Egy lépésre vagyunk, hogy az iOS Android legyen.

Az történik ugyanis jelenleg, hogy mivel a Spotify trösztellenes kereseteket adot be az Apple-lel szemben, a The Information nevű lap információi szerint a két cég megpróbálja megoldani az ügyet. Mégpedig úgy, hogy a Sirit felkészítenék arra, hogy elérje a Spotify-t. Az iOS 13-ba kell ehhez pár új API, így a zene streamelő appok rá tudnák venni az asszisztenst, hogy náluk is játszanak zenét.

Vajon ez úgy lenne, hogy

Hé, Siri, play … with Spotify,

vagy úgy, hogy beállítjuk alapértelmezettnek a Spotify-t, és akkor simán

Hé, Siri, play …,

nem tudni. Valószínűbb az első, ha az Apple egyáltalán belemegy a dologba.

music-header.jpg

képforrás: Phonearena

Mindenesetre a HomePod, mint termék, kinyílna a világ felé a lépéstől, még akkor is, ha az AirPlay miatt alapvetően az androidos appok nagy része képtelen lenne továbbra is tartalmat lehelni belé. Az is igaz azonban, hogy a Music app előfizetésre kényszerítő ereje csökkenne, az embereknek jobban meg lenne adva a szabad választás lehetősége.

Aki szerint ez a normális: igazatok van. De ne feledjétek, hogy a piacon jelenleg oly sokan élnek vissza a befolyásukkal, nemrég írtam arról, hogy míg az Apple pozitív irányból, a HomePod használatával motivált az Apple Music előfizetés soha-meg-nem-szüntetésére, addig mondjuk a Youtube a negatív irányt választotta, és addig kínzott a reklámokkal meg a dupla reklámokkal mindenkit, hogy a prémium előfizetés árát szinte kizsarolta a kezünkből. Lehet vitázni, melyik az etikusabb, törvényesebb, antitrösztösebb.

Látszólag az Apple nem sokat veszítene azzal, hogy engedékenyebb. Ráadásul ez egy régi adósságuk, és a régi adósságaikat mostanában elég következetesen váltják valóra, szóval lehet is belőle valami. Viszont ha beállíthatunk a Sirinél, meg úgy általában, alapértelmezett zene streamelő appot iOS-en, akkor miért ne lehetne alapértelmezett böngészőt, mail-klienst, naptárat, fotó appot?

Miért ne bíznánk a felhasználóra a döntést, hogy kitalálja, mi lehet a legjobb neki?

Mikor jönnek a Home screenre integrált widgetek?

Ez most iOS vagy Android?