Épp, amikor Magyarországon is elérhető az EKG lehetőség, Németországban a Computer Bild egy hónapokig tartó független klinikai teszttel vizsgálta meg, melyik mobil EKG a legjobb és miért.

Öt készüléket vizsgáltak:

  • AliveCor Kardia Band (kiegészítő az Apple Watch korábbi 1-3 szériáihoz, amelyek még nem tartalmaztak saját EKG-mérőt)
  • AliveCor Kardia Mobile
  • Apple Watch Series 4
  • Beurer ME 90
  • a magyar fejlesztésű WIWE

A teszt során több tucat pitvarfibrillációs (PF), illetve normál szívritmusú alanyt mértek az említett eszközökkel. A kiértékelés három szempont szerint történt.

ke_pernyo_foto_2019-03-28_7_59_01.png

1. Szívritmus

A teszt szerint csak az Apple Watch 4 mutatott folyamatosan helyes értékeket. A legrosszabb a Beurer ME 90 volt. Korábban már írtunk arról, hogy az Apple az EKG leírásai alapján valószínűleg kifejezetten ennek az értékelésére utazott rá, és ebből következtet minden más eltérésre - ezt igazolja a következő pont is.

2. Ritmusfelismerés

Ez gyakorlatilag a pitvarfibrilláció-detektálást jelenti, megvizsgálták, hogy a készülék hűen mutatja-e a betegek eltéréseit. A legrosszabb esetekben a betegeknek normál színuszt mutatnak az eszközök, az egészségeseknél pedig eltérést.

Az Apple Watch 4 az “esetek jó 50%-ában” hozott jó eredményt. Az AliveCor Kardia Band csaknem 100%-os eredményt produkált. Ezt követi a WIWE, ahol Se szempontjából "jó", Sp szempontjából pedig 100%-os értékelést kaptak (Se -- hány százaléka ismerhető fel helyesen a PF eseteknek, Sp -- hány százaléka ismerhető fel helyesen a nem PF eseteknek)

3. Az EKG felvétel minősége

Itt is a Kardia Band bizonyult legjobbnak, de az Apple Watch 4-et és a WIWE-ot is jónak értékelték. A Beurer ME 90 és az AliveCor Kardia Mobile gyengének bizonyultak.

Összességében pontosság szempontjából az AliveCor Kardia Band lett a győztes, az ár-érték arányt viszont a WIWE nyerte. Tegyük hozzá, hogy az Apple Watch-nál az okosóra teljes árát vették alapul, noha az eszköz nyilván több, mint egy szívvizsgáló eszköz, így ár-érték arányt nehezen lehetne meghatározni nála (például az a magyarországi vásárló, aki már eddig is megvásárolta az órát, noha nem volt elérhető rajta az EKG, az ingyen kapta meg ezt a képességet, így a kapott EKG funkció ár-érték aránya verhetetlen).

A WIWE készítői így nyilatkoztak a tesztről:

Nagy dolog, hogy egy független tesztelés során ilyen jól szerepelt a WIWE, maga mögé utasítva például a WIWE előtt piacra kerülő AliveCor Kardia Mobile és a nemrég piacra került Apple Watch 4-et. Továbbá az az érzésünk, hogy a specificitást egy diverzebb mintán vizsgálva PF-detektálás szempontjából 1. helyet szereznénk.

A Computer Bild cikke itt, a Welt anyaga itt elérhető a tesztről.