Az Apple betartotta az ígéretét, és elérhető már az új, 10,2 colos iPad a kínálatban. Ez nem nagy előrelépés, hiszen a processzor ugyanaz (A10 Fusion, ami két nagyteljesítményű magból, és két magas hatékonyságúból áll), a kijelző picit nagyobb, és kompatibilis a tablet a Smart Keyboarddal. Mindez 134.990 forinttól indul 32 gigabájt háttértárral, ami elég jól hangzik még mindig.

Én is megvettem az elődjét még tavaly, teljesen jól megy, egy panaszszavam nem lehet.

Viszont nehéz. Egy tabletnél az embernek azt kell végiggondolnia, hogy mire fogja használni. És mondjuk én nem igazán mértem fel a lehetőségét annak, hogy egyszercsak szétmegy az oldschool diavetítőnk, és onnantól kezdve hónapokig az ágyban diafilmeket kell mesélnem a lányomnak, fejünk a párnán, én meg tartom a készüléket fölénk. Tartanám, de nem kényelmes, inkább leállítom mellénk, de így sem az.

Úgyhogy ha most kellene választanom, akkor sokkal inkább kötnék ki az iPad mini mellett.

ke_pernyo_foto_2019-09-30_14_33_28.png

A méret teljesen elég arra, amire én használom, sokkal könnyebb fogni, és a súlya is: 300 gramm a 483 helyett. Nem mindegy.

És hiába az iPad-frissítés, a mini még mindig sokkal többet tud. Egyrészt A12 Bionic chipet kapott, hat maggal, és a magok egyenként is két generációval gyorsabbak vagy jobb hatásfokúak. Neural Engine is dolgozik a házban.

A kijelzője is jobb: sokkal több képpontot sűrít egy négyzetcentire, így majdnem ugyanakkora a felbontása, mint az iPadnek. Viszont laminált a kijelzője, a tartalom közelebb látszik az ujjunkhoz, tükröződésgátló bevonatot kapott a széles szín­tartományú, True Tone kijelző.

Ja, és második generációs ujjlenyomat-azonosítója van a mininek. RAM-ban ugyanannyi mind a kettő, 3GB.

Az ár? Az új iPad az Apple-nél 134 990 - 174 990 forint, míg a minit már meg lehet kapni itt 140.900 - 194.900 forintért, az AQUA-nál per pillanat, kétszer akkora tárakkal, mint az iPadet (64 és 256 gigával). Ötezer forintért kisebb lesz ugyan az iPaded, és nem lehet hozzá illeszteni Smart Keyboardot, de ezen kívül sok előnye lenne, kétszeres tárhellyel.

De lényeg még mindig a méret. Ha utálnád a 7,9 colt nézegetni, akkor hagyd. Ha nem vagy érzékeny a hurcolásra, kézben tartásra egy kézzel, hagyd. Ha igen, akkor meg irány a mini, mert még mindig a legjobb ajánlat a kínálatban, hiába a mostani frissítés.

A posztban az áraknál a hivatalos Apple boltos árat hasonlítottam össze az AQUA kínálatával, így az árkülönbség nem tükrözi az Apple hivatalos difijét. Az AQUA Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere. Az összes almás terméküket itt találjátok.