almalé és kungfu Rólunk

Ingyen javít az Apple: iPhone X és MacBook Pro

Két ingyenes javítási programot is hirdetett az Apple, ezekre általában akkor kerül sor, ha bebizonyosodik: tényleg elcsesztek valamit a gyártásnál egy megadott időszakban, és ezeket a készülékeket tömegesen hozzák helyre az Apple szervizekben.

repair-raza_2x.jpg

A laptopok közül azok a Touch Bar nélküli MacBook Prók érintettek, amiket 2017 júniusa és 2018 júniusa között adtak el.

A 128 GB-os és 256 GB-os SSD-meghajtók egy kis hányadában olyan probléma áll fenn, amely adatvesztést és a meghajtó meghibásodását okozhatja

- írják. Itt tudod leellenőrizni, a géped beleesik-e a hibás szériába.

Az iPhone X esetében azt a jelenséget ismerték el hibának, hogy a kijelző nem válaszol, vagy reagál érintésre, miközben hozzá sem ért senki. Itt nincs megadva alvázszám-ellenőrzés, ha ez a gondod, vidd be egy hivatalos Apple szervizbe, megjavítják ingyen.



Az ilyen monitorok miatt érdemes Mac minit vásárolni

Az iMac 5K-s kijelzője gyönyörű. A Mac mini viszont azoknak van, akik másként képzelik el a saját gépüket.

  • Nagyobb méretű monitort akarnak.
  • Nem fontos nekik az 5K annyira, hogy egy 27 colos kivitelnél 679.990 forintos indulóárat elfogadjanak.
  • Nem fontos nekik a dedikált kártya, viszont a processzor igen.
  • satöbbi

Az iMac, akármennyire is konfigurálható, mégiscsak megköti a kezünket több ponton. A Mac mini nem fizettet ki velünk egy dedikált kártyát, kiválaszthatjuk mi, melyik eGPU menjen vele, ha kell. Nem fizettet ki velünk egy monitort, kiválaszthatjuk ezt is magunknak.

Meggnéztem az Aqua Webshop kínálatából egy Samsung monitort, ami ideális lehet a kis kütyünek. És kellő alternatívát kínál.

  • Például nagyobb, sokkal. 34 colos, szemben az iMac max. 27 colos méretével.
  • A 16:9 helyett 21:9-es képarányú.
  • Nem 4K-s monitor tehát, de elég nagy a felontása: 3440 x 1440 pixel.
  • És persze Thunderbolt 3-as.

dsc03780.JPG

A Samsung 34 colos szörnye, a dallamos nevű C34F791WQU nem egy gagyi cucc. Valahol ott állt meg, ahol a csúcstechnológia kezdene baromi drága lenni, de a nagy áremelésért cserébe nem képes annyival többet nyújtani. A felbontást már említettem, a képfrissítés 100 Hz, 4 ms-os válaszidő, a monitor VA panelt kapott, egész jó betekintési szög, szebb színek, nagy kontraszt (a különféle panelek közötti különbségről itt találtok egy jó leírást).

Ahogy leültünk a monitor elé, amire rápattintottuk a MacBook Prót, Tamással, a tesztelőtársammal együtt mindketten ugyanazt a szót mondtuk. ”Mozi”.

dsc03804.JPG

Egyrészt azért mondtuk, mert a gyakori 21:9-es filmeknél semmiféle fekete sáv nem jelent meg alul-felül, ahogy megszoktuk a 16:9-nél. A film kitöltötte a képernyőt, és ez olyan megelégedéssel töltött el minket, amire a fenti szóval reagáltunk. Persze segítségünkre volt a hatalmas kijelző, ami a hajlított kivitel miatt körbeölelt minket, élénk, gyönyörű színekkel (21:9-es képarányú videót viszont alig találunk online megosztókon).

A széles és hajlított kivitel a mozik mellett jól jön még a játékoknál is, főleg erre a területre erősített rá a Samsung ezzel a modellel. Persze azt mondhatnánk, hogy a Mac mini nem egy játékosbarát hardver (meg aki játszani akar, ne vegyen Macet), de az eGPU-k korában lehetséges, hogy épp a hardcore-abb játékosok választanák ezt iMac helyett. Na jó, nem: ha hardcore gamer vagy, tényleg vegyél inkább PC-t vagy még inkább egy konzolt.

Viszont a széles kivitel a munkafelületnek is jót tesz. Például elfér egymás mellett két kellően széles böngészőablak ÉS még marad egy értelmezhető hely még egy vékony területen elrögöcő appnak. Ez egymagában két plusz monitort jelent, és úgy is viselkedünk vele: a kijelző egyik és másik vége között rendesen mozgatni kell a fejet.

dsc03803.JPG

Könyvelők álma, hogy Excelből például 52 oszlopot és 74 sort tud megjeleníteni egyszerre full screenben.

dsc03799.JPG

Láthatjuk, hogy a hajlítás jelentős, nem csak tessék-lássék módjára álltak hozzá. Ennek eredménye, hogy a monitorral szemben ülve nagyon nagy az élmény, tényleg körbevesz a kép, oldalról nézve viszont zavaró rud lenni a perspektivikus torzulás, és persze a színek sem úgy jelennek meg, mint szemből.

Hátul kapott két hagyományos USB-A portot, egy HDMI és DP IN csatlakozót, Thunderbolt 3-ból pedig egy 15 és egy 85 Wattosat. Utóbbi tölteni is képes a laptopot, miközben kommunikálnak, a másikba meg mehet egy külső SSD mondjuk (ha a Samsung legutóbb tesztelt megoldását választjuk, akkor esetenként gyorsabb tárhelyet kapunk, mint a beépített SSD egy MacBook Próban).

A monitornak beépített hangszórója is van, nem száll le a hajunk, a mélyeket egyáltalán nem hallani, de azért hangerőben jobb, mint egy laptop beépített hangszórói. Ami zavart, hogy Thunderbolt 3-as kapcsolaton keresztül a MacBook Pro nem tudta vezérelni a hangerőt, csak az adott lejátszó szoftver vagy weboldal csúszkájával volt hatalmunk e felett. Ami azért is fura, mert ugyanerre a monitorra DisplayPort - HDMI-vel cuppanva, a régi MacBook Air-emmel, régi technológiával működött a mutatvány.

dsc03775.JPG

A monitor ára 239.990 forint, ami nem kevés, de a színek, a kialakítás, ezáltal a wow faktor nálam indokolta. Ha körbenézünk, egy ugyanekkora, ívelt LG csak 147.900 forint, sokkal kisebb felbontással, IPS technológiával, kisebb fényerővel, ésatöbbi. Vagy ugyanebben az árban láttam Philipset, ami már a Samsungéval megegyező panelt használt, de emellett 43 colos kivitellel sokkol, majdnem 4K-ban. Persze ezek csak DisplayPort-ot tartalmaznak, az igazi jóság, a Thunderbolt 3 ezeknél egyáltalán nem elérhető.

A monitor nem való mindenkinek, sokan nem szeretik a hajlítást és a 21:9-es arányt, nekik egy hagyományosabb kivitelű versenyzőt érdemes nézniük. Nekem viszont tetszett ez a cucc. (Természetesen a Thunderbolt 3 miatt a kijelző a legtöbb Mac-kel már működik, a Mac minit csak azért emeltem ki ennyire, mert ezzel a gondolattal játszottam el)

A Samsung C34F791WQU megvásárolható itt.

Az Aqua Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.



Mit lehet rákötni az új iPad Prókra és hogyan?

Az új iPad Prók USB-C csatlakozót kaptak, ami elvileg egy rakás új felhasználási módot tesz lehetővé. A keynote-on monitor és fényképezőgép rákötését mutatták be, külső adattároló támogatását továbbra sem hangoztatták. Mégis látjuk, hogy sokan pendrive-val használják az iPadjüket. Szóval a helyzet pöttyet konfúz.

Annyi a felhasználási lehetőség, hogy az új iPad Prókhoz máris kiadtak egy-két hub-ot, amik láttán kicsit sem asszociálunk már iPadre. Inkább egy lecsatolható monitornak tűnik a tablet:

hyper-ipad-pro-usb-c-hub.jpg

Lássuk, mire van valójában lehetőségünk, és mik a korlátozások.

Külső kijelzőkhöz csatlakozás

Alapból az új iPad Prók USB-C kijelzőkhöz képesek csatlakozni, és képesek akár 5K-s monitorokat is meghajtani. Ez azt jelenti, hogy a mára már szélesebb kínálattal is rendelkező Thunderbolt 3 kijelzők, hiába van egyébként USB-C csatlakozójuk egyéb perifériák miatt, nem alkalmasak az iPad Próhoz. Noha a Thunderbolt 3 és az USB-C csatlakozó fizikailag ugyanúgy néz ki, a szabvány más, és nem fognak tudni kommunikálni ebben az irányban. Az USB-C kijelzők piaca pedig eléggé szegényes, és valószínűleg az is marad.

A natívan támogatott kijelzők tehát kilőve.

További érdekesség, hogy az iPad Pro dobozában található USB-C kábel nem alkalmas monitorral való összekötésre. Ehhez egy high-bandwidth USB kábel kell, ami vagy jön a monitoral, vagy mi veszünk egy Thunderbolt 3 kábelt. Igen, itt viszont érvényes a visszafelé kompatibilitás, és nagy adatátviteli USB kábel helyett tudjuk használni ezt is.

Valószínű, hogy a legtöbben nem vesznek egy USB-C monitort csak az iPad miatt. Az iOS kevés előnyt tud kicsikarni ebből a lehetőségből, az iPad pedig tipikusan nem asztalnál, monitor alatt használandó terméknek készült, néhány spéci feladatnál jöhet ez jól. Általában átalakítóval fogják használni az emberek, például a fenti képen láthatóval, ami 4K-s HDMI csatlakozást tesz lehetővé, 60 Hz-en.

Más eszközök töltése

Az iPad, és a vele érkező USB-C kábel alkalmas arra, hogy az iPadről 7.5 W-on töltsük az iPhone-unkat vagy Apple Watch-unkat. Előbbit egy megvásárolható USB-C — Lightning kábellel (vagy átalakítóval), utóbbit szintén kapható Magnetic Charger — USB-C kábellel vagy USB-C — USB adapterrel és a gyári szettel tudjuk tölteni.

Két új iPadet is lehet egymásról tölteni. Itt azt nehéz eldönteni, melyik eszköz töltse a másikat, erre az Apple azt találta ki, hogy ha USB-C — USB-C kábellel összekötöd őket, az egyik elkezdi tölteni, a másik töltődik. Ha a másik irányt szeretnéd, egyszerűen kihúzod a kábelt, és újra bedugod. A másik iPad lesz ilyenkor a töltő oldal.

Külső adattároló rákötése

Az Apple továbbra sem támogatja, hogy az USB-C-re rákötött külső adattároló teljes tartalma megjelenjen mondjuk a Fájlok appban. Pedig van hozzá már minden: népszerű csatlakozó, saját fájlmenedzser, nagy adatátviteli sebesség.

Az USB-C porton keresztüli fájlátvitel továbbra is arra korlátozódik, hogy egy USB-C-re kötött merevlemezről, SSD-ről, külső SD-kártya olvasóba (Apple-nek is van saját) dugott SD-kártyáról beolvassa a fotókat és videókat Fotók alkalmazásba. Illetve megoldható, hogy máshová is beolvassuk, hiszen ott a Parancsok (Shortcuts), ahol azt teszünk a bemenetre érkező képekkel, amit akarunk (vagyis amire lehetőséget ad a Parancsok).

img_dfdb2545ff96-1.jpeg

Kamerát direktben is ráköthetünk az iPad Próra, sok gépnek vagy USB-C, vagy legalább mini USB csatlakozója, utóbbinál megint egy külön kábel vagy átalakító kell. De ha ez megvan, a képek, amiket készítesz, automatikusan élvezhetően nagy kijelzőn is.

Ezek az Apple által támogatott megoldások, természetesen továbbra is fennáll majd a lehetősége, hogy saját pendrive-okat kiadjanak gyártók a készülékhez, amikhez fájlmenedzser appokat is adnak. Onnantól ugyan körülményesebb a dolog, és nem valósul meg sem az univerzális kapcsolódás random helyekhez, sem az integráció, de egyfajta problémára ez is lehet gyógyír.

Billentyűzetek

A saját Smart Keyboard mellett az iPad Pro egy rakás külső gyártó Bluetooth-billentyűzetét támogatja. Sőt, ha van egy “buta”, sima USB-s billentyűzeted, egy USB-C — USB átalakítóval rákötöd az iPad Próra, és működni fog.

A Brydge például meg most egy ilyen fotóval csorgatja a nyálunkat, a jövőre megjelenő kiegészítővel tiszta MacBook lesz a kicsike:

drcr91ivaaaywft_jpg-large-2.jpeg
Ethernet

Rákötheted az iPad Prót a netre kábellel is. Ha van egy Ethernet — USB-C átalakítód, rádugva a beállítások között megjelenik egy Ethernet szekció, ahol beállíthatod, amit szeretnél.

Hangfal, fülhallgató

Az iPad Prónak nincs jack-kimenete, így USB-C — jack átalakító kell a hagyományos csatlakozóval rendelkező eszközökhöz. USB-vel mikrofonokat, MIDI billentyűzeteket is ráköthetsz a Próra, így egy GarageBanddel remek eszköz lehet a cucc.

Látható, hogy rengeteg eszköz ráköthető egy iPad Próra, amikhez sokszor speciális átalakító vagy kábel kell. A legegyszerűbb megoldás tényleg az, hogy beszerzel egy a poszt elején látható hubot, akármilyen borzasztóan néz ki, akármennyire is meggyalázza egy iPad értelmét. Ez egy átmeneti időszak, amikor USB-C-re kell áttenni USB A-t, Lightningot, HDMI-t, jack-et, Ethernetet, mini USB-t. Ebből több szabvány velünk lesz még nagyon sokáig, több azonban ritkaság lesz majd néhány éven belül.



Mától szállítják az új Mac-eket, mit mondanak az első tesztek? - Mac mini

Míg a MacBook Air-ek fogadtatása visszafogott volt, a Mac miniket többen üdvözölték, azt állítva: az Apple a megfelelő frissítést adta a terméknek, és az áremelés is indokolt.

ke_pernyo_foto_2018-11-02_9_31_54.png

Jól ráérzett ugyanis a cég arra, hogy a Mac mini egykori szerepe, a Windows-ról Macre váltók számára egy belépő platform kialakítása, mára szinte megszűnt. Nem azért, mert nincsenek Mac-re váltók, hanem azért, mert ők sem asztali gépet vesznek, hanem laptopot. A Mac mini tehát egy alapgép, potenciális Pro képességekkel.

Aki szeretne saját maga választani egy olcsóbb kijelzőt, aki szeretne maga választani egy mindennél könnyebben cserélhető eGPU-t, azoknak a Mac mini egy tök jó lehetőség.

A processzor teljesítményével nagyon meg volt mindenki elégedve. A GPU teljesítménye nem hatalmas (a Miniben lévő az Intel UHD Graphics 630-ra olyan nagyon nem ver rá a MacBook Prók Intel Iris Plus Graphics 655-a, leginkább 10% körüli különbségek vannak, ha egyáltalán, így ehhez hasonlítható leginkább), pontosabban csak a mindennapi feladatokra ajánlotta a Marco Arment.

A Six Colors szerint a high-end konfiguráció már a leendő Mac Pro usereket csábítja.

A ZDNet azt állítja, az iMac ellenében már ezt választaná. A tény, hogy a kiegészítőket és perfériákat ennyire szabadon lehet választani, és rákötni, nagyon bejött nekik.

A Cnet kiemelte, hogy egy fontos képességet hozott vissza az Apple ezzel a modellel: a cserélhető memóriát. A korábbiban ugyanis nem volt erre lehetőség.

Hamarosan bemutatok egy olyan monitort, ami épp a Mac mini vásárlóknak lehet jó választás: hatalmas, Thunderbolt 3-as és nem esik le a nadrágod az árától sem.



Mától szállítják az új Mac-eket, mit mondanak az első tesztek? - MacBook Air

Végigfutva az első benyomásokat érdekes helyzetet látok magam előtt: a MacBook Air-ekről szóló írások mind visszafogottak, langyosak, azonban néhány Mac miniről szóló teszt kifejezetten dicséri az új terméket.

ke_pernyo_foto_2018-10-30_17_35_57.png

A MacBook Air immár nem ugyanaz, mint korábban volt: nem arról van szó, hogy van a könnyű, hordozható kisgép, és a nagy, nehéz MacBook Pro, ami a teljesítményt adja. Láthatóan minenkit összezavart a tény, hogy egy belépő MacBook Pro alig kerül többe, mint az Air, és alig nehezebb annál. Viszont erősebb.

És hogy mennyire elég a kraft? A Mashable szerzője megnyitotta a tipikus programjait (Slack, Trello, TweetDeck, Skype, egy csomó Apple alkalmazás, két Chrome profil, 2-4 ablakkal, midegyikük átlag 12 tabbal, Amazon Music streammel a háttérben), és azért érzett röccenést. Az idő nagy részében az Air jól boldogult, de aztán lehetett hallani, hogy elindul a hűtés, egy-egy másodperccel tovább tart már egy művelet.

Sokan voltak bajban, hogy hová helyezzék el emiatt az Air-t. Mihez hasonlítsák, a MacBookhoz vagy a MacBook Prókhoz? A Macworld az új Air inkább egy felturbózott MacBook, az Apple pedig kiöntötte a fürdővízzel a gyereket is, több szeretett képesség (MagSafe, SD-kártya olvasó, billentyűzet) megszűnt, cserébe van Retina kijelző és Thunderbolt 3, Touch ID. Olyan érzése volt a tesztelőnek, mintha az Apple csak felzárkózna a piac hasonló, ma már csak viszonylag vékony és viszonylag könnyű modelljeihez.

Igen, ezt sokan írták: az Apple hozta létre ezt a piacot, amikor Jobs kivette a borítékból az első Air-t. Ez a mostani frissítés kellemes, de nagyon-nagyon elkésett.

Végül a TechRadar jutott arra, hogy ez a legolcsóbb módja, hogy Retina MacBookot kapj. Hát ez lett végül a pozíció, erre kell gondolni, amikor ránézünk.

Én úgy érzem, hogy egészen más fogadtatása lett volna az új laptopnak, ha az Apple történetesen nem emeli meg az árat. Persze, a teszteredmények ugyanezek lettek volna, semmi más ficsört nem tudott volna felsorolni senki, de a hangvétel sokkal pozitívabb lenne. Ugyanis egy egykor forradalmat jelentő termék revolúciót nélkülöző, elkésett, a konkurenciához zárkózó frissítését nem próbálták volna eladni úgy, mint ami valami több ennél.

Ez a mostani nem több, mint az eredeti Air, csak egy 2018-as verziója annak.




süti beállítások módosítása