almalé és kungfu Rólunk

Németország a világ előtt halad: 300 ezer forint körüli a legolcsóbb iPhone

Egyre több példát látunk rá, hogy az Apple az áremelések után hagyott régi, olcsóbb készülékeit egy ideig hagyja futni, aztán csendben megszünteti őket. Azzal, hogy az SE-t nem frissítették tavaly, legolcsóbb iPhone-nak a 7-es maradt, ami 179.990 forinttól kapható. Oké, hol van ez a korábban megszokott belépő szinthez képest? Magasabban. De azért mégiscsak volt opció.

Ha azonban a németországi Apple oldalra látogatsz, megcsaphat a jövő szele, íme az összes eladó iPhone:

ke_pernyo_foto_2019-01-04_14_08_43.png

Így van, csak a két tavalyi modellt árulják. Az Apple Store-okból is eltüntetik az iPhone 7 és 8 készülékeket, csak a mobilszolgáltatók és a retail-ek árulhatják tovább ezeket.

Nem, nem egy átfogó kísérlet zajlik épp, nem Tim Cook legújabb, gyorsított eljárásban végrehajtott margin-növelési stratégiája ez: a Qualcomm per újabb állomását láthatjuk, a bírósági döntés értelmében ezeket a készülékeket mostantól nem árulhatja az Apple az országban, és noha a cég fellebbezett a döntés ellen, a Qualcomm mindent megtesz, hogy kikényszerítse a végrehajtást.

Nem hiszem, hogy egyébként örülne neki Cook, ha 300 ezernél kezdődne a náluk kapható iPhone-ok ára. Jelenleg épp nyakig vannak a kakiban, a részvény ára tovább zuhan, jelenleg a 2017 év eleji szinten, módosították az árbevételi előrejelzésüket - lefelé. Tim Cook négy okot látott arra, hogy miért nem vesznek az emberek annyi iPhone-t, ezek közül egyik sem a magas alapár volt, bár belül azért nyilván ő is érzi, hogy újra kell ezt gondolni.

Azért még lenyilatkozott egy ötödik okot is, hogy megnyugtassa magát: az olcsó akksicsere-program is felelős lehetett azért, hogy az emberek nem nagyon váltották le a régebbi telefonjukat újra.



Tim Cook megmagyarázta, miért fogy kevesebb iPhone (nem, nem az ára miatt)

Azt már lehetett sejteni, hogy az Apple elszámította magát az új iPhone-ok eladási becslésével, aminek azért örültünk, mert így talán a cég újragondolja a gumicukor-nyújtásra hasonlító árpolitikáját. A helyzet az, hogy átgondolták a dolgot, de egész más konklúziót vontak le.

Tim Cook kiküldött egy levelet a részvényesek számára. Ebben módosítja a korábban kiadott előrejelzést, a karácsonyi negyedéves bevételeket 89-93 milliárd dollárról 84 milliárd dollárra csökkentve. mint írta, kevesebb iPhone-frissítést követtek el a vásárlók, mint előre gondolták.

foundation-1024x776.jpg

A csökkenés okaként több dolgot is megnevezett.

Először is az iPhone-ok megjelenésének eltolódását okolta. Tudták, hogy ebből gond lesz, és a gond pont akkora lett, mint amekkorára számítottak.

Másrészt a dollár árfolyama sem segítette őket az eladásban, a konverzió csökkentette az eladásokat, de ez is olyan mértékben történt, ahogyan gondolták.

Harmadrészt túl sok új terméket kellett gyártaniuk a negyedévben, ezek gyártása pedig nem tudta kielégíteni az igényeket. Ezért is csökkent a bevétel.

Negyedrészt gazdasági gyengeséget mutatott több fejlődő piac. Ezzel viszont ilyen mértékben nem számoltak. Konkrétan is megnevezte, hogy a Kína-USA vámháború sokat rontott az eladásokon, így míg az olyan országokban eladási rekordokat állítottak be, mint USA, , Kanada, Németország, Olaszország, addig Kína nagyon lehúzta az egyenleget.

Ennyi a magyarázat. Ma Tim Cook rendkívüli értekezletet tarta, ahol az alkalmazottak lehetőséget kapnak, hogy kérdezzenek a fentiekkel kapcsolatban. "Én azt szeretném kérdezni, hogy látva a nagyfokú bizonytalanságot a piacokon és a beszállítói láncunkban, mégis hogyan tudtad, kedves Tim, 75 %-ban előre látni, és pontosan megjósolni a csökkenő trendeket? Ez fantasztikus, Tim!" "Köszönöm. Nos, ez a csapat érdeme, nehéz év van mögöttünk, de a jövőnk fényesebb, mint valaha."



Miket várunk az Apple-től 2019-ben?

2018 nem volt az a nagy termékbemutatós év. Egész évben alig jött hardver, az év második felére pedig hiába vártuk, hogy pótolja a cég az elmaradásokat. Így maradt 2019.

A jó hír, hogy idén viszont kötelező lesz bemutatni mindet, amit vártunk, és ha jót akarnak maguknak, még azért annál többet is. Lássuk, miket várhatunk szinte kötelezően idén.

Mac Pro

mac-pro.jpg

Az Apple hivatalosan is 2019-re tolta a 2018-ra tervezett Mac Pro bemutatót. Bár így sem mondhatjuk, hogy idén biztosan megjelenik a vas, tekintve a cég ígéreteinek on time megtestesülésési rátáját.

A cég viszont felállított egy új Pro Workflow Team-et, aminek csak az a dolga, hogy feltérképezze, hogyan használják a pro felhasználók a cég termékeit, és eszerint vigyék tovább a fejlesztéseket. Így azt várjuk, hogy a Mac Pro a legutóbbi, inkább a hűtésre és a külső megjelenésre hangsúlyt fektető dizájnja helyett egy moduláris rendszerű elgondolást valósít meg.

Új asztali monitor

A Mac Próval együtt egy saját monitort is ígért egy interjúban a cég vezetője. A 2016-ban leállított Thunderbolt kijelző fejlesztését viszik tehát tovább, hogy a Mac mininek és a Mac Prónak is lehessen egy iMacekkel megegyező megjelenítési megoldása.

MacBook

macbook-12-inch-new-colors.jpg

Az ultravékony, ultrakönnyű, hűtés nélküli MacBook a maga egy szem USB-C-jével egyre hülyébben fest ott a termékpalettában. Az Apple-nek kezdenie kell valamit vele, és idén minden bizonnyal kezdeni is fog. Ha mást nem, megszünteti.

iPad mini 5

Nem igazán látszik, hová fér be az iPad termékpalettába egy alacsony árú, kisméretű iPad mini, mivel az Apple elég jófej volt az új iPaddel a belépő szintre vágyóknak. Mégis, év végén megint az a pletyka járta, hogy a cég dolgozik egy iPad minin, amiben jobb processzor, és alacsonyabb árú panel működik majd.

Fejhallgató

Az Apple ugyan árul saját fejhallgatókat a Beats brand alatt, állítólag ki akarnak adni egy sajátmárkás, magas minőségű cuccot, saját W2 chippel.

AirPods 2

Itt sok a kérdés, hiszen egy kötelező frissítésnek érkeznie kellett volna az AirPower töltőkkel, hogy a fülesbe is tolhassuk vezeték nélkül az ampereket. Mivel az AirPower nem jött, így ez a frissítés is késett, közben pedig már annyi idő telt el, hogy egy teljesen átdolgozott AirPods is esedékes lesz lassan. Lesz is ilyen, bár Kuo szerint csak 2020-ban. Az AirPowerrel együtt mindenesetre egy tölhető házú verziónak érkeznie kell.

AirPowerrel kapcsolatos coming out

airpods-wireless-charging-apple-art.jpg

A cég teljes csendben van a termékkel kapcsolatban. Ezt a hallgatást biztosan megszünteti a cég idén.

Újragondolt iPhone árazás

Már sokadik iparági pletyka érkezett a csökentett előrejelzésekről az iPhone-eladásokkal kapcsolatban, ha igazat adunk ezeknek, az Apple elszámította magát a 2018-as modellekkel. Ami viszont azt jelenti, hogy idén kompenzálniuk kell, és teljesen újragondolni, mennyit kérnek a telefonokért, és mit adnak ezért cserébe.

Azért rakom ezt nagyon feltételes módba, mert az iPhone X kapcsán is eltért egymástól az iparági pletyka és az Apple saját bevallású számai. Idén viszont az Apple már nem közöl számokat az iPhone-okkal kapcsolatban, így sosem tudjuk meg az igazságot, csak a profitból következtethetünk.

Én remélem, hogy a nagy újragondolás végül egy újraindított SE brandet is magával hoz majd.

iMac

Az iMac Pro jól tartja magát, nem látszik rajta a kor, de a jó néhány hónappal idősebb iMac 5K frissítése már esedékes.




süti beállítások módosítása