Az okosotthon-mizériában engem kizárólag az zavart, hogy az otthonhoz, a házhoz nem valami alacsony szinten közelített, hanem eleinte nagyon is kozmetikai dolgokkal. Okosizzókkal kezdték, úgy emlékszem, később hőmérők, konnektorba dugható mozgásérzékelők, elosztók. Csupa hasznos dolog, de a jéghegy csúcsai. Ezeknek az eszközöknek kellett volna megjelenniük utoljára, nem elsőként.

Alacsony szinten kellene, kellett volna eleve hozzányúlni a lakáshoz ahhoz, hogy valami forradalmat csináljunk. Mire gondolok? Az eleve a lakás elkészültekor vagy felújításakor beépített dolgokra: a kismegszakítókra, az elosztószekrényre, életvédelmi relére, a vízelzáróra, a gázfőcsapra, a termosztátokra.

Oké, termosztátok vannak, de ha nem eleve ezekkel tervezünk, sokszor a gyártó ránk sózza az okosnak tűnő, valójában kőbuta rendszert. Egy igazán jó okos termosztát eleve nem csak a maga körül lévő hőmérsékletet vizsgálja, hanem mondjuk a házon kívülit is, erre pedig az építéskor már érdemes gondolni. Víz- és gázelzáró megoldásra nem láttam még példát, pedig nagyon fontos lenne: alapnak kellene lenni, hogy esetleg kapjak egy figyelmeztetést, ha kifolyattam tíz köbmétert egyszerre, vagy folyamatosan van vízelvétel a lakásban, mert ezek csőtörésre utalnak, amiket jobb megtudni előbb, mint utóbb. Csőtörésnél pedig isteni lenne, ha nem kellene kiszedni a csap alatti szekrényből a takarítószereket, hogy az alig elzárható kart elforgassuk valahogy, hanem mondjuk nyomnánk egy gombot, és slussz. Gáz ugyanígy. (Lehet fizikai elzáró is, az okos mellett, ha kőbiztos megoldást is szeretnénk.)

Na de! Megszakítóban, elosztószekrényben van már okos megoldás, most az amerikai Leviton dob piacra egy ilyet, és úgy tudom, korábban is próbálkoztam már hasonlóval mások. A megszakítók mérik a rajtuk átfolyó áram mennyiségét (nem a konnektor!), megjósolják a havi számla összegét, trendeket figyelnek, értesítést és okot kapunk, ha lecsap a bizti, és persze mi is le- vagy felkapcsolhatjuk azokat távolról. Valamilyen szinten a HomeKit-et is támogatja.

leviton-ios-smart-load-center.jpeg

Igen, nem kell elemlápával az elektromos szekrényt keresni, ha kimennek a fények este a nappaliban, azonnal láthatjuk a telefonunkon, hogy a Fi relé vágott-e le, vagy a kismegszakító, és akár azt is, hogy mi van még arra a körre kötve. Ha túl sok fogyasztó, akkor eleve kaptunk már erről értesítést korábban, így nem meglepetés a dolog. Vagy a sötétben a HomePodnak is kiálthatunk, hogy mi történt, és kérhetjük, hogy próbálja visszakapcsolni a megszakítót vagy a Fi relét, így végképp nem meg sem mozdulni a visszaállításhoz. Nem ez lenne egy alapvető igény okosotthon fronton? Az, hogy igény esetén veszünk egy okoskonnektort is, mert épp ott szeretnénk külön mérni egyetlen fogyasztót: ám legyen. De ez nem hasonlítható össze az okos elosztószekrénnyel, mert sem teljes havi fogyasztást, sem rendszerszintű beavatkozást nem engedélyez.

Ezzel a mostani megoldással láthatjuk és menedzselhetjük távolról is az áramfelvételt, láthatjuk az indokolatlan fogyasztásokat messziről, kapcsolgathatjuk a lámpákat is (amennyiben azokat egy körre kötjük), ezt már az elosztószekrény kiosztásának tervezésénél kell kitalálni (azért egy modern otthonban érdemes 20-30 kört betenni, és akkor jól be tudjuk határolni, mi kapcsol le, min milyen gép van).

Magyarországon továbbra sem téma ez, én legalábbis magyarul nem sok okos megszakító, okos elosztó találatokra bukkanok, az ilyen megoldásokat inkább céges központokba ajánlják, hétköznapi otthonokba nem. Pedig a fentiek, és a lakásunk biztonságának ilyen módon való felügyelete alapigény lenne.

Az okosotthon-láz, vagy inkább lázítás első 5-6 éve alatt rengeteg új lakás épült, és még többet újítottak fel. 2018-ban országosan 17.600 új lakást építettek, és ki tudja hányat vertek szét az alapokig. Ez mind elszalasztott lehetőség arra, hogy valódi okosotthon legyen mára már több mint százezer helyen. És nem úgy, hogy falra utólag felfúrható dolgokat veszünk, mert persze azok is jók, ha az alapok megvannak. De azok fölé kell egy integrált, jól átgondolt rendszer, amiknek eleve beépítjük a helyét a falba, és nem a primitív megoldások UTÁN, hanem HELYETT telepítjük.

Ha érdekelnek az okosotthon-megoldások, az Aqua Webshop kínálatában széles palettából választhatsz. Igaz, okos elosztószekrény még itt sincs, de jó cuccokat lehet venni a hierarchiában lejjebb elhelyekedő feladatokra, megfigyelésre, vezérlésekre. Az Aqua Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.