég évente párszor mérni. Arra meg igazából jobb egy olyan megoldás, mint a Wiwe, ami nem csak a felnőttkori fibrillációt néz, hanem sok más paramétert viszonyít egymáshoz.

A Series 5 nemcsak nagyobb, fejlettebb kijelzővel bír, de a processzora is kétszer gyorsabb, mint a 3-asnak. A 4-eshez képest nem volt ezen a téren előrelépés, de a 3-ashoz viszonyítva nagy azért az ugrás.

A Series 5-ben van mágneses iránytű, vagyis mindig képes pontosan megmutatni az égtájak irányát. Olyan apróságok különböztetik meg még a 3-tól, mint a haptic feedback a Digital Crown-on, az elesésérzékelés, a fejlettebb pulzusérzékelő, a kissé vékonyabb test, a 32 gigás háttértár, ami miatt kevesebbszer kell töltögetnie a netről adatot (a 3-as GPS modellben csak 8, a GPS+Cellularban 16 giga van), a GPS modellen is kerámia-zafírkristály hátlap, az 5.0-ás Bluetooth a 4.2 helyett. Az olyan előnyök, mint a sokféle anyagból választható test, Magyarországon nem elérhető.

Nekem igazából, így, hogy most a Series 5-öt használom, nehéz lenne visszaváltani 3-ra, ennek pedig az okai:

ke_pernyo_foto_2019-10-25_11_44_59.png

De az igazság az, hogy aki a 3-ast választja, megkapja egy okosóra előnyeinek nagy részét, és egy remek, jól kitalált, valódi használatra polírozott terméket kap féláron.

A Series 5 a csuklómon az AQUA Webáruház jóvoltából van nálam, a teszt végén meg tudjátok vásárolni, olcsóbban. Az AQUA Webáruház összes Apple Watch témájú terméke itt található. Az AQUA Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.



Teljesen szétesik az Apple ökoszisztéma az új operációs rendszerekkel?

Én egy darabig vártam azzal, hogy kijelentsem, de már nem várok tovább. Az Apple az új iOS-sel úgy tönkrevágta a használati élményt iPhone SE-n, hogy kijelenthető: inkább maradtam volna iOS 12-n. Szerencse, hogy van egy iOS 12-es iPhone SE-m is, szóval…

De nem csak ez a baj. Az egész ökoszisztéma megroggyant.

Az iPhone-om egyrészt belassult. Van ez a tipikus teszt, amivel eldöntheted, hogy az Apple szeretné-e már, hogy vegyél új telefont. A teszt abból áll, hogy megnyitod a telefonkönyvet, és gyorsan felhívsz egy kontaktot az előzményekből. Ha meg tudod tenni, hogy még azelőtt érsz a kijelzőhöz, mielőtt frissült volna a lista, és képes vagy véletlenül valaki mást hívni: a telefonod nem bírja. Ugyanaz a gyökegyszerű művelet, mint az elmúlt években bármikor, de már sok neki, valamiért.

Ez már jelentkezett nálam.

De nem csak ez. A legjobban utált új jelenség, hogy amikor jön egy értesítés, mondjuk egy mail-ről vagy egy üzenetről, és én megnyitom azt, akkor először az alapprogramot, pl. a Mailt nyitja meg a rendszer. Csak úgy, mintha rányomtam volna a program ikonjára, látom az összes üzenetet. Aztán itt két lehetőség van: vagy megnyílik az üzenet, amire kattintottam, vagy nem. Várni kell.

Van, hogy nem jelenik meg, és az egész Mail elkezd lagolni. Tölti az új üzeneteket, minden korábbinál lassabban. Van, hogy azt írja, frissítve, és az utolsó üzenet tegnapi, az azóta jött 100 darab sehol. Újraindítom az appot. Ja. Ki is fagynak időnként appok.

ios.jpeg

A fényképező exponálása sokszor lassú, és a képet is sokszor nagyon lassan tölti be szerkesztésre. Az iOS 12-es iPhone-om azonnal betöltötte, betölti most is.

És hogy mi van az ökoszisztémával? Például az, hogy most először fordult elő: kinyomtam egy filmet az iPhone-ról az Apple TV-re, mire az Apple TV bekapcsolt, és elkezdte játszani a legutóbbi mesét, ami ment rajta. A telefonon aktív az AirPlay, de a jel nem jut el a tévéig. Pont mint fent: mintha odáig jutna el a hülye, hogy elindítja azt, amire szüksége van az adott tartalom megnyitásához, de utána elfelejt mindent.

A telefon HomePoddal való együttműködése is leromlott. Korábban csodáltam, milyen okosan intézik azt az esetet, ha a telefon is hallja a hangomat, meg a HomePod is. A telefon régen felvillant, de rájött, hogy nem neki szólt a dolog, így visszakussolt, és a HomePod válaszolt. Most egyre többször van másként: mindkét eszköz válaszol, mindkét eszköz elkezdi csinálni, mondjuk zenét lejátszani, nyilván valami mást.

A HomePod szorftvere egyelőre nem frissült, talán akkor megjavul a dolog. Mindenesetre furcsaságok vannak a Sirivel is, hiszen amikor kérek egy saját magam által összeállított, saját magam által elnevezett playlistet, elkezdi ugyan lejátszani, de mellé valami egészen más névvel erősíti meg, hogy mi is az, ami szól.

Tényleg ilyen bugosak a rendszerek? És ha igen, mitől?

Utóbbira ad választ egy nemrég megjelent cikk David Shayer tollából, amiben hat okot sorol fel. Shayer 18 évig dolgozott az Apple-nél, szóval tudja.

Nyilván a felhalmozott ficsörlista miatt egyre több mindennel kell foglalkozni. Az is gond, hogy a crashing reportok nem azonosítanak olyan hibákat, amik nem vezetnek fagyáshoz. A komplexitás is egyre nagyobb, egyre több az ügyfél, az eszközök egymással és az iClouddal is folyamatosan kommunikálnak.

Mégis van egy fontos ok, amire felhívja a figyelmet. Ez pedig az a tény, hogy

a régi hibákat figyelmen kívül hagyják, és ezeket valószínű soha senki nem fogja kijavítani.

Az alpha verzió előtt a fejlesztők midnen felbukkanó hibát javíthatnak. A béta után már csak a komoly hibákat javítják, amik a fontos ficsöröket blokkolják. Ahogy közeledik a kiadás napja, csak a fagyással és adatvesztéssel fenyegető hibákat javítják.

Ha egy mérnök valamivel véletlenül elcsesz egy ficsört, azt regression-nek hívják, és azonnal javítják. De ha te jelentesz egy hibát, írta a volt mérnök, egy olyat, ami a korábbi verziókban is volt, azt “not a regression” cimkével látják el, és onnantól megy a süllyesztőbe. Az nem fontos, mert előbbre valók a regression-ök. Volt egy olyan mérnök team a cégnél, akik viccből “Not a Regression” pólókban jártak. Ennyire tudott dolog ez.

Szóval mit is várunk? Egyre több operációs rendszer, egyre több ficsörrel és interakcióval, egyre több user, és úgy tűnik, ezt a növekedést nem tudják lekövetni odabent.

 



Mennyit számít az akksiidőbe a Dark Mode?

Nyilván lehetett sejteni, hogy az iPhone sem kivétel, ha a képernyő nagy része fekete marad, az kihat az akksiidőre, különösen OLED kijelzők esetén. A PhoneBuff oldal nem bízta a megérzésekre, és tudományos kísérleti igénnyel mérte meg a dolgot.

Egy-egy Phone XS-t vettek elő, amiknek a kijelző fényét 200 nitre állították, az egyiket Light, a másikat Dark Mode-ban. Robotkarok imitálták a hétköznapi használatot: nyomogattak olyan appokat, mint a Message, Google Maps, Youtube.

A lényeg, hogy amikor már lemerült a Light Mode-ban használt telefon, a másikban még mindig volt 30%.

screen-shot-2019-10-20-at-9_17_58-am.png

Egyelőre tehát annyit tudunk, hogy ekkora fényerőre állítva, OLED kijelzők esetén hogyan alakul a görbe. Reméljük, a PhoneBuff odatett a robotkarok alá egy másik telefont is (LCD-t), más beállításokkal, mielőtt szétszerelték volna a cuccot.



Szinte biztos, hogy fizikai ESC gombot kaphat a 16 colos MacBook Pro

A 16 colos MacBook Pro alapvetően izgalmas frissítésnek hangzik elsőre: végre a 15,4 col fölé emelkedik újra a cég laptopjainak (...kijelzőinek) mérete. Igaz, nem sokkal, ha nagyon lefogyna a kijelzőt övező keret, akkor lehetne azt is gondolni, hogy a ház maga változatlan méretű maradna a 15,4 colhoz képest.

Most viszont találtak egy ikont, ami a macOS 10.15.1 beta 1-ben jelent meg először, és az új gépet mutathatja. A Kijelző menüben ez az ikon mutatja a saját gépünket, és itt jelent meg most az új vas, szürke és asztroszürke változatban.

macbook-pro-forever-design.jpg

Mondhatnánk, hogy na ettől sem lettünk okosabbak, de nekem feltűnt valami:

ke_pernyo_foto_2019-10-21_14_03_50.png

A Touch Bar óta a MacBook Prókon öt sor fizikai billentyű van, a hatodik sorban az ESC már logikai gombbá laposodott. Amit pedig én itt látok, az egy fizikai, de legalábbis különálló valami a bal felső sarokban. Igaz, a jobb felsőben is látszik.

Egyébként a fizikai ESC-ről korábban is pusmogtak, miszerint az Apple belátta, vissza kell hozni. Azt gondolják továbbá, hogy ez a MacBook Pro már újra egy ollómechanikás keyboarddal jön, szóval ha mást nem is tudunk erről a gépről, annyit már sejtünk, hogy komoly fejlesztés várható:

a billentyűzete megbízhatóbb lesz a hétköznapi használat során, nem kell szervizbe vinni szennyeződés esetén, és lesz rajta ESC gomb.

3000 dollárról, bruttó 1.200.000 forintról indulnak állítólag.




süti beállítások módosítása