Próba jelleggel heti egyszer, hétvégén összeszedem azokat az Apple-híreket, amiket a héten semmilyen módon nem dolgoztam fel. Vagy azért, mert nem tartottam fontosnak, nem tartottam valószínűnek, vagy csak nem volt rá idő.

Ezekkel a posztokkal ellensúlyoznám az Appleblog tavaly bevezetett új tartalomszerkesztési elveit, aminek következtében több az elemzős, sokforrásos nagyposzt, kevesebb a pletykacunami, és aki csak minket követ, esetleg lemarad a szerinte fontos hírmorzsákról. Rajtam ne múljon: ha valaki csak egy Apple-oldalt olvas, az legyen az Appleblog feat. Almalé és Kungfu.

A héten elindult az iPhone 11 pletykacunami, ami innentől szeptemberig elkísér minket. A bullshit-detektorunk legyen bekapcsolva, ilyenkor még nagyjából senki nem tud semmit, csak a kattintásszámukat próbálják felpörgetni nyilvánvaló dolgokat megszellőztetve, vagy hülyeséget bizonygatva. Ilyeneket hallottunk iPhone fronton:

  • 10 megapixeles előlapi kamera (forrás: CompareRaja)
  • A hátsó szenzorok közül egy 14, egy pedig 10 megapixeles
  • Állítólag maradnak az idei iPhone-ok a Lightning portnál, mások arról beszélnek, hogy igenis USB-C jöhet
  • Az idei iPhone XR-ok már megkapnák az XS-ekben található LTE 4×4 MIMO antennát, amivel a 4G teljesítmény javulna

Kiderült, hogy az iPhone XS-ekre megjelent Smart Battery Case-ek passzolnak az iPhone X-ekre is, és noha az Apple egyáltalán nem ajánlja a párosítást, inkonzisztensen, de azért működik az X-felhasználók egy részénél a Qi töltés, tokról. Azért erre ne alapozzunk.

A Digitimes szerint is érkeznek új iPadek az év első felében, most úgy tudjuk, egy alacsonyabb árú iPad mini és egy magasabb árú, nagyobb tudású iPad egyenesítené ki a palettát.

Érkezett egy erőtlen állítás arról is, hogy a cég új iPod touch-ot fejleszt, ezt így őszintén nem érezzük kellően erős iránynak. Esetleg ha kisegítő céllal teszik ezt, mondjuk egy elérhető árú iOS készüléket adnának ki a vakok számára, akkor lenne benne ráció. Bár 4G nélkül úgy sem annyira. Esetleg raknak bele 4G-t meg eSIM-et, de telefonálni csak egy új AirPod megvásárlásával lehetne - így arcvesztés nélkül adhanának ki újra elérhető árú iPhone-okat. Merthogy nem iPhone-ok.

ke_pernyo_foto_2019-01-19_18_52_41.png

Ja, és a Macek: az idei CPU kínálattal az Intel egyúttal támogatni szeretné a Wi-Fi 6-ot, vagyis a 802.11ax szabványt. Ha ez megtörténik, érdemes lesz otthon menősíteni a routert is, hogy gyorsabban, messzebbre, biztonságosabban netezhessünk az otthoni hálózaton.

A cég problémái közül kiemelkedik az iPhone-eladások mérséklődése, ami ezen a héten is szolgáltatott okot pletykákra. Például azt beszélik, hogy a cég visszafogja az új emberek felvételét a vállalathoz, a Bloomberg szerint. Ezzel párhuzamosan a Foxconn is megszüntetett 50 ezer munkahelyet az iPhone-üzemben, hónapokkal a szokásos előtt. Nem kell annyit gyártani, mint eddig.

Az Apple azért nagyon is vesz fel embereket, például az egészségügyi részlegükre egyre nagyobb számban várnak jelentkezőket. Jelenleg 75 nyitott pozíció van ezen a területen, ami azt mutatja, hogy az Apple tényleg egyre inkább szolgáltató céggé válik, ahogy írtam is erről nemrég.