Ugyan tegnap bemutatták a Mac Prót, de az árára vonatkozóan csak egyetlen állítást láttunk: 5999 dollár a legolcsóbb kiszerelés, de ebben például 256 gigás SSD fért csak be, ami az iMac Pro induló 1 terás moduljához képest eléggé szégyenfolt.

 

ke_pernyo_foto_2019-06-04_7_16_56.png

ke_pernyo_foto_2019-06-04_7_17_23.png

ke_pernyo_foto_2019-06-04_7_19_20.png

Persze az ilyen gépeknél általában nem az alapmodell fogy a legjobban. Nem kell ecsetelni, miért szokás kérni két erős videókártyát - bár sokaknak eléggé fáj az nVidia opció hiánya, érthető -, vagy hogy miért pakol bele az ember egy erősebb procit. Az alapmodell 32 giga RAM-mal, nyolcmagos Xeonnal és Radeon Pro 580X-szel jön, meg persze a fent említett tárolóval. Azért a 28 magos Xeon, 1,5 terabájt RAM, 4 tera SSD, egy dupla AMD Radeon Pro Vega II, valamint az Apple saját Afterburner kártyája, amivel a rendszerchipekről vesszük le a terhelést, és három 8K ProRes RAW lejátszást tesz lehetővé egyszerre, mindenképp jobban hangzik.

Na de ha az alapmodell 5999, mennyi lehet ez?

A Verge készített egy számítást, megpróbálta megjósolni a kimaxolt Mac Pro árát. És még vissza is fogták magukat: a RAM és a videokártyák tekintetében a piaci árakat vizsgálták, ahogy az Intel Xeon W-3275M tekintetében is az Intel által megadott árcímkét használták (ami 8000 dollár magában). A 4 terás SSD-nél az iMac Pro upgrade-ének árát írták be, ez 2400 dollár. Az Afterburner upgrade árát nem tudták megbecsülni, ezt nem számolták.

Így is 43 ezer dollárra jött ki csak a kimaxolt Mac Pro, monitor nélkül. Ebben több tétel piaci áron került be, az Apple azért nem szokott ilyen gáláns lenni, így inkább valószínű, hogy egy csúcs Mac Pro az Apple saját monitorával, állvánnyal, nano bevonattal valahol 60 ezer dollár körül lesz.

Ami itthon ÁFA-val meg mindennel 22,5 millió forint körül lehet.

Ezzel nem csak minden idők legerősebb, de legdrágább Mac-ét is összehozták. Az Apple Lisa, a legdrágább alapszámítógép 9995 dollár volt (szerencsére a Macintosh 128K csak 2495 dollár volt, és jobb is). Ez mai értéken 25 ezer dollár, így ehhez képest a maxolt Mac Pro mindenképp drágább. Az alap Mac Pro persze még mindig nem rúg labdába, és nem tudom, a Lisát hová lehetett upgrade-elni, az 5 megás HDD helyett lehetett-e kérni mondjuk 10 megásat.

Ha megpróbáljuk az árakat olyan kontextusba helyezni, ami rímel a WWDC-re: az átlag programozói fizetés a 80-as évek közepén 30 ezer dollár körül volt, míg most Kaliforniában 76 ezer dollár körül. Egy Lisa tehát négyhavi kereset volt. A kimaxolt Mac Próért viszont az év nagy részét végig kell gürizni.

De utána olyan gyorsan vághatjuk a videókat, hogy csak rágondolunk, és kész.

Egyébként itt látható egy videó a WWDC-n kitett Mac Próval:

Itt az Apple bemutató kisfilmje:

A Mac Pro oldalán pedig találunk egy linket, hogy AR-rel megjelenítsük otthonunkban a vasat, életnagyságban.

ke_pernyo_foto_2019-06-04_7_20_22.png

A magyar Apple weboldalon nem elérhető információ az új Mac Próról, mgé a régit látjuk viszont. Nem tudni, hogy mikor és milyen körülmények között lesz elérhető nálunk a vas, de sejtésem szerint nagy raktárkészletek nem lesznek.