Január elején írtam először arról, hogy az IKEA olcsó HomeKit-es sötétítőt dob piacra. A tölthető elemek miatt kicsit bénázni kell (nekem minimum 50 tölthető elemem van itt-ott a lakásban, már nagyon unom), de végeredményben a dizájn / eladási ár hányados maximalizálásában verhetetlen svédek mégiscsak azt állították, hogy tömegtermékké fejlesztik az okosredőnyt.

ke_pernyo_foto_2019-12-09_15_11_26.png

Sokáig egyáltalán nem is lehetett kapni a A FYRTUR és KADRILJ rolókat, aztán csak bizonyos helyeken, aztán meg kiderült, hogy kapható, de nem HomeKit-es.

Egy Apple-ösnek HomeKit nélküli okoseszközt adni olyan, mint leveshez a pálcika. Meg lehet oldani, csak inkább mégsem.

A HomeKit biztosítja, hogy az adott eszköz egy családba kerül a többivel, egy helyen érhető el a többivel, automatizálni lehet a többivel, elérhető SIrivel. Akinek HomePodja van, innentől csak ki kell mondania a nappaliban, mit szeretne, tök mindegy, hol az iPhone-ja, megtörténik.

Korábban az IKEA azt ígérte, hogy ősszel érkezik a HomeKit támogatás, most pedig azt állítják, jövő év elején tutira.

Még egy termékről tudok, amit őszre ígértek, és most derült ki, mikorra is jön ténylegesen: a Mac Pro és a Pro Display XDR. Az Apple egy emailben üzente meg, hogy a megrendeléseket december 10-től lehet leadni az itthon áfával kábé 2,4 millióról induló gépre és az 1,6 millióról induló monitorra. De az is lehet, hogy ez csak az USA piacra vonatkozik, itthon még konkrét árakat sem hallottunk.

ke_pernyo_foto_2019-06-04_7_17_23.png

Nehéz lenne győztest hirdetni. Mindkettejük egyformán megbízható, ha megjelenési ígéretekről van szó. Az Apple előbb viszont talán már idén szállít készterméket. Az Apple javára írandó az is, hogy egy komplett asztali pro rendszert alkotott meg, az IKEA meg csak egy sötétítőt. De azt századannyiból.

Szóval nem tudom, melyiket érdemes rendelni karácsonyra. Az olcsó sötétítőt, amihez talán megérkezik a HomeKit, talán nem, vagy egy Pro Display XDR-t, ami viszont sötétítés nélkül sosem lesz az igazi egy verőfényes nyári napon.