Megír a fejlesztő egy iPad appot, ami ezzel egyidőben a Mac App Store-ban is megjelenik, amit letölt a felhasználó az ARM alapú laptopjára. Ez a mondat egyre kevésbé tűnik távoli jövőnek.

Azt, hogy a macOS és az iOS közeledik egymáshoz, senki sem vitatja. Még az Apple sem. Hogy hol áll ez a közeledés, azzal kapcsolatban itt írtam egy hosszabbat, amiben az iPad és az iOS viszonyát fejtegettem. A lényeg, hogy a két rendszerbe egyre többször csempésznek át funkciókat és UI elemeket a másikból.

ke_pernyo_foto_2018-11-28_23_09_37.png

A macOS és az iOS nem fog egyesülni - állítja az Apple, és ezt készséggel el is hisszük nekik. Sőt, ma már az iPad is kiált a saját operációs rendszerért, így nem kevesebb, de több változatra lenne szükség. És noha az Apple azt állítja, hogy a két rendszer sosem lesz egy, ez az állítás a mostani rendszerekre vonatkozik. Ha a közeledés még tart néhány évig, akkor egyesülés nélkül is annyi hasonlóság lesz egy tablet és egy MacBook kijelzője között, hogy felesleges is lesz fúzióról képzelődni.

És akkor itt van a Marzipan. A tavalyi WWDC-n bemutatott cross-platform app projekt arra jó, hogy a fejlesztők könnyebben adják ki iOS-re megírt programjukat macOS-re is, legyen egy olyan segítségük, amivel a kódot csak egyszer írják meg, ebből végül két különböző, két platformra beadható alkalmazásuk lesz.

Most a Bloomberg szerzett meg információkat az Apple terveiről a Marzipannal kapcsolatban. Ezek alapján, míg tavaly a saját alkalmazásaikat portolták Macre, idén át akarják adni a fejlesztőknek szánt SDK-t, amivel az iPad-alkalmazásokat tehetik át ők is az asztali gépekre. Természetesen a WWDC-n mutatják majd be ezt a megoldást, idén júniusban.

2020-ra tervezik kiadni ugyanennek a szoftvernek az iPhone-Mac fordító megoldását, állítólag ettől eléggé félnek, mert az iPhone kijelzőjének mérete drasztikusan különbözik mondjuk egy iMacétől, így egy egykattintásos megoldás eléggé lehetetlen vállalkozásnak tűnik.

2021 pedig a singe binary éve lehet: két év múlva már nem is lesz fordítás. Már nem kell a fejlesztőnek három külön verzióját beadni az alkalmazásának, hanem megírja egyszerre a kódot, amit ha benyújt, minden platformon megjelenik az üzletben.

A Marzipan elsődleges feladata, hogy segítse, könnyítse a fejlesztők munkáját. A másodlagos célja pedig természetesen a “szolgáltatások” üzletág további boostolása, a macOS alkalmazásainak felturbózása, a költések felpörgetése.

Ezzel párhuzamos hír, hogy az Axios úgy tudja, az Intel 2020-ra várja az első ARM alapú Macek érkezését. A két pletykacsomag együtt eléggé izgalmas jövőt vetít elénk, hiszen a fent említett 2021-es terv az egyesített bináris kódról, és az ARM Macek térhódítása ugyanarra az évre várható.

macbook-12-inch-new-colors.jpg

És persze még bármi lehet, talán az ARM Macek nem lesznek elég jók, talán a Marzipant nem képesek kialakítani megfelelőre, de a lényeg, hogy ezek azért izgalmas idők. Amennyiben 2020-ra tényleg ARM-ra váltást terveznek, az azt jelenti, hogy nagyjából két-három éve kísérleteznek ezzel a dologgal, mint ahogy annak idején az Intel architektúrára költözést is öt éves titkos projekt előzte meg.