Az idei iPhone 11-esek dizájn és kijelző terén nem hoznak semmilyen változást a pletykák szerint, egyedül a kamerák és a fotókat kiszolgáló processzorok azok, amik meglepetést okozhatnak.

iphone-11-mockups.jpg

Minden a harmadik kameralencsén múlik, hogy mihez akarnak kezdeni vele. És a hírek szerint a széles látószög mindenképp cél, tehát a konkurenseknél már megismert, kisebb belső tereket is jól fotózó wide angle-t is választhatunk a Kamera appban.

Ennél egy fokkal okosabb a Smart Frame nevű képesség, ami szintén ezzel az új lencsével függ majd össze.

Ennek az a lényege, hogy a telefonunk az általunk lőtt normál kép mellett lefotózza a kép keretén túli területeket is, azért, hogy ha utólag beállítanánk a kivágást, mindenképp találjunk egy ideális arányokkal rendelkező képet. Aranymetszés és társai. Nem tartom kizártnak, hogy a Machine Learninget bevetik itt, és rábízhatjuk a szoftverre, hogy keressen egy megnyugtató arányokkal bíró crop-ot.

De még ennél is jobb az automatikus perspektívajavítás. Az amatőr fotósok - tehát mindenki, aki nem fotós - legnagyobb nehézsége, hogy gyorsan akar egy telefonnal készíteni egy képet, ami esztétikus, jó arányokkal rendelkezik és hibátlan helyről készítették a perspektíva szempontjából. Az első igényre ott vannak a telefon színkorrekciós és filter megoldásai, a másodikra a már fent említett kiterjesztett keret jön idén, a harmadikra pedig bemutatnak egy automatikus eszközt.

A legegyszerűbb példa: lefotózni egy festményt a falon. Ha a kameránk lencésje nem pontosan a téglalap mértani középpontjával szemben, a falra merőlegesen helyezkedik el, akkor a lefotózott festmény kerete nem lesz párhuzamos a képünk széleivel. És egy ilyen fotónál éppen az a kulcs, hogy ez meglegyen, hiszen ez választja el az esztétikus képet az Instára sem kitehető szeméttől.

dsc07295.JPG

A fenti képnél, ha iPhone 11-gyel készült, kiterjeszthetjük a képet úgy, hogy látszódjon a bal oldali és a fenti keret, és a keret vonala párhuzamossá tehető az oldalakkal, utólag. A tükröződés kiküszöbölésére továbbra is polárszűrő javasolt, remélhetőleg szoftveresen is megoldják, hogy kapjunk valami hasonlót.

Ennél bonyolultabb, ha mindenféle összevissza vonalakkal futó tereket, épületeket fotózunk, ahol a torzulások miatt képtelenek lennénk egyébként is a helyes tartásra. Viszont állítólag lesz egy varázsgomb a Photos menüjében, amivel egy algoritmus kitalálja, mi a baj, és helyre is hozza azt. Itt egy nagyon szemléletes 2017-es videó, amiben a Photoshop ilyen irányú képességét mutatják be:

A fenti példában kábé az Auto gombra lehet számítani a telefonon, a többi lehetőség, beállítás továbbra is marad a profi számítógépes programok sajátja.

Viszont innentől kezdve gyakorlatilag nem tudsz olyan képet lőni, amit utólagos nyomogatással, tologatással ne lehetne Insta-kompatibilssé tenni. Ha eddig a képeid 3%-a sikerült a saját értékrended szerint jól, mostantól valószínű, hogy ez az arány 30%-ra nő majd.

Az iPhone 11-esekben egyébként megszűnik még a 3D Touch, helyette egy új taptic motort kapnak a készülékek, amit leap haptics-nak neveztek el. Az erősnyomás helyett egy picit hosszabban kell rajta tartani az ujjat a objektumon, ekkor kapcsol be a motor. Hogy miként oldották meg, hogy ez ne csapjon át a “rajta felejtettem az ujjam, most mellé nyomok, hogy mégse” dologba - ami miatt az egész 3D Touch-ot kitalálták -, egyelőre nem tudni.