Az Apple kiadta az iOS 13.1-es bétáját, amiben találtak utalást egy egészen különleges, mégis nagyrészt láthatatlan dologra: HEVC videók kódolására alpha csatornával. Én is éppen ilyen fogalmatlanul néztem erre az állításra, mint a legtöbben közületek, de utánaolvasva úgy vettem ki, hogy ez baromi jó dolog lehet. A videókat ellátja egy láthatatlan réteggel a rendszer, ami alkalmas lesz arra, hogy különválassza az előtérben és a háttérben lévő dolgokat, valamint felvétel közbeni szerkesztést is lehetővé tesz.

Az Apple nemrég felvásárolt egy Spektral nevű céget, ami pont ilyesmiben utazott. Ha érdekel, mi várható, nézd meg a Spektral két évvel ezelőtti bemutatóját:

Olyan, mintha blue boxban vennénk fel a videókat, leszámítva, hogy itt még utómunkázni sem kell azért, hogy megváltoztassuk a hátteret. A három lencsével a telefon képes lehet arra, hogy pontosan (esetleg ""pontosan"", majd meglátjuk) elhatárolja az előtérben álló alakot a sallangtól, és felvétel közben is cserélni tudja a hátteret. Fun fact: ha kombináljuk a dolgot az animojikkal, és egész testre értelmezzük azokat, akkor lecserélhetjük a hátteret ÉS az előteret, magunkat, így olyasmit rögzíthetünk a kameránkkal, ami egyáltalán semmilyen elemében sincs ott.

Végre mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy csinos videókat töltsön fel magáról a Youtube-ra, mi pedig nézhetünk végre olyasmiket, amik nem akarnak valódinak tűnni, bevállalják, hogy teljesen hamis a kép.

Valószínű, hogy ehhez a videós mutatványhoz az Apple-nek szüksége lesz a három lencsére és egy külön processzorra is, vagyis várhatóan ez iPhone 11 - vagy iPhone 11 Max - only ficsör lesz. A sötétben készített és/vagy széles látószöggel készített fotókkal, videókkal kombinálva ezek a kameraképességek simán eladják az idei modelleket. Most te mit vennél? XS Maxot csak úgy, 50-100 ezerrel olcsóbban, vagy egy ilyen tudással rendelkező iPhone-t?

Igaza van az Apple-nek, mást nem is kell bemutatni idén telefon fronton.