Elég volt tíz percig néznem, hogyan programoz Zsolt MacBookon, máris tudtam, hogy van egy párhuzamos valósága a macOS-nek, mint ahogy az iOS-nek is. A Voice Overt (a vakok számára fejlesztett irányító és felolvasó segédprogramot) bekapcsolva az Apple gépek a dobozból kiemelve kompatibilisek a vakok számára, és olyan kifinomultan fejlesztették ki az Apple-nél a hangkimondásos segítséget és az egyéb kisegítő lehetőségeket, ami egyértelműen egy vak tesztelőkkel végzett hosszadalmas és profi munka.

Zsolt nemrég megmutatta nekem, hogy miért szereti annyira a TouchBar-os MacBook Próját.

Egyrészt imádja, a tapintását, a súlyát, az egészet. Egy ékszer - mondja. Azért, hogy a billentyűzetet védje, egy nagyon vékony szilion védőt húzott a keyboardra. Külön kiemelte, hogy milyen sok helyen olvassa a MacBook Prókkal kapcsolatos kritikákat, miközben nem szólal meg az a többség, aki szereti. Na, most megszólalt a nevükben Zsolt.

Az egyik, ami miatt imádja, az a Touch Bar.

A Touch Bar funkciója látóknak is egyértelmű: egy olyan gombsáv, ami folyton változtatja a funkciókészletét, és amit mi is testre szabhatunk. Kihelyezhetünk rá gyakran használt, máskor billentyűkombinációkkal elérhető gyorsparancsokat, amiket így elvileg gyorsabban elérünk.

Hány billentyűkombinációt ismersz? Most fogd ezt a számot, és szorozd meg vagy százzal. Ennyit ismer egy vak programozó.

Neki ugyanis sokkal-sokkal gyorsabb így irányítani, mint menüsort keresni, azon belül hierarchikusan haladni. Egyszerűen kénytelen megtanulni, évek alatt, rengeteget. Ezek között vannak egészen ujjtörők is, amikor három-négy gombot kell lenyomni egyszerre. Ha ezek kint vannak Touch Bar-on, az elég nagy megváltás.

Itt egy videó arról, hogyan használja ő a gépet:

Ugyanis a Touch Bar is tudja a Voice Overt. Vagyis ha a Voice Over aktív, akkor az ujjunk húzásakor a rendszer felolvassa az ujjunk alatt lévő gomb funkcióját Touch Bar-on. Mivel kábé tudja, hol kell keresni, Zsolt sokkal könnyebben halad az egyes appokban.

De ez nem csak, sőt, főleg nem a vak programozóknak, vagyis a geekeknek okoznak könnyebbséget. Képzeljünk el egy látássérült vagy vak átlagembert, aki nem akart soha megtanulni több száz kombinációt. Aki most vette meg az első gépét, és szeretne maximális támogatást kapni a munkájához. Hát itt van.

És mindez ősztől kiegészül az iPadre küldhető Touch Barral és az iPadre küldhető egyéb macOS kiegészítő funkciókkal, irányítással. Az a helyzet, hogy a vakok álmodni sem tudnának jobb megoldást maguknak, mint így, ez a kombó.