Az Apple termékek egy nagyon erős hozzáadott értéke volt a kijelző. Amikor kipróbáltam egy-egy MacBook klónt, mindig két fontos különbség volt: a touchpad és a kijelző. De ugyanez a helyzet a tabletekkel, iMac-kel és az Apple Watch-csal is. Az Apple nagyon odafigyelt, hogy a kijelzők kiemelkedőek legyenek a piaci kínálatból, ha nem is lőtték be a high-end csúcsát.

Most pedig, úgy tűnik, alaposan megdolgozzák ídén a kínálatot.

Az első és legfontosabb: a jóscsászár Kuo biztos benne, hogy 2019-ben az Apple kiad egy 31,6 colos kijelzőt, mégpedig 6K3K felbontással, még szeptember vége előtt. Elég valószínű, hogy ezzel együtt jelenik majd meg az új Mac Pro is, hiszen jelenleg a Mac mini egy, az iMac Pro és a 15 colos MacBook Pro kettő darab 5K-s monitort tud meghajtani (5120x2880, 60Hz) pluszban, a Thunderbolt 3 portokon. Egy ilyen felbontású monitor valószínűsíti egy új asztali pro konfiguráció megjelenését.

apple-6k-display.jpg

Ráadásul az Apple részben a mini-LED technológiát használná. Azért részben, mert a háttérvilágításnál a mini LED-ek mellett használnának hagyományos, nagyobbakat is, talán a gyártástechnológia kihívásai és a költségek miatt. Ez nem a microLED technológia, állítólag a cég azzal is játszadozik a laborjaiban, jelenleg a minit találja megfelelőnek az új termékekbe. Szélesebb színpalettát, nagy kontrasztot, dinamikus tartományt és lokális sötétítést ígér az új technológia. Ráadásul vékonyabb kialakítást és kisebb fogyasztást is adna a mini-LED, ami egy külső Thunderbolt kijelzőnél annyira nem szempont, de ha beválik, gyorsan elterjedhet az egész termékpalettán.

2020-ban vagy 2021-ben tervezi az Apple a mini LED immár fullos verzióját beköltöztetni az iPadbe és a MacBookba. Ez azt jelentené, hogy egy sima iPadben található LED-ek száma így 15-25-ször annyi lenne, mint a tervezett 31,6 colos kijelzőben. És most képzeljétek el, mekkora egy 31,6 colos kijelző, mondjuk egy 27-es iMachez képest is.

Más területeken is nyomul az Apple a kijelzőkkel, és ez már nem pletyka: a macOS 10.14.4-gyel például a MacBook Air-ek háttérvilágítása is megnőtt.

Így van, szoftveresen állítottak a dolgon,

azok is látják a különbséget, akik tavaly vásároltak új MacBook Airt: 300-ról 400 nitre emelte az Apple a fényerőt (lumenben ez kábé 3,4-szer többet jelent).

Újabb pletyka: Az Apple a következő nagy oprendszer-frissítésében egy olyan megoldást is tervez állítólag, amivel az iPadeket nagyon könnyen tehetjük majd egy MacBook külső kijelzőjévé. Van már most is ilyen megoldás, a legjobbnak az Astro HQ Luna Display-ének tartják, de ez a megoldás integrálva lenne. Ha a kurzort az ablakot maximális méretre kapcsoló gomb fölé húzod, állítólag megjelenik az iPadre küldő lehetőség. Ott aztán egy Pencillel aláírhatsz, ráfirkálhatsz, kijelölhetsz, színezhetsz, meg amit akarsz.

ke_pernyo_foto_2019-04-17_10_58_35.png

A WWDC-n valószínűleg megismerjük ezeket a lehetőségeket, és remélhetőleg még többet.