Egy elég izgalmas terméket jelentett be nemrég az Apple, sajtóközlemény útján. Az AirPods Pro az egyik cucc, amit erre az évre vártunk, és most meg is kapjuk: október 20-tól kapható, vagyis holnaptól. Lássuk, mit tud a 99 990 forintos füles.

Sokban hasonlít az AirPodshoz: egy vezeték nélkül tölthető tokban kapunk egy hófehér füles-párt, amik önmagukban, feltöltve 5 óra zenehallgatást tesznek lehetővé (aktív zajszűréssel 4,5 a Pro), a tok kapacitásával együtt pedig összesen 24 óráig bírják a lejátszást. H1 chip dolgozik a Próban is. A fülesek fülből kilátszó dizájnja hasonló, de a Próknak rövidebb kicsit a szára. Ennyi volt a hasonlóság.

ke_pernyo_foto_2019-10-29_9_55_13.png

Az AirPods Pro aktív zajszűrést tud, ez a fő képessége. És nem is bízták a véletlenre: elég sok tényező járul hozzá ahhoz, hogy végül a fülünkben csak azt halljuk, amit szeretnénk, és úgy, ahogy a legjobb. Lássuk a rendszer felépítését a behelyezésről a zenehallgatásig.

Amikor beleteszed a füledbe, egy szilikonharang töldi ki a füles és a bőröd közötti réseket.

ke_pernyo_foto_2019-10-29_9_55_28.png

Ezt korábban az Apple elkerülte az AirPods-zal, de most kénytelen volt váltani: nem tehette meg, hogy a kifinomult technológia működésének holmi rések szabjanak gátat. Háromféle méretű párna van a füleshez, de nem nekünk kell választani: egy Ear Tip Fit Test nevű processz segít, hogy megállapítsuk, melyiket tegyük fel. Betesszük először a füleseket, ekkor lefut egy külön algoritmus, ami a fül felé elhelyezett mikrofonok segítségével megállapítja, megfelelő-e a hangzás, vagy “szökik a hang”. Másodpercek alatt megmondja, hogy kell-e nagyobb szilikon.

Igen, az AirPods Prónak a fül felé és a környezet felé is van egy-egy mikrofonja. Az ezek által közvetített hangokat a megfelelő chip folyamatosan ellenőrzi, és ennek megfelelően módosítja a lejátszást.

ke_pernyo_foto_2019-10-29_10_14_12.png

ke_pernyo_foto_2019-10-29_10_13_51.png

ke_pernyo_foto_2019-10-29_10_14_30.png

Egyrészt egy Adaptive EQ nevű eljárás figyeli, hogy a fülben hogyan szólal meg a zene, és ennek megfelelően állítja az alacsony- és középfrekvenciát. Másrészt ha bekapcsoljuk az aktív zajszűrést, akkor a külső mikrofonok által hallott hangok ellenfázisú hangját is bejátssza a fülbe, így némítva el a környezetet. Másodpercenként kétszázszor finomít a zajszűrés pontosságán.

ke_pernyo_foto_2019-10-29_9_55_37.png

A fülhallgató szárába épített nyomásérzékelőt hosszan lenyomva válthatunk az aktív zajszűrés és az áttetsző mód között. Az áttetsző mód nem csupán azt jelenti, hogy kikapcsoljuk a zajszűrést, ennél fejlettebb a dolog: annyi zajszűrés marad aktív, hogy továbbra is hallgathassuk a zenénket, miközben a külső beszéd, hangok is hallhatóak a fülben. Egy hangos környezetben másként fog dolgozni a chip, mint viszonylag halk zajok között, ahol akár még a külső mikrofon is besegíthet a megértésen (ezt már csak én feltételezem).

A füles tehát szakít azzal a gyakorlattal, hogy a hangszórók játszanak, amit kell, aztán ebből azt halljuk meg, amit tudunk. Egyrészt folyamatosan reagálnak a környezeti zajra, másrészt a fül belsejében keltett hangok alapján is módosítják a kibocsátást. Valószínűleg nagyothallóknak is tökéletes segítség lehet, valószínűleg a kisegítő lehetőségek között a külső és belső mikrofonok összhangja révén nagyon tiszta hangzás érhető el.

Az ára húzós, de mindenképp a 74 990 forintos vezeték nélküli töltőtokkal adott AirPodshoz érdemes hasonlítani, mert ehhez is az jár. IPX4 vízállóságot ad, nyugodtan leizzadhatjuk, a Hey Siri működik, az Audio Sharing és az Announce Messages with Siri is sima ügy. Már ha nem magyarul írnak nekünk. Lightninggal is tölthető a tok, egy Lightning to USB-C kábelt pedig csomagoltak a dobozba.

Várom, hogy kipróbálhassam, minden további állítás csak az után.