Azt már lehetett sejteni, hogy az Apple elszámította magát az új iPhone-ok eladási becslésével, aminek azért örültünk, mert így talán a cég újragondolja a gumicukor-nyújtásra hasonlító árpolitikáját. A helyzet az, hogy átgondolták a dolgot, de egész más konklúziót vontak le.

Tim Cook kiküldött egy levelet a részvényesek számára. Ebben módosítja a korábban kiadott előrejelzést, a karácsonyi negyedéves bevételeket 89-93 milliárd dollárról 84 milliárd dollárra csökkentve. mint írta, kevesebb iPhone-frissítést követtek el a vásárlók, mint előre gondolták.

foundation-1024x776.jpg

A csökkenés okaként több dolgot is megnevezett.

Először is az iPhone-ok megjelenésének eltolódását okolta. Tudták, hogy ebből gond lesz, és a gond pont akkora lett, mint amekkorára számítottak.

Másrészt a dollár árfolyama sem segítette őket az eladásban, a konverzió csökkentette az eladásokat, de ez is olyan mértékben történt, ahogyan gondolták.

Harmadrészt túl sok új terméket kellett gyártaniuk a negyedévben, ezek gyártása pedig nem tudta kielégíteni az igényeket. Ezért is csökkent a bevétel.

Negyedrészt gazdasági gyengeséget mutatott több fejlődő piac. Ezzel viszont ilyen mértékben nem számoltak. Konkrétan is megnevezte, hogy a Kína-USA vámháború sokat rontott az eladásokon, így míg az olyan országokban eladási rekordokat állítottak be, mint USA, , Kanada, Németország, Olaszország, addig Kína nagyon lehúzta az egyenleget.

Ennyi a magyarázat. Ma Tim Cook rendkívüli értekezletet tarta, ahol az alkalmazottak lehetőséget kapnak, hogy kérdezzenek a fentiekkel kapcsolatban. "Én azt szeretném kérdezni, hogy látva a nagyfokú bizonytalanságot a piacokon és a beszállítói láncunkban, mégis hogyan tudtad, kedves Tim, 75 %-ban előre látni, és pontosan megjósolni a csökkenő trendeket? Ez fantasztikus, Tim!" "Köszönöm. Nos, ez a csapat érdeme, nehéz év van mögöttünk, de a jövőnk fényesebb, mint valaha."