Most már évek óta tart a jó szokás, hogy az adott évben nem a néhány hónap múlva megjelenő iPhone-okról olvashatunk találgatásokat, hanem már a jövő éviről. Hogy miért? Mert az azévit kitárgyaltuk tavaly, és már semmi újdonságot nem tud nyújtani. Egyébként is unalmas.

Mint ahogy idén is. Az idei iPhone felhozatalban ugyanúgy három modell lesz, nagyjából változatlan méretekkel, az XS és XS Max folytatásai kapnak egyedül izgalmas fejlesztést, a háromlencsés kamerát. Az egyetlen izgalom, hogy mire használja majd az Apple a három lencsét, de mivel ez szeptemberig nem derül ki, nincs több kitárgyalnivaló rajta. Minden más nagyjából ugyanaz: a kijelzők változatlan OLED-ek az XS sorozat folytatásánál, azzal a különbséggel, hogy az Apple kinyírja várhatóan a 3D Touch-ot. Helyette lesz a hosszú nyomás.

iphone-11.jpg

Üdvözlendő, hogy a mostani kib*ott csúszós hátlap helyett egy kifejezetten tapadós üveget terveznek, ezt betudjuk bugfixnek. Persze az A13 nagyon erős lesz, megint össze lehet vetni az asztali rendszerek számítási teljesítményével, ebből pedig semmit nem érzünk majd. Ja, lesz dupla Bluetooth-eszköztámogatás, és kábé ennyi.

Viszont jövőre valami megváltozik. Ming-Chi Kuo elemző szerint a 2020-as telefonok mérete

  • 5,4 (a kisebbik XS, a mostani 5,8 col helyett)
  • 6,7 (a nagyobbik XS, a mostani 6,5 helyett) és
  • 6,1 colosak lesznek (ez lesz a mostani XR folytatása, változatlan mérettel)

Vagyis a két XS-t egyszerre növelik és csökkentik méretben, a legkisebb telefon így 0,4 collal lesz kisebb átmérőben, majdnem egy centivel lesz így kisebb a magassága. Ami nem tűnik így soknak, de azért az.

Ez azt jelenthetné, hogy az Apple meghallgatta a kisebb telefont igénylők óhaját, és gyártanak végre egy kézben használható készüléket. A rossz hír, hogy nem az iPhone XR folytatásának folytatását tervezik ilyenre, így esély sincs, hogy valami retró iPhone 5 dizájnt adjanak a cuccnak.

Azt gondolhatnánk, hogy az 5,4 colos kijelző még mindig nagyon nagy azoknak, akiknek beleférne ugyan egy kis nagyítás a 4 colhoz képest, de nem ennyi. Pedig valójában egy iPhone SE, sarkig húzott kijelzőkkel épp 5 colos készülék lenne. Vagyis az 5,4 colos 2020-as telefon pont az SE 2-re vágyók álmait célozza, csak épp nem retró dizájnnal, és nem budget árképzéssel.

iphone-se-2.jpg

Mégis: ez már valami. Jövőre, úgy tűnik, új telefonom lesz. (Addig is van nálam egy felújított SE, ha valakinek kellene használtan egy ilyen, írjon)