almalé és kungfu Rólunk

Szinte féláron adják a hihetetlen sebességű külső SSD-t

Kábé egy éve írtam tesztet a Samsung X5-ről. Az egy küső SSD, amire így mászik fel egy 14 gigabájtos fájl:

Elképesztő sebességet tud a cucc, a beépített SSD-vel simán pariban van, nyugodtan lehet pakolni rá videós könyvtárakat, és dolgozni benne, kábé AKÁRMILYEN minőségben és felbontásban.

Hogy ezt hogyan éri el? Hát mondjuk úgy, hogy PCIe-szel csatlakozik, amit aztán Thunderbolt 3-assal csatolhatunk fel a gépünkre. Nagyjából ez a legfontosabb állítás, így nem szűk keresztmetszet sem a belső, sem a külső csati. Nálam 2000-2100 MB/s volt a való életben mért másolás.

Hogy miért írok még egyszer róla?

Mert akkor még 132.900 forint volt az 500 gigás változat - nehezen volt vállalható a Ft/MB mutatója, hiába a hatalmas sebesség -, viszont most 79.690 forintért találtam meg ugyanezt.

Szóval ha valaki 500 gigás külső meghajtóban gondolkozik, és fontos neki a sebesség, szerintem ez állati jó vétel így. Akinek egy terás kell ugyanebből, már jobban bele kell nyúlnia.

Az AQUA Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere. Az összes külső SSD-jüket itt találjátok.

 



Ne fogadj el kölcsön Lightning kábelt ellenségtől (meg baráttól)

Az O.MG Cable-t egy biztonsági szakértő, MG készítette. Olyan, mint az Apple saját Lightning kábele, tölt is, adatot is továbbít, azzal a különbséggel, hogy még valamit tesz:

kinyitja a csatlakoztatott Mac vagy Windows PC-t a hacker előtt.

A kábelben található chipek, amint csatlakoztatják, létrehoznak egy wifi hotspotot, amihez csatlakozva a támadó képes kódokat futtatni a számítógépeken, így simán átnézheti a fájljainkat is.

1569858999284-omg3_800x.jpeg

A felhasználási lehetőség nyilvánvaló: a támadó vagy kölcsönadja az áldozatnak a saját kábelét, ő pedig minden gyanú nélkül behelyezi azt a megfelelő nyílásokba, vagy eleve kicseréli az áldozat saját kábelét, és onnantól kezdve amint az áldozat a kábelt használja, a közelből megtehet bármit.

Ez egészen addig, amíg egy garázsprojekt, meg egy hacker-kísérlet, amit egy konferencián mutatnak be, nincs semmi gond. Most viszont a kábelt sikerrel outsourcolta a biztonsági szakértő, és meg is indul a sorozatgyártás az egyébként 200 dollárért árult O.MG kábelből. Ez pedig praktikusan azt jelenti, hogy hamarosan minden hülye szerezhet magának egyet.

A hülyéknek ezúton jelezzük, hogy az adatok lopása keményen büntethető.



Miért gondold meg nagyon, hogy elkezded-e tölteni a macOS Catalinát?

Tegnap elérhető lett a macOS Catalina, az Apple asztali gépeinek legújabb operációs rendszere. És igen, tud olyanokat, mint a Sidecar, ami az iPadünket teszi meg másodlagos kijelzőnek (kisméretű laptopoknak igen jól jön), éééés kábé ennyi a nagy újítás, már ami az első napon felsejlik a mezei júzernek.

ke_pernyo_foto_2019-10-08_14_05_14.png

Igen, tök jó a Catalyst, amivel iPad appokat lehet Macre portolni, és később biztosan sokat számít majd. Egyelőre nagyjából a gyári alkalmazások azok, amiknél láthatjuk a változást, plusz ezek nyilván kaptak némi boostot. Az Apple Arcade nem érdekel. Az, hogy az iTunes halott, és helyette felszabdalták a feladatait: oké. Jobb lesz így.

Ami viszont óriási változás, az a 32 bites programok támogatásának megszűnése.

Ez az átállás megy már egy ideje, figyelmeztettek minket a legutóbbi frissítésnél is, hogy most már ez az utolsó figyelmeztetés. Aki még mindig 32 bites programokat használ, sürgősen nézzen magának valami más megoldást, vagy frissítse az appját.

Ez pedig sima ügy olyan esetekben, amikor egy létező programunk egy újabb verzióját kell beszereznünk a váltáshoz. Fizetünk egy kis pénzt, és élvezzük az újításokat, meg a gyorsaságot. Meg hogy megy.

Más a helyzet akkor, amikor ez az új program már nem létezik különálló licenc-szel, hanem előfizetéses formában kérhető. Az Office 2011 például 32 bites, és sokan életük végéig használnák arra, amire muszáj: megnyitni olyan Office fájlokat, amiket a Pages vagy a Numbers nem tud helyesen megnyitni. Ma már előfizetéses verziót tolnak, és nem biztos, hogy egy mezei Mac-es szívesen tolná Office 365-ben (a szoftverek, úgy látom, külön is megvásárolhatóak).

Vannak olyan programok is, amiket már nem gondoz a gazdájuk, pedig jók, és használhatóak a mai napig. Ilyen az Aperture, az Apple profi fotós programja, ami szintén megszűnik ezzel a frissítéssel: akik ilyen szintű szoftvert akarnak, váltsanak Adobe termékre mondjuk.

Úgyhogy mindenki nézze meg, mennyire fáj neki ez a dolog: menjen be az Alma menü — Mac névjegye — Rendszerjelentés — Szoftver, Alkalmazások menüpontba, és ott szűrjön a “64 bites” oszlopra. Aminél NEM áll, azok 32 bitesek, és nem mennek a Catalinán.

ke_pernyo_foto_2019-10-08_14_23_34.png



Tim Cook mindenkit kielégítene

Korábban már írtam arról, hogy az Apple láthatóan minden korábbi adósságát, vagy vele szemben adósságként kikiáltott felhasználói igényt megpróbál letudni. Itt egy lista arról, mik ezek az adósságok.

A kielégítési hullám pedig folytatódik.

A pletykák szerint 2020 első negyedévében jön az SE 2, az Apple legnagyobb adóssága. Az SE 2-vel kapcsolatban mindig kérdés volt, hogy az Apple melyik tulajdonságát vigye tovább a telefonnak, azt, hogy nagyon olcsó volt, vagy azt, hogy kisméretű, esetleg magát a dizájnt kell örökíteni. Mindháromért lehet ugyanis szeretni, de arról megoszlanak a vélemények például, hogy olcsónak kell-e lennie, vagy inkább menjen bele minden jó, és legyen magasabb az ára. Na most úgy tűnik, hogy mindegyiket akarja az Apple.

Mindenkit ki akar elégíteni!

Az elemző Kuo szerint a 2020 első negyedévében megjelenő SE 2 valójában az iPhone 8-ra fog inkább hasonlítani, csak épp A13 procival, 3 giga RAM-mal. A többi hardvere megegyezik a mostani 8-assal, és persze ezek alapján olcsó lesz.

Kicsi lesz? Nem igazán. SE dizájn lesz? Nem. Olcsó lesz? Igen.

iphone-8-1.png

Közben meg a 2020 szeptemberében is várunk egy SE 2-t. Erről azt sejtjük a pletykák szerint, hogy egy 5,4 colos verzió lesz, ami alig nagyobb a régi SE-nél, ha széltől szélig tartana a kijelző. De ez OLED kijelzőt kapna, meg nyilván minden jó cuccot, miközben megtartaná az SE szögletességét.

Kicsi lesz? Igen. SE dizájn lesz? Igen. Olcsó lesz? Nem.

Mindenkit ki akar elégíteni!

Tim Cookról az is kiderült nemrég, hogy bensőséges viszonyt ápol Donald Trumppal és családjával, Ivankával és Jareddel. A Wall Street Journal elemezte, hogy az Apple érdekében a vezető pengeélen táncol az elnökhöz dörgölőzés és az alkalmazottak szemében egyenes gerinc megtartása között. Nehéz, hiszen az Apple alkalmazottak 97%-a demokrata, és maga Tim Cook világlátása is annyira messze áll az elnökétől, hogy nehéz lehet hányás nélkül együtt kávézgatni vele. Mégis megteszi, hiszen Trump elnöksége elején nehézbombázókkal ment az Apple ellen.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

First Lady Melania Trump (@flotus) által megosztott bejegyzés,

 

Trump elmondása szerint akármilyen gondja van, Cook személyesen hívja telefonon, és ez az elnöknek tetszik. Utálja, ha követeket küldenek hozzá, az ilyen egyéni vállalkozásokban bevett módszereket szereti. Viszont Cook lobbija azt eredményezte, hogy az Apple jobban járt a tarifákkal, mintha nem hívogatta volna Trumpot, és az alkalmazottak emiatt nagyobb bónuszokat kaphattak. Így aztán hallgatnak.

Mindenkit ki akar elégíteni!

Hogy ez mitől alakult így, mitől jutott el a cég az arrogáns, majd-én-jobban-tudom állapotból a kielégítőgépig, nem tudom. De most már legalább látom a fő motivációt a döntések mögött. 



Hervasztóan unalmas az Apple Watch 5 magyar oldala. De csak a magyar!

Még hogy Kelet-Európába nem a szarokat hozzák a multik. Nézzük csak meg, hogy milyen Apple Watch 5-öt választhatunk az Apple saját oldaláról.

Kezdjük ott, hogy az Apple Watch 5 vásárlási oldala eleve sokkal rövidebb a /hu magyar aloldalon. Nézzétek:

angmagy.jpg

De ez csak egy gond, a másik, hogy végignézve a magyar oldalt ásító unalom fogad, ilyen színű sportszíj, meg olyan színű sportpánt. Sport, sport, sport.

ke_pernyo_foto_2019-10-07_10_25_10.png

Ja, és a végén egy utalás arra, hogy vannak más szíjak is:

ke_pernyo_foto_2019-10-05_14_54_25.png

Az USA oldalon azonban vannak izgalmasabb összeállítások is:

ke_pernyo_foto_2019-10-05_14_43_41.png

Viszont az Apple Watch Studio, vagyis az egyedi órát összeállító program lerántja a leplet a szűk választék okáról: az USA és a magyar oldalon is 24 féle szíj elérhető, de tokból csupán három kérhető itthon. És mindhárom alumínium.

ke_pernyo_foto_2019-10-05_14_52_01.png

Ezzel szemben az amerikai oldalon az alu mellett rozsdamentes acél, titán, kerámia tok is választható. Ez négyszeres kínálat. És hozzánk csak a legolcsóbb jött.

ke_pernyo_foto_2019-10-05_14_51_42.png

Még siralmasabb a dolog, ha eltévedünk az amerikai oldalon a Hermés kollekcióról készült fotókhoz. Na, ott válik el a szar a víztől, vagy mit szoktak mondani, szóval ott kezd olyan izgalmas lenni egy mezei Apple Watch, hogy tényleg ékszerré válik a cucc. És nem olyan ostoba módon, mint annak idején az 5000 dolláros arany Edition, hanem elegánsan, tényleg szép megoldásokkal, 1250 - 1400 dolláros kezdőáron.

ke_pernyo_foto_2019-10-05_14_44_22.png

ke_pernyo_foto_2019-10-05_14_43_25.png

Mondhatjuk, hogy félmillóért hiába árulnának Magyarországon Hermést, de ez nem igaz, mert simán megvennék sokan (nemcsak NER), főleg hogy ennyire kirívóan más, különb, szebb. Na de hogy az egész magyar oldal kizárólag a legolcsóbb szíjakkal van tele, és hogy a legolcsóbb alumíniumtokon kívül semmi mást nem lehet választani, az azért elég tré.




süti beállítások módosítása