Van egy kis kavar a fejekben az iPhone 11 Pro 3+1 lencséje miatt, miután a keynote-on a FiLMiC Pro nevű app bemutatója nem sikerült nagyon egyértelműre. Ez itt:

Azóta ahányan írnak róla, annyiféle megfejtés érkezik. A fejtörést NEM az okozza, amit látunk. Világos, hogy az appban láthatjuk egyszerre, szimultán az összes kamera képét, és hogy kényelmesen válogathatunk a nézőpontok között, állítgatás nélkül közelíthetünk, válthatunk széles látószögre, vagy akár a szelfi kamerával, magunkra. Az igazi okosság ott kezdődik, amikor egyszerre több kamerát is kijelölünk, és így indítjuk meg a felvétel gombot.

A kérdés az: ha elindítjuk a felvételt, akkor milyen fájlt kapunk eredményként?

ke_pernyo_foto_2019-09-16_11_13_00.png

ke_pernyo_foto_2019-09-16_11_12_50.png

Egyetlen videófájlt, ami úgy váltogatja a széles látószöget és a telefotót, ahogy mi váltogattuk a felvétel során, szelfi kamerát használva pedig a bal felső sarokba égetve a második kamera képét, vagy két videófájl lesz az eredmény?

A válaszhoz hallgassuk meg, miket állítanak fent az úriemberek. Azt mondják, hogy ezzel FiLMiC Pro ficsörrel egyetlen felvétellel:

  • Kétszer annyi nyersanyagom lesz ugyanazzal a beállással
  • Shot reverse shot jeleneteket tudok készíteni. Vagyis azt, amikor két ember beszélget, egymásra néz, és az ő beállításukkal, valamint a vágásokkal érik el, hogy a nézőnek világos legyen: ezek egymással beszélgetnek. Ha pedig ilyet akarnak vágni iPhone 11 Próval úgy, hogy a beszélgetést egyszerre veszik fel, a két ember közé egy iPhone-t téve, akkor ez csakis két fájllal érhető el. Ilyen a shot reverse shot:

Sokan állítják, akár mind a négy kamera képét felvehetjük egy időben, és noha ezt cáfolni nem tudjuk, nem tartjuk valószínűnek ezt a szintű teljesítményt nagy felbontás mellett.

Mindenesetre jó hír, hogy az egyidejű rögzítés nem csak az iPhone 11 Próval jön el, a 11, sőt, a tavalyi XS-ek és XR is képes erre.

Az XS biztosan csak két felvételt tud egyszerre, mégpedig ilyen párosításokban:

screenshot-2019-09-16-at-09_57_57.png

Nem tudni, a 11 és a 11 Pro mit tud majd ezen a fronton, de a fentinél biztosan többet.

Azt sem lehet egyelőre tudni, hogy a két fájl milyen minőségű lesz. A lencsék képesek a 4K/60Hz-es felvételre, de ahhoz azért kell egy írási sebesség, hogy ebből egyszerre kettőt rögzítsen a rendszer. Lehet, hogy itt már csak 1080p elérhető? Az biztos, hogy a júniusban kiadott API alapján a fejlesztőknek esetenként alacsonyabb minőségű stream-mel kell dolgozni, attól függően, hogy a programjuk milyen erőforrásigényt tesz még a processzorra.

Azt sem tudni, hogy a fájlok a Camera Rollban jelennek meg, vagy a program saját könyvtárában, hogy aztán minden utólagos szerkesztést ott kelljen elvégezni (csak nem!).

És ez utóbbi tényleg baromi fontos, mert többé nem kell az influenszereknek magukat videózni úgy, hogy a fejük mögött, alig láthatóan ott legyen a téma is, hanem egyszerűen rögztik magukat is, és a témát is, majd otthon, utólag úgy vágják, hogy az adott pillanatban a legjobb felvételt tegyék láthatóvá. Így filmes hatást érnek el egy egyszerű utcai beszélgetés, fagyikérés, reklamálás, rendőri igazoltatás során, anélkül, hogy vinnének stábot, meg egyáltalán, akármit. A mikrofonok zoom funkciója pedig lehetővé teszi, hogy a háttérzaj ellenére a beszélgetések hallhatóak legyenek - bár a zoom ilyenkor valószínűleg csak a hátlapi téma felé érvényes.

Korunk jotóbereinek szelfibotos önrögzítése nemsokára így egy ciki első állomásnak tűnik majd, és új tehetségeket is láthatunk majd, akik mestereivé válnak a dupla kamerában gondolkozásnak, és az e szerinti felvételeknek.

A képesség csak a FiLMiC Pro appal lesz elérhető az iPhone 11 Prók esetében, a gyári kamera app nem tud majd ilyet. Ez a. FiLMiC Pro program már csak iOS-re lesz elérhető állításuk szerint, vagyis Androidra nem.