Tegnap Magyarországon is megindult a Mac Prók és a Pro Display XDR-ek árusítása. Nem kezdem el elemezni az árakat, mert számomra képtelenség: ez a kategória filmstúdióknak, minimum félmilliárdos árbevétellel rendelkező cégeknek elgondolkoztató, és nekik nyilván nem az én elemzésem lesz a mérvadó. És nekik visszahozhatja az árát, simán.

Viszont a net már most tele van mémekkel, és a következő napokban így is lesz. Épp az árak miatt. Van, amikor teljesen jogosan.

Az alap Mac Pro 2.249.990-ról indul, a rack változat még nem kapható, de már látszik, hogy elfektetve 200 ezer forinttal többe kerül majd (a hűtés nyilván más ebben az esetben, de a poén kedvéért ezt most felejtsük el ugye).

Első mém: ha elfekteted, 200 ezerrel drágább.

ke_pernyo_foto_2019-12-11_8_51_49.png

Ha kimaxolod a Mac Prót, akár 13,6 milliót is fizethetsz érte. Ebben 28 magos Xeon W van, 768 GB memória (plusz 5,46 millióért kétszer ennyi is lehet, de egyelőre ez nem rendelhető) is van. Az Afterburner kártya 728 ezer forint ebben a felállásban.

Második mém: 20 milliós Mac Pro, mi mindent lehet még venni 20 millió forintból, és mennyit?

ke_pernyo_foto_2019-12-11_8_52_28.png

Ami viszont tényleg sikolt a poénért, az a bónusz kerék. A házra lehet kereket kérni, hogy az irodában körbe lehessen vinni a gépet. Amikor ezt bemutatták a színpadon, annak idején ováció hallatszott, így aztán rendesen be is árazták: a négy kerék plusz 145 ezer forintba kerül. Én azt gondoltam, hogy a doboz tartalma lesz.

Harmadik mém: mennyire jól gurulhat négy rozsdamentes kerék 145 ezerért?

A Pro Display XDR-ből kétféle verzió van, a normál és a nanotexturált üveggel ellátott, előbbi 1.899.990, utóbbi 2.249.990 forint. Ezért érdemes ilyet kérni:

A legtöbb matt kijel­zőt egy olyan réteggel vonják be, amely szétszórja a fényt, ám ezzel együtt a kontrasztot is csökkenti, illetve homályossá vagy csillogóvá teheti a képet. A Pro Display XDR nanotexturált rétege mikroszkopikus szinten épül be a monitor üvegébe, a képek így mindig gyönyörűek és kontrasztosak lesznek, míg a fényszórás a minimálisra csökkenti a ragyogást.

A dobozban ingyen (!) lehet találni egy törlőkendőt. A sima monitor tisztítását az Apple vagy ezzel ajánlja, vagy más mikroszálas törlővel, akár egy kis vizet is lehet használni a makacs foltokhoz. Más a helyzet azonban a nanotexturált üveg esetében: itt az Apple kizárólag az Apple saját törlőjét írja elő a tisztításhoz, semmilyen más megoldás, folyadék nem megengedett.

És mi van, ha elveszíted a törlőkendőt? Vedd fel a kapcsolatot az Apple-lel a pótlásra.

Negyedik mém: vajon mennyibe kerül a törlőkendő-pótlás?
Ötödik mém: az állvány a monitoroz külön kapható, 389.990 forintért. A VESA rögzítő 77.990 forint. De ez már lejárt poén.