A héten több biztonsággal kapcsolatos hírrel is találkoztunk, egyrészt a Google egyik legjobb biztonsági szakértője szerint a héten kiadott iOS 12.1.4 két zero-day bizonsági rést is befoltozott, a szakértő szerint már az exploit is megvolt rájuk. Úgyhogy sürgősen töltsétek a frissítést.

A másik hasonló eset a macOS-t érinti. Egy biztonsági szakértő azonban itt még azelőtt mutatott be egy zero-day exploitot, tehát egy Apple számára ismeretlen hiba kiaknázását, hogy a cupertinóiak egyáltalán tudták volna, mivel állnak szemben. Linuz Henze egy videóban mutatta be, hogyan tudja kinyerni a Keychain jelszavait egy gépről, egy lokális userként, a master jelszó ismerete nélkül. A szakértő nem hajlandó átadni az Apple-nek az ismertetett probléma részleteit addig, amíg a cég nem ír ki egy bug bounty programot macOS-re is, ahogy iOS-re tette. Hogy legyen értelme ilyeneket kutatni, és ne a vadonba szökött exloitokból szerezzen tudomást az Apple a már feltört gépeink adatainak ellopásáról.

Ja, hasznos lenne.

Az iOS 12.1.4 egyébként helyreállította a csoportos FaceTime-ot is, miután a múlt héten felfedezett biztonsági hiba, a hívásfogadás előtti lehallgatás problémája napvilágra került.

Szuper hír, bár nem teljesen Apple, hogy a Facebook Messengerben mostantól a küldést követő 10 percben törölheted az elküldött üzeneteidet. Nyomj hosszan a törölni kívánt üzeneten, majd válaszd az Eltávolítás lehetőséget. A másik fél értesítést kap arról, hogy eltávolítottál egy üzenetet.

uze.jpg

A HomePodról kiderült, hogy az USA-ban az okoshangszórók piacának mindössze 6 százalékát viszi. Sokan az olcsóbb verziójáért kiáltanak, ami teljesen érthetetlen: jelenleg az Apple-nek nincs még egy olyan terméke, amit ilyen kis árréssel - John Gruber becslése szerint egyenesen veszteséggel - árulna, vagyis ilyen nagy értéket adna az áráért. Akinek bármilyen Apple-terméke, de különösen iPhone-ja van, sokkal nagyobb arányban fizetett be a cég készpénzkalapjába, mint ezzel. Nem kell olcsóbb HomePod, mert az hangminőségben közel sem tudja hozni ezt a szintet.

screenshot-2019-02-05-at-12_50_03.png

Hogy mi volt ez a poszt? Próba jelleggel heti egyszer, hétvégén összeszedem azokat az Apple-híreket, amiket a héten semmilyen módon nem dolgoztam fel.  Ezekkel ellensúlyoznám az Appleblog tavaly bevezetett új tartalomszerkesztési elveit, aminek következtében több az elemzős, sokforrásos nagyposzt, kevesebb a pletykacunami, és aki csak minket követ, esetleg lemarad a szerinte fontos hírmorzsákról. Rajtam ne múljon: ha valaki csak egy Apple-oldalt olvas, az legyen az Appleblog feat. Almalé és Kungfu.