Kijött az Apple karácsonyi negyedéves jelentése. A bevételek nem okoztak meglepetést: az Apple januárban már módosította a korábbi 89-93 milliárdos előrejelzést 84 milliárdra, ehhez képest - természetesen pontosan - 84,3 milliárd dollárt gyűjtött be a cég. Ami mondható nagy visszaesésnek, főleg hogy egy évvel korábban 88,8 milliárd dollár volt a bevétel, de két évvel korábban, 2017-ben csak 78,4 milliárd. Szóval annyira azért nem vészes.

A visszaesés oka szinte kizárólag a kínai eladásokban kereshető. Az USA-ban nőttek az eladási mutatók, Kínában drasztikusan csökkentek, mindenhol máshol kisebb mértékben estek csak vissza vagy stagnáltak.

Ennek ellenére a profit ugyanakkora lett, mint egy éve: 20 milliárd dollár körüli nyereséget realizált az Apple. Ez majdnem olyan, mint a csodálatos kenyérszaporítás.

De melyik termékkategória tehet a 4 milliárdos bevételesésről? Természetesen: az iPhone-eladások 9 milliárd dollárral estek vissza az egy évvel korábbiakhoz képest, ezt kompenzálta a többi szegmens, legtöbbet a Wearables, Home and Accessories és a Services hozta a konyhára.

ke_pernyo_foto_2019-01-30_9_30_01.png

Tim Cook az újságírókkal folytatott telefonhívás során megkapta a kérdést: nem érzi-e, hogy túltolták ezt az iPhone-árazást? Erre Tim elmagyarázta, hogy az árazás logikus volt, hisz az XS ugyanazt az árat kapta, mint az X, e fölé került az XS Max, az XR pedig a 8 és 8 Plus közé került. Azt a tényt elfelejti Cook, hogy micsoda változás volt a termékpalettában két év alatt. Hogy az X kifejezetten a high-end kategória volt eleinte, és a termékvonal kis szeletét jelentette csupán, mellette olyan telefonokkal, mint a 7, a 8 vagy az SE. Tavaly viszont Cook mást sem csinált, mint ehhez az X-hez igazodott.

Az árstratégia felzárkózás alapú volt mindig is az Apple-nél: az első évben megjelenik egy magasra pozicionált termék, a következőben a többi termék felzárkózik ehhez. Egyik évben sem lehet betámadni a céget a tettéért, hiszen az előző évhez képest mindig logikus a lépésük.

Mindenesetre elismerte, hogy az eladási eredményekért felelőssé tehető az ár is, korábban ezt nem említette az iPhone-eladások csökkenési okai között. Megoldásként fellebbentette a jövőt is.

iPhone SE 2???????

Nem. Cook szerint a megoldás a régi termékek beszámítása, valamint a részletfizetés lesz.