Olvasgatom az AirPods Próról megjelenő cikkeket, és le vagyok döbbenve. Valahogy úgy van a nagyérdemű ezzel a termékkel, hogy valamilyen okból feltétlenül szeretnének sokkal többet belelátni, mint ami van benne.

Az AirPods Pro egy zajszűrős füles, amit az Apple egy sajtóközlemény útján mutatott be. Azt kell tudni róla, hogy az egyébként is közkedvelt Airpods egy fejlettebb változata, és tud egy olyat, hogy áttetsző mód. El is némítja a külvilágot, meg nem is: a mikrofonja segítségével bejátssza a fülünkbe a zajokat, szinte késleltetés nélkül, de csak annyira, amennyire a zenehallgatás mellett ere szükségünk vagy igényünk van.

Na, ez indította be a fantáziát.

ke_pernyo_foto_2019-10-29_9_55_13.png

Először is a terméket több helyen is úgy nevezték, mint az Apple első Augmented Reality hardverét. Csak épp a kiterjesztett valóság itt nem vizuális, hanem audiális, vagyis a külső környezeti ingerekre ráhúz, vele egyenértékűen bemutat, egy másik, mesterséges audiális réteget. A zenét. És ez persze csak az első lépés, jön a jövő.

Máshol azt olvastam - nem egy rossz gondolatmenet: ahogy a füles a külvilág zaját lehalkítva és feldolgozva eljuttatja a fülünkbe, úgy előtte kicsit meg is dolgozhatja azt. Kiveheti a visszhangot, ha visszhangos térben vagyunk. Kiveheti a háttérből a zúgást, ha zajos a környezet. És ez persze csak az első lépés, jön a jövő.

A logika:

az Airpods Pro bizonyos tekintetben javítja a fülünkbe érkező hangokat, hiszen zajt szűr, és a hangokat lehalkítva juttatja el hozzánk

arr_2.jpg

mi lenne, ha nem csak a hangerő tekintetében segítene, de más szoftvereket is futtatna?

arr_2.jpg

mi lenne, ha mindig hordanánk ezt az eszközt, mint egy szemüveget, és folyamatosan a valóság egy feljavított / kiegészített változatát kapnánk?

Röviden: audio-forradalom következik, és az Apple robbantotta ki. Nem is a zenéről szól ez már, hanem valami sokkal többről.

Két nagyon-nagyon praktikus dolog van, amit nem vesznek figyelembe, és pont az ilyen praktikus dolgok állják útját a sci-fi-szerű robbanásoknak.

Az egyiket egy sima audiológus vagy fül-orr-gégész el fogja neked mondani: a fülnek szellőznie kell. Nem véletlenül van rajta lyuk, nem csak azért van, hogy a hangok bemenjenek. Ha elzárod azt a lyukat, méghozzá jó szorosan, akkor a fülgyulladás olyan gyakori vendég lesz, hogy öröm lesz szedni az antibiotikumokat. Megoldás lehetne, hogy lyukat hagynak az Airpods Prókon, de akkor meg a zajszűrés funkció nem fog működni. Hoppá: az egész nap hordás egy zsákutca.

Képzeljük el, hogy kitaláljuk, hogyan lehet mégis megoldani ezt a problémát: az AirPods Pro behatolna a fül belsejébe, a dobhártya elé, és a levegőt is hagyná járni, meg meg is valósítaná a kioltást / átengedést. Tegyük fel, hogy sikerülne ezt megvalósítani, beépítünk egy chipet, mikrofonok és hangszórók rendszerét az agyunk mellé, a fülünkbe. Mit érünk el vele?

Kijavítjuk a hibás valóságot?

A valóság egy rosszul működő, helyenként túl hangos, helyenként túl visszhangos, kellemetlen zajokat is produkáló valami, aminek egy részét kiiktatjuk, hogy kellemesebb legyen? Az emberi fül egy baromi jó szerkezet, ki van találva, annak érdekében, hogy a körülöttünk lévő rezgéseket azok valós arányában juttassa el az agyunkba. Csodás és pontos cucc. Csak most már meg kéne buherálni. Kicsit kevés a basszus, sok a közép.

Valójában ez egy nagyon emberi gondolkozás, ezt csináltuk évezredek óta. És teljesen jó az a gondolkozás, hogy igény esetén, vagy zenehallgatás közben ezt megtesszük. De hogy MINDENT megszűrünk, az ugyanolyan hülyeség, mint hogy a valóságra MINDIG húzunk majd valami AR réteget.

ke_pernyo_foto_2019-10-29_9_55_37.png

Ja, és a sugárzás. Több felhasználó panaszkodik arra - az Appleblogon is volt egy iylen Pro vásárló már -, hogy szédül a füles használata után. Nem általános a jelenség, de azért létezik, és fórumokon meg is találjuk a nyomát. Ahogy annak is, hogy ezért a Bluetooth-on kommunikáló eszköz sugárzását teszik felelőssé.

Volt ebből már hepaj még négy éve, 2015-ben 200 tudós aláírt egy nyilatkozatot, amiben kérték a döntéshozókat, vegyék figyelembe a mobilok és egyéb sugárzó eszközök élettani hatását, veszélyeit az egészségre. Ezt követte idén egy Medium-os cikk, amiben egy biokémikust idéztek, aki az elektromágneses terek DNS-re gyakorolt hatását vizsgálja, és kifejezetten aggódik az “AirPods” miatt - bár annyira azért nem biztos benne, hogy ártalmas.

Igen, jelenleg a konszenzus az, hogy nem tudják. Még vizsgálni kell, hogy az ilyen eszközök, amik minden korábbinál közelebb kerültek az agyunkhoz, azonban más frekvencián dolgoznak, mint mondjuk egy mobiltelefon - és hosszabb időre szokás viselni őket -, mit eredményeznek. Ja, és a mobilokról sem tudják. Egyszer mondták, hogy rákot okoztak a kísérleti egereken, de az sem volt teljesen meggyőző. De azért aggasztó az átalgembernek.

Akik megmérték az Airpodsok sugárzását, elég magas eredményt kaptak, itt azt olvasom, hogy az iPhone-hoz képest tízszeres a mV/m érték. De ez nem tudományos munka, így nem lehet készpénznek venni. A lényeg az, és ebben azt hiszem, mindenki egyetért, hogy

egy ilyen sugárzó cuccot az agyunk mellett, a fülünkben hordani egész nap inkább lehet káros, mint nem.

Emberek. Ez egy zajszűrős füles. Az emberek szeretik, baromi jól fogy. Nagyon praktikus, szépen szól, és remek mikrofon-hangszóró együttműködést valósít meg a transparency-vel, de ennyi. Nem fogjuk egész nap hordani, nem fogjuk az agyunkba építeni, nem AR. Zenét hallgatunk vele, esetleg extrém körülmények között segíthet nekünk, nem több. És az Apple ezt mutatta be, nem robbantott a színpadon konfettiesőt, hogy megváltja a világot.

A csodákat várók voltak, akik ezt megtették.