almalé és kungfu Rólunk

Különös időben kezdődik az idei iPad-es, Mac-es bemutató október 30-án

Idén nem este, hanem kimondottan és kifejezetten délután lesz az új hardvereket bemutató event. Az Apple körbeküldte a meghívókat, október 30-ára, keddre, az alábbi logókkal (mindenkinek más ment, és van még, ahonnan ez jött):

apple-october-event.png

A kezdés az ottani idő szerint ugyanúgy 10 óra délelőtt, mint mindig, csakhogy ez nálunk eddig is sokféle indulást jelölt, most épp délután 3 órát. Merthogy az esemény nem a Steve Jobs Theaterben lesz, de nem is Kaliforniában, hanem New York-ban. Brooklynban.

Ahogy a logóból sejthető, kreatív profikra és amatőrökre céloz az idei októberi keynote, ami természetesen az iPad Prókra utal, meg persze a brooklyni iskolákkal való együttműködésre. There's more in the making - ez lett az esemény szlogenje, így aztán sem ebben, sem a logóban nincs elrejtve semmilyen többletinformáció. Van még iPadünk, meg lehet hogy más is.

Pedig a cég elmaradásai hardveres fronton már üvöltenek. A Mac Pro, a Mac mini, az iMac, a MacBook és a MacBook Air mind kötelező frissítésnek kellene lennie idén, én úgy számolok, hogy a fenti listából amit nem frissítenek október 30-án, azt vagy előtte update-elik csendben a store-ban, vagy megszüntetik.



Holnap reggeltől előrendelhető az iPhone XR

Holnap reggel 9 órától az Apple honlapján megjelenik az előrendelési lehetőség, minimum egy hetes szállítással az idei utolsó új iPhone-ra, az XR-re. A telefonra, ami végképp összezavarja majd a vásárlókat.

ke_pernyo_foto_2018-10-18_11_39_53.png

Merthogy butább, de nem úgy. Ugyanaz az A12 Bionic chip van benne Neural Engine-nel, mint az XS-ekben, ugyanakkora tárhelyekkel kérhető, a főkamerája is ugyanazt tudja, mint azoknak (csak mellék - teleobjektíves - kamerája nincs). És ugyan LCD kijelzőt kapott OLED helyett, de megoldották, hogy szélig tartson, és fejlettebb legyen elődeinél.

Merthogy színes, de nem úgy. Nem úgy, mint annak idején az 5C volt, ami inkább tűnt játékszernek, és fejezte ki az olcsóbb árat. Itt a hátlap színei eléggé mutatósak, elegánsak. Egyébként ez a hátlap is üveg, így valószínű úgy fog csúszni, le a kanapéról, mint a többi. Érdemes kérni majd hozzá átlátszó tokot, az Apple saját készítésűt is kínál majd mellé.

ke_pernyo_foto_2018-10-18_11_40_41.png

Merthogy nagyobb, de nem úgy. Minden várakozás ellenére az XR fizikailag nagyobb, mint egy XS -sokan épp emiatt állnak el inkább a megvásárlásától -, azonban ezen a kijelzőn kevesebb képpont található, mint az XS-én. 1792 x 828 pixel, szemben az XS 2436 x 1125-ével. Az iPhone 8-assal megegyező tehát a képpontsűrűség.

ke_pernyo_foto_2018-10-18_12_06_00.png

ke_pernyo_foto_2018-10-18_11_42_04.png

Merthogy olcsó, de nem úgy. Ez elvileg a jóárasított X-sorozat tagja, mégis 299.990 forintba kerül. Ez cégre vásárolva 236 ezer forint körül van, ami úgy már jobban hangzik (ÁFA nélkül). Úgy már annyi, mint egy iPhone 8, ÁFA-val.

Jules itt mondta el, miért vett XS-t XR helyett.

Na, ti előrendeltek belőle?



Dokumentumok kezelése macOS Mojave-ben: QuickLook, Finder, Preview

Egészen a mostani macOS frissítésig a Preview, magyar nevén Megtekintő, az egyik leghasznosabb beépített program volt. Ezzel tudtunk megnyitni képeket, dokumentumokat - pdf-eket, vagy akár Office fájlokat is -, sőt ezzel tudtunk pdf-eket létrehozni ezekből a különböző formátumú fájlokból. Majd ezeket a pdf-eket szerkeszteni is tudtuk (tudjuk) a Bélyegképek nézetben, vagy akár aláírni az így megnyitott üres szerződéseket (Korrektúra - Aláírás), tudtunk hozzáírni plusz szövegdobozban, vagy belerajzolni. És ahogy egyszer Csaba ráeszmélt, még intelligens lasszó kijelölés is van benne, tehát profi képszerkesztő híján is körbe tudunk vágni kábéra dolgokat.

ke_pernyo_foto_2018-10-17_8_45_50.png

A Preview egy csomó profi képességet importált az egyszerű, habkönnyű kódtestébe, anélkül hogy egy nehézkes szörnnyé nőtt volna.

ke_pernyo_foto_2018-10-17_9_28_14.png

És persze a Preview továbbra is elérhető a fenti feladatokra. Csakhogy a macOS Mojave már kiemelt néhány dolgot a programból, és áttette máshova is. Fontos: is, tehát az adott képességek immár több helyen is elérhetően a macOS-en belül.

Az egyik ilyen képesség a pdf-ek létrehozása, Finderben. Eddig ez nem volt annyira egyszerű, megnyitottunk Preview-val egy pdf-et, Bélyegkép nézetre váltottunk, és a bélyegképek közé behúzhattunk máshonnan, másokat. Most azonban a Finderben kijelölünk képeket, pdf-eket, és ezekre egy jobb klikkel nyomhatunk egy PDF létrehozása parancsot. A fájl azonnal létrejön, a kijelölés sorrendjébe rendezve az oldalakat.

ke_pernyo_foto_2018-10-17_8_55_37.png

ke_pernyo_foto_2018-10-17_8_56_47.png

ke_pernyo_foto_2018-10-17_8_57_11.png

 

A rendszer másik felturbózott része a QuickLook (ez nyílik meg, amikor Space-t nyomsz a fájlon). Ez a lehetőség eddig is iszonyú jól jött, mert változatos fájltípusokat ismert, ezentúl viszont megkapta a Korrektúra lehetőséget. Vagyis pdf-ek esetében alá tudunk írni, szöveget vagy firkát illeszthetünk be.

ke_pernyo_foto_2018-10-17_9_56_46.png

Tehát lássunk egy feladatot: szeretnénk egy biankó szerződést létrehozni, a szerződéshez néhány képet mellékelve, és aláírnánk a végén a dokumentumot. Ez esetben Finderben kijelöljük az üres szerződés pdf-jét, majd Cmd-ot nyomva tartva a két képet, és jobb klikkes menüből létrehozzuk a fájlt. Ezután ezen Space-t nyomunk, az utolsó oldalakra felíratozzuk a Korrektúrával a mellékleteket, kitöltjük a cégadatokat szövegdobozokkal, majd a Signature-rel - ugyanitt - aláírjuk a fájlt. Egy percig sem nyitottuk meg a Preview-t.

Persze ős is nagyon hasznos maradt, például ha pfk-eket kombinálnánk, átrendeznénk, vagy mágikus lasszóval jelölnénk ki tárgyakat. De látszik, hogy a habkönnyű programból az Apple még súlytalanabb helyekre szórta szét a lehetőségeket, ez jelentkezik abban is, hogy a QuickLook-ban ezentúl videót is vághatunk (és ez a lehetőség a Finder - jobb klikkel is elérhető).

ke_pernyo_foto_2018-10-17_8_57_44.png

ke_pernyo_foto_2018-10-17_9_11_06.png

Nemrég váltottál Mac-re? Nem ismered még ki magad a környezetben, és szeretnéd, ha valaki megmutatná neked, hogyan érdemes használni a géped alapvető feladatokra? Személyes tanácsadással, valakivel, aki csak veled foglalkozik sokkal hatékonyabban haladsz, mint a netet bújva, tréner rendeléséhez itt tudsz tőlünk ajánlatot kérni.



Használhatóak itthon is eSIM-mel az iPhone XS-ek

Michael Weaver olvasónk hívta fel rá a figyelmet, hogy  a Telekom hálózatán különösebb hekkelések nélkül, ma is megy a dual SIM az iPhone XS-ekkel, XS Maxekkel. Az eSIM ugye azért kell, hogy amennyiben nem vagy kínai - és neked az Apple nem épített be két SIM-tálcát -, ezzel a módszerrel tudsz két szolgáltatót, két előfizetést kezelni az iPhone-odon. Ehhez iPhone XS, XS Max-szel, valaint iOS 12.1 béta 3-mal el kell végezni az Apple oldalán elég részletesen leírt cselekvési tervet, vagyis aktiválni kell az eSIM-et.

aabf12453edb8df6a9805adae73e555df01ceaa7db4da6a75fa317419d7fb623.jpg

Ehhez kell a már említett fejlesztői béta szoftver (azóta már új van, de remélhetőleg azzal is megy), és egy szolgáltatói QR kód, amit beolvashatunk az aktiváláshoz a fenti linken leírt módon. Ezt a kódot a T-Mobile.hu oldalon találjuk, miután bejelentkezünk, és megkeressük az

Áttekintés — Előfizetésem — Alapadatok — SIM-Kártya adatai (ha nem látszik, a További lehetőségre kattints) — eSIM-re váltok

lehetőséget.

ke_pernyo_foto_2018-10-16_8_58_22.png

ke_pernyo_foto_2018-10-16_11_13_29.png

A Telekomnak egyébként már abszolút létezik külön oldala az eSIM-ről, és bejelentették, hogy elsőként hozzák el nekünk a dolgot, de itt még csak jövőbeli startról beszélnek, meg hogy jelenleg csak a Huawei Watch 2 okosórában aktiválható a funkció. Meg úgy látszik, a béta iOS-sel felszerelt iPhone-okban is.

Egyébként iOS 12.1-gyel valószínűleg itthon is hivatalos lesz a támogatás, szóval nyugodtan várhattok még egy picit.

Figyelem: béta szoftvereket, ezekre alapozott szolgáltatásokat mindenki a saját felelősségére telepít, igényel, előfizet ésatöbbi



Mit gondolok az iPhone XS Maxről, miután hosszabb ideig használtam?

Tíz napig használtam egy iPhone XS Maxet, kizárólagos telefonként. Ennyi épp elég volt, hogy a kapcsolatunk kialakítsa a maga medrét, úgy érzem, ezek után legfeljebb a meder feneke alakult volna, de alapvetően mindent tudok, amit kell.

Vagyis hogy jó volt-e nekem az iPhone Xs Max? Szerettem-e?

dsc03083_2.JPG

Még mielőtt rátérnék a telefonra, egy kicsit magyaráznám ezt az utolsó szót (ha nem érdekel, ugorj a következő címig). Merthogy 2008-ban, amikor elkezdtük az Appleblogot, nagyon is fontos szempont volt, hogy a cég termékei szerethetőek. Igazából ha egyetlen összesűrített állítást kellett volna megfogalmazni arról, miért vettünk Apple gépeket, akkor ezt mondtuk volna: mert szerethetőek. És ez nem fenbojság: ez csak a technológia iránti érzelmi válasz, ami akkor ritka volt. Ma meg annyira gyakori, hogy szinte minden gyártó erre utazik, az androidos felhasználók is egyre lojálisabbak a legfrissebb felmérések szerint. Annyira részünkké vált a technológia iránti érzelmi töltet, hogy már észre sem vesszük.

Én például szeretem az iPhone SE-met. És kíváncsi voltam, meg tudom-e szeretni a méretskála másik végén ülő XS Maxet, én, aki folyton a kis kijelző fontosságát, praktikusságát hangoztatom. Azért a válasz egy picit be van csomagolva itten.

Mert nem, nem szerettem meg. De elismerem az előnyeit.

dsc03067.JPG

Egészen más eszköz az iPhone XS Max, mint egy iPhone SE. Másra használod, másért választod ezt. Ez egy klasszikus alma-körte összehasonlítás, de mégis, alapvetően ugyanaz a gyökerük. Ez:

b67dcrecuaatrai.jpg

Steve Jobs bemutatja az iPhone-t, 2007-ben. Azt állítja, három dolgot egyesít, a telefont, az iPodot és az internetelérést. Egy évre rá ott volt az App Store, és mindenki szabadon tehetett hozzá a hármashoz egyéb felhasználási területeket, valamint a kamera fejlődésével még egy fontos képesség, a fényképezés és videókészítés is odakerült, mint fő irány. Mint teljes értékű ficsör.

Élményeim egy iPhone XS Max-szel

Egy iPhone SE használónak sokminden szokatlan. A FaceID, a Home gomb miatti új gesztusok, a hatalmas képernyő miatt pedig az egész interakció, a kezelés formája, módja megváltozott. Míg a telefonom eddig simán belemélyedt a kabátom belső zsebébe, most kikandikált onnan a teteje.

Sokszor éreztem a használat alatt, hogy egyértelműen visszalépéseket tapasztalok a korábbiakhoz képest.

Visszalépés a FaceID, ami miatt sokszor kellett plusz erőfeszítést tennem a feloldásért. Éjszaka, az ágyban fekve, a sötétben az esetek kábé felében ismert csak fel. Ha a telefon mellettem feküdt, arccal felfelé, vagy az autóban, az anyósülésen, és úgy akartam lecsekkolni valami bejövő üzenetet, nem sikerült. Fel kellett venni a telefont.

Visszalépés a súly, mert ez a méret már tényleg nehéz. A súlyelosztása sem tetszik, valahogy mindig ki akar csúszni a kezemből.

Visszalépés a Reachability, vagyis a kijelző felső részének lehúzása az ujjaink felé. Egyrészt maga a
Reachability egy visszalépés, de az X és XS sorozatnál a Dock vonalában mozgó lefelé suhintás egy katasztrófa. Másfél centin belül kell eltalálni a gesztust, miközben a maradék négy ujjad próbálja meg megtartani ezt a nehéz, nagy szörnyet, nehogy leessen. Ennek az az eredménye, hogy nem használod a Reachability-t, vagyis nem használod egy kézzel a telefont.

dsc03076.JPG

Mindezek a visszalépések egyetlen oka a nagy kijelző. Az, hogy a naptárat, a webet, a beállításokat, a Facebookot meg a többit fizikailag nagyobban lehessen látni. Még az akksi is emiatt nagyobb, tehát a súly is ezért akkora.

Nekem ez nem deal. Én a kompakt, jól hordozható, jó súlyelosztású, könnyű telefonra szavazok, amit előveszek, ha épp gyorsan meg akarok nézni, el akarok olvasni valamit. Nincs rá szükség, hogy ez élvezetesebb legyen, ha élvezkedni akarok, előveszem az iPadet. Ha tisztán csak az infó kell, ott az óra. A kettő között meg a telefon.

ke_pernyo_foto_2018-10-07_21_55_25.png

Visszalépés az üveg hátlap. Én nem tudom, hogy az X-es tulajok is átélik-e ezt, vagy akár a korábbi telefonoknál van-e ez, de ez a rohadék folyton mozog. Lerakom magam mellé egy <0,1%-os lejtésű textilre, párnára, kanapéra, székre, és ezt csinálja:

Tovább olvasom



süti beállítások módosítása