Ismét kezdjük a hét kimaradt hírit egy kiadós pletyka-esővel. Elsőként az idén megjelenő iOS 13-ról érdemes megemlékezni, a Bloomberg szállított nekünk infókat.

A legfontosabb, hogy az új operációs rendszer állítólag külön home screent mutat be az iPadhez, ami tökéletesen rímel arra, amit korábban írtam az iPad-es iOS-ről. Na jó, nem tökéletesen, de első lépésnek jó lesz ez is.

Fejlesztik a CarPlayt. Plusz: egy-egy iOS-alkalmazás különféle verziói között úgy válogathatunk majd, mint egy böngészően a weboldalak között. Valami azt súgja, hogy sok memóriával szerelik fel nemsokára az iPad Prókat.

Jön a Dark Mode is iOS-re, az éjszakai böngészgetés megkönnyítéséhez. És persze megint ez lett a sztár hír, amit agyoncsámcsog mindenki, valószínűleg azért, mert ilyen szép dolgokat tudnak készíteni a grafikusok az ötletből:

image_4.png

ivborw0kggoaaaansuheugaaczqaaawkcayaaacpb6vlaaaaaxnsr0iars4c6qaaaalwsflzaaal-2-2.png

Akiket bővebben érdekel, itt olvashatnak róla. A Becoming Michelle Obama viszont rövid könyv lehet. I met my husband. The End.

Jó hír, hogy az idei szolgáltatás-boost, amit Tim Cook ígért korábban, már áprilisban indulhat: állítólag az Apple akkor indítja el a video streaming szolgáltatását, ami nagyon más lesz, mint amire sokan számítanak. Ahelyett, hogy a Netflixhez hasonló új szereplőként lépnének a piacra, állítólag frissítik az Apple TV-t, és egyetlen appon belül lehet majd előfizetni a különböző szolgáltatókra, és ezen az appon keresztül lehet streamelni is. Lesz persze egyedi tartalom, az Apple által már egy év alatt berendelt sok-sok film és sorozat is elindul ekkor. Hogy ez ingyen lesz, vagy külön fizetősben, egyelőre nem tudni, nem is igazán látni még a koncepciót.

Lesz viszont állítólag a cégnek egy Netflixhez hasonlító szolgáltatása, csak ott nem filmeket, hanem játékokat tesznek majd ki a kirakatba. Az App Store-ban felhalmozott jobb játékokat állítólag a cég bevonná egy előfizetéses rendszerbe, ahol havi fix összegért annyit játszanál, amennyi beléd fér. Erre jól rímel egyébként az állítólag fejlesztés alatt lévő iPod touch-ok (256 giga háttértárral?), de talán az Apple TV-s játékvilágnak is jót tenne egy ilyen lépés.

Két részlege is gyengélkedik viszont a cégnek. Az egyik a Project Titan, vagyis az Apple autós terveit dédelgető üzem. Ez már az indulásakor is haldoklott állítólag, de nemrég elküldtek 200 embert a teamből, most meg a második embert vádolták meg azzal, hogy ellopott kényes adatokat a kínaiaknak odabentről. Mondjuk kínai állampolgárról van szó. 10 évig terjedő börtön várhat rá.

A másik gyengusz részleg a Sirié: a csapatot elhagyja a vezető, Bill Stasior, aki hét évig irányította a részleget. Tekintve, hogy a digitális asszisztens meddig jutott hét év alatt, azt kell mondanom, hogy annyira nem baj.

Hogy mi volt ez a poszt? Próba jelleggel heti egyszer, hétvégén összeszedem azokat az Apple-híreket, amiket a héten semmilyen módon nem dolgoztam fel.  Ezekkel ellensúlyoznám az Appleblog tavaly bevezetett új tartalomszerkesztési elveit, aminek következtében több az elemzős, sokforrásos nagyposzt, kevesebb a pletykacunami, és aki csak minket követ, esetleg lemarad a szerinte fontos hírmorzsákról. Rajtam ne múljon: ha valaki csak egy Apple-oldalt olvas, az legyen az Appleblog feat. Almalé és Kungfu.